Κοροναϊός

O ομότιμος καθηγητής πνευμονολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών, Δημοσθένης Μπούρος αναλύει και περιγράφει την πορεία της πανδημίας. Οι παλινωδίες της επιτροπής των επιστημόνων για τα εμβόλια κλόνισαν την εμπιστοσύνη του κοινού. Παλινωδία είναι να λες και να ξελές. Ωστόσο κανείς δεν πρέπει να είναι απόλυτος. Δεν αφορίζουμε κανέναν Κάποιοι λένε υπάρχει κοροναϊός κάποιοι λένε δεν υπάρχει. Όμως δυστυχώς ο κοροναϊός υπάρχει, στέλνει κόσμο στα νοσοκομεία και έχει στείλει πολλούς στα νεκροταφεία. Σημαντικός ο ρόλος και αξιέπαινη στάση του Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως και του Μητροπολίτη Ναυπάκτου ως παραδείγματα ψύχραιμα απέναντι στο τεράστιο πρόβλημα. Πολύ σωστή η άποψη του σεβασμιωτάτου Αλβανίας Αναστασίου που είπε:” από τον κορονοιό δεν κινδυνεύει η πίστη, αλλά οι πιστοί και πρέπει να τους προφυλάξουμε”. Με επιχειρήματα και με τη λογική πρέπει να πείσουμε αυτούς που αμφιβάλλουν και αυτούς που φοβούνται. Είναι θέμα ενσυναίσθησης Αλληλεγγύης και ατομικής ευθύνης. Χωρίς να απορρίπτουμε την άλλη άποψη με διάλογο να πείσουμε όλους για τη σοβαρότητα του προβλήματος.

YouTube player
Δημοσθένης Μπούρος ομότιμος καθηγητής πνευμονολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών

Προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι τον Σεπτέμβριο θα έχουμε φτάσει σε ένα επίπεδο ανοσίας ικανό για να αποφύγουμε ένα μεγάλο κύμα. Ο κοροναϊός μεταλλάσσεται στόχο δεν έχει να σκοτώσει τους ανθρώπους γιατί τους χρειάζεται για να μεταδίδεται και να επιβιώνει ο σίγουρος τρόπος για να το σταματήσουμε είναι να σταματήσουμε τη μετάδοση. Σε κρίσιμη κατάσταση βρίσκονται οι ασθενείς και οι άλλοι πάσχοντες από χρόνια νοσήματα από καρδιοπάθειες από νεοπλασίες, από πνευμονικά προβλήματα αφού τα μεγαλύτερα νοσοκομεία έχουν μετατραπεί σε νοσοκομειακό covid και υπάρχει και ο δικός τους Ο φόβος να μεταβούν πλέον σε ένα νοσοκομείο και σε ένα γιατρό για να εξεταστούν είναι μεγάλος. Αυτό το γεγονός έχει προκαλέσει απώλειες που ψύχρα θα μπορούσαμε να της πούμε παράπλευρες απώλειες. Ιατρική και Επιστήμες εξελίσσονται ραγδαία για το καλό της ανθρωπότητας. Με την προϋπόθεση βέβαια ότι η ανθρωπότητα δεν θέλει να βλάψει τον εαυτό της. Ενα τέτοιο παράδειγμα είναι η κλιματική αλλαγή. H ζημιά που έχει προκαλέσει η ανθρωπότητα στον πλανήτη.

Η ομάδα μου χρησιμοποίησε ένα πανελλήνιο πρόγραμμα καταγραφής και ξεκινήσαμε μία μελέτη από το Μάιο μήνα αποτελεσματικού. για να καταγράψουμε τις βλάβες που προκαλούνται στους πνεύμονες από την ίνωση σε ασθενείς κοροναϊού που νοσηλεύτηκαν σε απλή νοσηλεία η σε μονάδα εντατικής θεραπείας. Ειδικότερα αυτοί που νοσηλεύθηκαν σε μονάδα εντατικής θεραπείας θα πρέπει να έχουν στο μυαλό τους ότι αφήνει κατάλοιπα ο κοροναϊός. Με εξειδικευμένες και τακτικές χρονικά εξετάσεις μπορούν να προλάβουν τα χειρότερα. Μέχρι στιγμής έχουμε δύο φάρμακα που καταπολεμούν την ίνωση του πνεύμονα όμως οι εξελίξεις “τρέχουνε” παγκόσμια ιατρική κοινότητα χρησιμοποιεί της επένδυσης τεράστιων κεφαλαίων για να βρεθούν λύσεις.


Αρχική