Η παρατηρητικότητα νοσηλευτών του Νοσοκομείου Κατερίνης αποκάλυψε δεκάδες κρούσματα της πανδημίας που σχετίζονται με «αόρατους» αλλοδαπούς εργαζομένους, οι οποίοι ζουν και δουλεύουν υπό άθλιες συνθήκες σε πτηνοτροφική μονάδα που, σύμφωνα με καταγγελίες, ευθύνεται για τη ρύπανση στον ποταμό Πέλεκα.
Κέντρο διασποράς με δεκάδες κρούσματα κορονοϊού αλλοδαπών, κυρίως, εργαζομένων κρατήθηκαν μυστικά στην Κατερίνη καθώς φαίνεται να αφορούν «αόρατους» εργαζομένους πτηνοτροφικής μονάδας οι εργασιακές συνθήκες της οποίας, σύμφωνα με τις καταγγελίες, είναι μια άλλη εκδοχή της Μανωλάδας. Το θέμα αποκαλύφθηκε από την παρατηρητικότητα νοσηλευτών και γιατρών του Νοσοκομείου Κατερίνης, οι οποίοι καταμέτρησαν περισσότερα από 30 διαδοχικά περιστατικά τις τελευταίες δεκαπέντε μέρες, με όλα να αναφέρονται σε αλλοδαπούς εργάτες για τους οποίους δεν υπάρχει κανένα άλλο στοιχείο.
Κοντά σε αυτό προστέθηκαν και καταγγελίες για ρύπανση στην αντιπλημμυρική τάφρο Κατερίνης και στον ποταμό Πέλεκα από τη συγκεκριμένη αλλά και άλλες μονάδες εκτροφής ζώων. Το θέμα αποκαλύφθηκε με ανακοίνωση που εξέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Κατερίνης, ο οποίος επιτέθηκε στον ΕΟΔΥ αλλά και στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για απόκρυψη του γεγονότος αλλά και για τις απάνθρωπες συνθήκες ζωής και εργασίας των αλλοδαπών εργατών.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «τα κρούσματα αφορούν εργαζόμενους αλλοδαπούς και όχι μόνο. Οι διαγνώσεις που έγιναν στο νοσοκομείο της πόλης είναι δεκάδες» και επιπλέον «πληροφορούμαστε ότι μετά το γεγονός αυτό κλιμάκιο του ΕΟΔΥ επισκέφτηκε την επιχείρηση για τη διενέργεια ελέγχων. Τα αποτελέσματα δεν ανακοινώθηκαν».
Οπως αναφέρουν, υπάρχουν καταγγελίες «ότι οι εργαζόμενοι ζουν συνωστισμένοι σε άθλιες συνθήκες κατοικίας και ότι συνωστισμένοι μεταφέρονται με τα βανάκια της εταιρείας στους χώρους εργασίας, όπου εργάζονται σε αντίξοες συνθήκες, σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, χωρίς να τους παρέχονται ειδικές προστατευτικές στολές, με καταστροφικές συνέπειες για την υγεία τους και την άμυνα του οργανισμού τους».
Σύμφωνα με τον πρώην βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Αστέριο Καστόρη, που μίλησε στην «Εφ.Συν.», «ρωτήσαμε δημοσίως με την ανακοίνωσή μας α) την Επιθεώρηση Εργασίας αν είναι δηλωμένοι και ασφαλισμένοι όλοι οι εργαζόμενοι, β) τον ΕΟΔΥ αν έκανε ελέγχους σε όλους τους εργαζομένους ή επιλεκτικά μόνο σε μερικούς, αν έκανε ιχνηλάτηση των επαφών και τέθηκαν σε καραντίνα τα κρούσματα, όπως επιβάλλουν τα πρωτόκολλα. Καμία απάντηση δεν πήραμε. Ολοι αυτοί οι άνθρωποι, οι ξένοι εργαζόμενοι, είναι “αόρατοι”, δεν γνωρίζουμε αν χρήζουν νοσηλείας, τη μία στιγμή εμφανίστηκαν στο νοσοκομείο και την επόμενη εξαφανίστηκαν, υπάρχουν πολλά θέματα που είναι αυτή τη στιγμή ανοιχτά».
Δωρεάν τεστ
Στις καταγγελίες προστέθηκαν και άλλες από το Σωματείο Εργαζομένων στις Επιχειρήσεις Παραγωγής Επισιτιστικών Προϊόντων Κεντρικής Μακεδονίας, που αναφέρει ότι για τους εργαζόμενους αυτούς «οι όροι αμοιβής και εργασίας τους καθορίζουν και τους όρους διαμονής και συνθηκών ζωής γενικά. Τα παλιόσπιτα όπου μένουν μαζί, δεκάδες, τα παραπήγματα, χωρίς συνθήκες υγιεινής (νερό, τουαλέτες), είναι οι χώροι διαβίωσης της μεγάλης πλειοψηφίας.
Μεταφέρονται σαν τα ζώα στις καρότσες φορτηγών, δουλεύουν από το πρωί μέχρι το βράδυ. Οι παραπάνω άθλιες συνθήκες εργασίας και διαμονής έχουν μετατρέψει τους χώρους εργασίας σε υγειονομικές βόμβες και κέντρα διασποράς της πανδημίας. Η κατάσταση στη συγκεκριμένη επιχείρηση δεν είναι η εξαίρεση στον κλάδο τροφίμων-ποτών αλλά ο κανόνας».
Καταγγέλλοντας ακόμη την απουσία σχεδίου, το Σωματείο ζητά επαναλαμβανόμενα δωρεάν τεστ με ευθύνη κυβέρνησης, περιφέρειας, δήμων και της εργοδοσίας και επίταξη χώρων για να διαμείνουν χωριστά οι νοσούντες από κορονοϊό και να εξασφαλιστούν ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης στους μετανάστες εργάτες, με τη διάθεση δωρεάν από το κράτος όλων των μέσων προφύλαξης.
Εχει ενδιαφέρον ότι στις 25 Μαΐου η Ομάδα Πρωτοβουλίας Πολιτών «I Can’ t Breathe» έστειλε επιστολή στον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα, καθώς και ένα πλήρες ιστορικό της υπόθεσης ρύπανσης στην αντιπλημμυρική τάφρο Κατερίνης, στον ποταμό Πέλεκα, και της συνεπαγόμενης έντονης δυσοσμίας στην πόλη.
Στην επιστολή μαζί με δημόσια έγγραφα, δορυφορικές εικόνες, φωτογραφίες και άλλα στοιχεία, οι πολίτες εξαπολύουν ευθείες βολές προς την Αντιπεριφέρεια Πιερίας διότι διαπιστώνουν ότι υπάρχει «απροθυμία»(!!!) να κάνει ό,τι πρέπει για την «άνομη επιχειρηματική δραστηριότητα» και ζητούν από τον περιφερειάρχη να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για την προστασία του περιβάλλοντος και τη θωράκιση της δημόσιας υγείας.
Αναφέρονται χαρακτηριστικά «στην εκτεταμένη, μακράς διάρκειας, άρα και πιθανά δύσκολα αναστρέψιμη ρύπανση που προκαλείται από επιχειρήσεις του πτηνο-κτηνοτροφικού τομέα στην αντιπλημμυρική τάφρο και κατ’ επέκταση στον ποταμό Πέλεκα, στις δυτικές παρυφές της πόλης Κατερίνης» και σημειώνουν ότι μπορεί ο πρωτογενής τομέας να είναι πυλώνας για την επανεκκίνηση της οικονομίας, αλλά αυτό «δεν μπορεί να δικαιολογεί την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε αξιοπρεπή ζωή και υγεία για κάθε πολίτη».
Πηγή:https://www.efsyn.gr/