Υπάρχει “καπετάνιος” στο τιμόνι του Δήμου Αλεξανδρούπολης?Δήμος Αλεξανδρούπολης

Στον Δήμο Αλεξανδρούπολης η σχολική χρονιά ξεκίνησε χθες με τους πιτσιρικάδες μαθητές να πηγαίνουν για άλλη μία φορά στα κτιριακά συγκροτήματα των σχολείων. 

Βέβαια υποθέτουμε ότι οι κανόνες υγιεινής στα κτίρια αυτά θα υλοποιηθούν.  Όπως  κάθε χρόνο, με ευλάβεια επαγγελματισμό, και αφοσίωση από τους εκπαιδευτικούς.

 Ποιος θα μπορούσε όμως να φανταστεί ότι πιθανά να υπάρξει πρόβλημα προμήθειας απολυμαντικών υλικών και  υλικών προσωπικής υγιεινής. Στα σχολικά κτίρια, αλλά και σε δομές του Δήμου Αλεξανδρούπολης? Όπως πχ. υγρά σαπούνια και χαρτιά υγείας,

Ήρθε όμως μία ραδιοφωνική εκπομπή.

Όπου ο καλεσμένος ήταν ο προμηθευτής(με σχετική σύμβαση) του Δήμου για τα παραπάνω υλικά.  Ο οποίος εξέφρασε την αγωνία του για την ικανότητα της εταιρείας του να προμηθεύσει πλέον  τα υλικά καθαρισμού για ατομικής  υγιεινής λόγο των τεράστιων αυξήσεων των τιμών χονδρικής. 

Η εταιρεία επίσης που προμηθεύει υλικά καθαριότητας και ατομικής υγιεινής σε δομές του Δήμου Αλεξανδρούπολης.  Έχει ζητήσει κάτ επανάληψη με πολλές επιστολές την τροποποίηση των όρων σύμβασης που έχει υπογράψει.  Αναφορικά με τις τιμές πώλησης των προϊόντων αυτών.

Ο προμηθευτής επίσης ζήτησε το την αλλαγή των όρων της σύμβασης βασιζόμενος στην με αριθμο 2040/13-4-2022 γνωμοδότηση της Ενιαίας  Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων συμβάσεων. Υποστηρίζει λοιπόν ότι η παραπάνω γνωμοδοτήση έχει εφαρμοστεί σε όλους τους Δήμους της χώρας και σε πολλές δημόσιες υπηρεσίες όπως νοσοκομεία κλπ. 

Η γνωμοδότηση αυτή δίνει λοιπόν το δικαίωμα τροποποιήσης των συμβάσεων λόγω των σημαντικών ανατιμήσεων των προϊόντων που έχουν ήδη προσφερθεί από τους προμηθευτές.

Εξώδικη επιστολή στον Δήμο Αλεξανδρούπολης

Μην έχοντας λάβει κάποια απάντηση σχετικά με τα αιτήματα της η προμηθεύτρια εταιρεία προχώρησε στις 12 Σεπτεμβρίου του 2022 στην αποστολή εξώδικης επιστολής.

Προς τα μέλη της οικονομικής επιτροπής, με κοινοποίηση στο γραφείο του Δημάρχου, στους αρχηγούς των παρατάξεων και στους ανεξάρτητους δημοτικούς συμβούλους. Καθώς επίσης και στους προέδρους επιτροπών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και του προέδρου του Πολυκοινωνικού του Δήμου Αλεξανδρούπολης.

Από το ρεπορτάζ επίσης μαθαίνουμε ότι έχουν συμβεί επιθετικές συμπεριφορές δημοτικών συμβούλων απέναντι στην εταιρεία που προμηθεύει τα υλικά αυτά.  Προφανώς δεν ακολουθούν “το νταηλίκια γιοκ” πού ακούστηκε στη ΔΕΘ από τον Πρωθυπουργό.

Απουσιάζει ο διαμεσολαβητικός ρόλος του Δημάρχου.

Έχουμε διαπιστώσει επίσης ότι τα τελευταία τρία χρόνια σε παρόμοιες καταστάσεις όπου δημότες έχουν μία διαφορά με μία δομή του Δήμου η μία Αντιδημαρχία του Δήμου ,  απουσιάζει ο διαμεσολαβητικός ρόλος του Δημάρχου.

Οι πολίτες λοιπόν δεν αντιλαμβάνονται γιατί δεν παρεμβαίνει ένας άξιος νομικός, ένας ικανότατος διαπραγματευτής, στην επίλυση παρόμοιων ζητημάτων?

 Μαθαίνουμε επίσης από το ρεπορτάζ ότι ο προμηθευτής έχει εξαντλήσει όλα τα αποθέματα που είχε με παλαιότερες τιμές χονδρικής.  Έχοντες δηλαδή αναλάβει το επιχειρηματικό ρίσκο των τελευταίων μηνών.  Όμως εάν αγοράσει τα ίδια υλικά σήμερα με μία  σημαντική αύξηση  και στα πλαίσια υλοποίησης της σύμβασης πού έχει με τον Δήμο .Τα πουλήσει με τις τιμές της σύμβασης. Τότε κινδυνεύει(κατά τα λεγόμενα του) να υποπέσει σε σοβαρό φορολογικό αδίκημα.  Αφού η τιμή χονδρικής θα είναι πολλαπλάσια μεγαλύτερη από την τιμή λιανικής .

Υπάρχει “καπετάνιος” στο τιμόνι της Δημοτικής αρχής? Στόν Δήμο Αλεξανδρούπολης

Δήμος Αλεξανδρούπολης
Δήμος Αλεξανδρούπολης

Από όλα τα παραπάνω και από άλλα παρόμοια των τελευταίων χρόνων. Οι δημότες προβληματίζονται. Αν πράγματι υπάρχει “καπετάνιος” στο τιμόνι της Δημοτικής αρχής?.

Γνωρίζουν οι αντιδήμαρχοι το αντικείμενο το οποίο τους έχει ανατεθεί?.  Για παράδειγμα στη συγκεκριμένη περίπτωση θα μπορούσαν να ρωτήσουν Πρόεδρο δομής του Δήμου, ο οποίος στην προηγούμενη θέση του είχε υλοποιήσει  τη σχετική  γνωμοδότηση της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων συμβάσεων.

Μήπως θα έλεγε ο κακοπροαίρετος γίνεται προσπάθεια “αλλαγής” του προμηθευτή???

Έχουν γίνει αναθέσεις σε άλλον προμηθευτή για παρόμοια υλικά????

Μήπως βρήκε ευκαιρία ο προμηθευτής για παραπάνω κέρδος???

Στην τελική σε τίποτα δεν φταίνε οι δημότες και τα παιδιά τους να βρεθούμε πάλι όπως πριν από μήνες σε ένα τραγέλαφο αδυναμίας έως ανικανότητας αντιμετώπισης προβλημάτων προμηθειών σε δομές του Δήμου. Η ιστορία συνεχίζεται και επαναλαμβάνεται.


Αρχική