Γιάννης Φαλέκας: Ο Δήμος Αλεξανδρούπολης απο το 2019 μέχρι σήμερα έχει μηδέν ενεργειακό έργο.

Σήμερα με τον δημοτικό σύμβουλο Γιάννη Φαλέκα εστιάζουμε στις δυνατότητες παρέμβασης της τοπικής αυτοδιοίκησης στο ενεργειακό κόστος.

Η πρώτη μας ερώτηση αφορά την πορεία του ψηφισμένου από το δημοτικό συμβούλιο τεχνικού προγράμματος του Δήμου Αλεξανδρούπολης.

Γιάννης Φαλέκας:

“Δυστυχώς θα έλεγα και στην κεντρική πολιτική σκηνή. Όταν κάποιοι φέρουν την ευθύνη να υλοποιήσουν κάποια πράγματα. Τα οποία βέβαια οφείλουν να υλοποιήσουν.

Φέρουν την πολιτική ευθύνη και την πολιτική κατακραυγή θα έλεγα. Εάν δεν υλοποιηθούν κάποια πράγματα αλλά δυστυχώς με τα τερτίπια τα της σημερινής εποχής είτε με φιλικά μέσα ενημέρωσης. Είτε με παραπλάνηση του κόσμου μπορούν και πορεύονται και δεν έχουν κανένα κόστος. Δυστυχώς έχει όμως υπάρχει τεράστια ζημιά για τον τόπο μας.

Αναφέρομαι στις χαμένες χρηματοδοτήσεις. Περνά ο καιρός δίχως να υλοποιούνται ωριμα ενεργειακά έργα. Ως παράδειγμα θα αναφέρω ότι οι Δήμοι του Διδυμοτείχου Σουφλίου Ορεστιάδας και Σαμοθράκης.

Τα προηγούμενα όλα χρόνια που υλοποιούν έργα ενεργειακά. Όμως ο Δήμος Αλεξανδρούπολης απο το 2019 μέχρι σήμερα έχει μηδέν ενεργειακό έργο. “

Επίσης θέσαμε Στον Γιάννη Φαλέκα το ερώτημα τι ρόλο μπορούν να παίξουν οι ενεργειακές κοινότητες. Στη μείωση του ενεργειακού κόστους σε έναν Δήμο.

Γιάννης Φαλέκας:

“Ο Δήμος Αλεξανδρούπολης ή έχει ψηφίσει την δημιουργία ενεργειακής κοινότητας από το 2019. Μαζί με το Δήμο Σαμοθράκης, τον οργανισμό Λιμένα Αλεξανδρούπολης, την Μητρόπολη Αλεξανδρούπολης και το Επιμελητήριο .

Δυστυχώς όλο αυτό το πράγμα μετά τις εκλογές και σταμάτησε.

Όμως εάν προχωρούσε ο σχεδιασμός αυτός και ο Δήμος Αλεξανδρούπολης, αλλά και οι συνεταίροι στην ενεργειακή κοινότητα υλοποιούσαν ενεργειακά έργα.

Τότε θα μπορούσε για παράδειγμα ο Δήμος Αλεξανδρούπολης να μειώσει στο ελάχιστο το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας σε όλες τις εγκαταστάσεις του. Σε όλα τα κτίρια του. Σε όλα τα σχολεία.

Μόνο με 1,9δις….

Τέλος θέλω να επισημαίνω ότι εάν η κυβέρνηση διέθεται το 1,9 δις(του ενός μόνο μήνα που έδωσε για την ελάφρυνση των καταναλωτών) στους Δήμους. Για την υλοποίηση ενεργειακών έργων.

Θα είχε σαν αποτέλεσμα μηδενικό ενεργειακό ισοζύγιο στους Δήμους . Άρα θα μπορούσαν να εξαλειφθούν όλα τα δημοτικά τέλη. Με αποτέλεσμα λοιπόν την σημαντική ελάφρυνση στο κόστος διαβίωσης για τους δημότες.

Επίσης έχουμε καταθέσει τις προτάσεις αυτές όμως δεν βρίσκουμε ανθρώπους στην σημερινή πολιτική ηγεσία για να μας ακούσουν και να κατανοήσουν τη χρησιμότητα των έργων αυτών.”

Φαλέκας

Γιάννης Φαλέκας δημοτικός σύμβουλος στο Δήμο Αλεξανδρούπολης. Μέλος της ενεργειακής επιτροπής στην ΚΕΔΕ .


Αρχική