Κουτσουλιάνος

Ο Χριστόδουλος Κουτσουλιάνος συγγραφέας και σύμβουλος επιχειρήσεων έχει την επιμέλεια της ύλης για την εκπομπή ηγεσία και επιχειρείν.

YouTube player

Στην πρώτη εκπομπή εξετάζουμε τη διάκριση μεταξύ πολιτικής και διοικητικής ηγεσίας στους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης. Προσπαθούμε να προσεγγίσουμε τον ορισμό της ηγεσίας και το ρόλο του πολιτικού ηγέτη. Σε συνάρτηση ε τον ορισμό της ποιότητας της πολιτικής ηγεσίας και των ρόλο των πολιτικών ηγετών στους δήμους.

Χριστόδουλος Κουτσουλιάνος:

Ο όρος πολιτική ηγεσία δεν έχει καμία σχέση με την ηγεσία στο επιχειρείν. Είναι κάτι το πολύ διαφορετικό. Είναι πάρα πολύ διαφορετικό από τους όρους και τους κανόνες του επιχειρηματικού management.

Οι πολιτικοί ηγέτες θα πρέπει να καταλάβουν ότι η δουλειά τους είναι να υλοποιούν την πολιτική τους ατζέντα. Δηλαδή να κάνουν το περίφημο διοικείν που έλεγαν οι Αρχαίοι Έλληνες .Από την άλλη μεριά η διοικητικοί ηγέτες, τα στελέχη δηλαδή, θα πρέπει να κάνουν το περίφημο διευθύνειν.

Άρα για να τα ξεχωρίσουν αυτά τα δύο. Οι μεν μία πλευρά της πολιτικής ηγεσίας υλοποιεί την πολιτική της ατζέντα και από την άλλη μεριά η διοικητική ηγεσία, δηλαδή τα στελέχη του Δήμου κάνουν το περίφημο διευθύνειν.

Η πολιτική έχει ποιότητα και όπως είπε και ο πατέρας της πολιτικής ηγεσίας ο Max Weber ένας πολιτικός για να βαδίζει στο σωστό δρόμο θα πρέπει να έχει πάθος, στόχους και ηθική.

Κουτσουλίανος

Αρχική