Κουτσουλιάνος

O Χριστόδουλος Kουτσουλιάνος, Συγγραφέας και σύμβουλος επιχειρήσεων, στη σημερινή εκπομπή αποκωδικοποιητεί και αναλύει. Με ψύχραιμη και έμπειρη πολιτική μάτια τα αποτελέσματα των αυτοδιοικητικών εκλογών του προηγούμενου Οκτώβρη.

Δίνει απαντήσεις στα ερωτήματα:

  • Ποιο κόμμα θεωρείται κερδισμένο?
  • Τι ρόλο έπαιξε η μεγάλη αποχή?
  • Ποιος είναι ο ρόλος και η παρουσία της γυναίκας στην αυτοδιοίκηση?
  • Ποιες οι βασικές διαφορές το σημερινό Νόμου Βορίδη με τον προηγούμενο νόμο του Κλεισθένη?
YouTube player
YouTube player

Χριστόδουλος Kουτσουλιάνος:

Οι εκλογές της αυτοδιοίκησης είναι πολιτικές εκλογές. Για το λόγο αυτό το κόμμα της κυβέρνησης κομματικοποίησε σε πολύ μεγάλο βαθμό αυτές τις εκλογές. Ίσως το σημαντικότερο στοιχείο των εκλογών αυτών ήταν η τεράστια αποχή που άγγιξε τα ποσοστά του 60%. Αυτό είναι ένα πρωτοφανές γεγονός για την Ελλάδα.

Τις τελευταίες δύο τετραετίες λοιπόν ανατρέπεται η εικόνα που ήθελε η αποχή να ευνοεί τον πρώτο της πρώτης Κυριακής. Στις περισσότερες περιπτώσεις η αποχή ευνόησε τον δεύτερο της πρώτης Κυριακής.

Επίσης, δυστυχώς στην Ελλάδα ή αυτοδιοίκηση είναι προσωποκεντρική, είναι αυτό που λέμε δήμαρχοκεντρική. Ο νέος Νόμος του κυρίου Βορίδη δημιουργεί ένα εξαιρετικά δημαρχοκεντρικό μοντέλο διοίκησης των Δήμων. Δηλαδή ο δήμος διοικείται από το Δήμαρχο και δεν υπάρχει αποκέντρωση αρμοδιοτήτων.

Σε ότι αφορά το ρόλο της γυναίκας στην αυτοδιοίκηση ο Χριστόδουλος Kουτσουλιάνος σημείωσε:

Παρά το ότι αυξήθηκαν οι γυναίκες που έγιναν δήμαρχοι στις τελευταίες εκλογές από 19 σε 22 σε σύνολο 332 Δήμων. Διαπιστώνουμε όμως μικρή συμμετοχή των γυναικών. Αλλά εξίσου μικρή και την εμπιστοσύνη των πολιτών στην συμμετοχή των γυναικών στην τοπική αυτοδιοίκηση. Έχοντας δει εξαιρετικά παραδείγματα διαχείρισης γυναικών στον πρώτο βαθμό τοπικής αυτοδιοίκησης προσωπικά εξακολουθώ να στηρίζω την συμμετοχή των γυναικών στην αυτοδιοίκηση.

Κουτσουλιάνος

Ποιο κόμμα θεωρείται κερδισμένο?

Χριστόδουλος Kουτσουλιάνος:

Έχω μία διαφορετική προσέγγιση και θα την πω αμέσως τώρα. Για μένα το πρώτο κόμμα που κέρδισε σε αυτές τις εκλογές ήταν το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος και το εξηγώ. Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος κέρδισε έξι δήμους. Είναι για πρώτη φορά μετά τη μεταπολίτευση.

Το Κυβερνών κόμμα της Νέας Δημοκρατίας δεν έχασε την δυναμική του. Το αντίθετο μάλιστα. Κέρδισε και 8 Δήμος παραπάνω από ότι είχε πάρει το 2019. Δηλαδή έπιασε τους 202 Δήμους(επι συνόλου 332). Βέβαια έχασε και τον Δήμο των Αθηναίων και το Δήμο Θεσσαλονίκης το οποίο ήταν ένα πλήγμα στην πολιτική εικόνα της ΝΔ.

Επίσης στο Δήμο Αθηναίων θα έλεγα ότι ξεπετάχτηκε το “φυτώριο” του παλιού ΠΑΣΟΚ. παιδιά παλαιών υπουργών και καταξιωμένων πολιτικών του ΠΑΣΟΚ φιγουράρουν στις πρώτες εκλόγιμες θέσεις ψηφοδελτίου του κυρίου Δούκα.

Βέβαια αν δούμε τη μεγάλη εικόνα το ΠΑΣΟΚ σε αυτές τις εκλογές, θα διαπιστώσουμε ότι είναι αρνητική. Γιατί στο σύνολο της επικράτειας το ΠΑΣΟΚ έχασε πολλούς δήμους και συγκεκριμένα 14. Στις εκλογές του 2019 είχε 82 δήμους και τώρα έχει 78. Αν λοιπόν δεν υπήρχε η επιτυχία στο Δήμο της Αθήνας και στο Δήμο της Θεσσαλονίκης το αποτέλεσμα θα ήταν αρνητικό.

Τέλος θεωρώ σημαντικό λάθος του Μπακογιάννη να συμμετέχει στο debate με τον Χάρη Δούκα. Κάποιοι από το επιτελείο του το ονόμασαν Debate της “φιλανθρωπίας”. Η ουσία είναι όμως ότι η τηλεοπτική παρουσία του Χάρη Δούκα ενίσχυσε την κοινωνική και πολιτική γείωση ενός υποψήφιου που δεν ήταν ευρύτερα γνωστός. Τον βοήθησε ουσιαστικά να γίνει γνωστός περισσότερο στους Αθηναίους.

Αρχική