ΑΠΕ

Η απόφαση Σκρέκα δίνει προτεραιότητα σε συγκεκριμένες περιοχές, αλλού σε σταθμούς με μεγαλύτερη και αλλού με μικρότερη ισχύ, αλλού παίζει ρόλο η ημερομηνία υποβολής του αιτήματος και αλλού όχι και είναι σαφές ότι συγκεκριμένοι υποψήφιοι παραγωγοί ΑΠΕ ευνοούνται και άλλοι όχι ● «Εξυπηρέτηση ημετέρων» βλέπει η αντιπολίτευση.

Bαριά οσμή ρουσφετιών και φωτογραφικών εξυπηρετήσεων εκπέμπει απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κ. Σκρέκα, που εκδόθηκε τον Δεκαπενταύγουστο και αλλάζει τις προτεραιότητες για τη σύνδεση σταθμών ΑΠΕ, φωτοβολταϊκών και αιολικών πάρκων στο δίκτυο ηλεκτρισμού.

Η υπουργική απόφαση, που δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ την Παρασκευή 12/8, περιλαμβάνει πλήθος αλλαγών στα κριτήρια που δίνουν προτεραιότητα σύνδεσης και προκαλεί ήδη αντιδράσεις με τους αρμοδίους από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ να μιλούν για «τις τελευταίες μέρες της Πομπηίας Μητσοτάκη». Σωκράτης Φάμελλος και Πέτη Πέρκα, τομεάρχης και αναπληρώτρια τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας αντίστοιχα, μιλούν για «προκλητικά ρουσφέτια της Νέας Δημοκρατίας ενώ η ενεργειακή αγορά καταρρέει».

Τα έσοδα που εξασφαλίζει η λειτουργία ενός σταθμού ΑΠΕ είναι πολύ σημαντικά, αλλά το ηλεκτρικό δίκτυο δεν εξασφαλίζει χωρητικότητα και πολλές περιοχές της χώρας είναι κορεσμένες. Η απόφαση Σκρέκα τροποποιεί τα κριτήρια προτεραιότητας και καθορίζει νέο πλαίσιο για τη χορήγηση Οριστικών Προσφορών Σύνδεσης «συμπεριλαμβανομένων των περιοχών που έχουν χαρακτηρισθεί ως κορεσμένα δίκτυα» και υποτίθεται πως λαμβάνει υπόψη, μεταξύ άλλων, την ασφάλεια ενεργειακού εφοδιασμού, την τεχνική δυνατότητα σύνδεσης, το μέγεθος των υπό ανάπτυξη σταθμών, τη μείωση του ενεργειακού κόστους των καταναλωτών και των επιχειρήσεων, οικονομικά και τεχνικά κριτήρια, την περιφερειακή ενίσχυση και ανάπτυξη, την προώθηση των Ενεργειακών Κοινοτήτων και τη γεωγραφική κατανομή των έργων. Ετσι δίνει προτεραιότητα σε συγκεκριμένες περιοχές, αλλού σε σταθμούς με μεγαλύτερη και αλλού με μικρότερη ισχύ, αλλού παίζει ρόλο η ημερομηνία υποβολής του αιτήματος και αλλού όχι και είναι σαφές ότι συγκεκριμένοι υποψήφιοι παραγωγοί ΑΠΕ ευνοούνται και άλλοι όχι.

«Ο κύριος Σκρέκας, αντί να ασχοληθεί με την ακραία κρίση ακρίβειας και την ενεργειακή ανασφάλεια στην οποία έχει οδηγήσει την Ελλάδα η κυβέρνηση Μητσοτάκη, δεν χάνει ευκαιρία ακόμα και μέσα στον Αύγουστο να εξυπηρετήσει συμφέροντα ημετέρων εντείνοντας το αδιέξοδο στις επενδύσεις έργων ΑΠΕ, εις βάρος της ενεργειακής δημοκρατίας και του διαφανούς και δικαίου ανταγωνισμού» αναφέρουν στην κοινή τους δήλωση οι Σ. Φάμελλος και Πέτη Πέρκα.

Ανεπάρκεια δικτύων

“Η υπουργική απόφαση επιβεβαιώνει ότι περνάμε τις τελευταίες μέρες της Πομπηίας Μητσοτάκη, όπου το εκτεταμένο πλιάτσικο στη δημόσια περιουσία συνδυάζεται με κανόνες Αγριας Δύσης στην αγορά και στις εξυπηρετήσεις ημετέρων» συνεχίζουν, υπογραμμίζοντας ότι «οι προτεραιότητες σύνδεσης των έργων ΑΠΕ στο δίκτυο άλλαξαν πρώτα από όλα γιατί η κυβέρνηση μας οδήγησε σε ανεπάρκεια δικτύων και ηλεκτρικού χώρου εφόσον η «υπερθέρμανση» των ΑΠΕ του κ. Χατζηδάκη οδήγησε στο να υπάρχει πληθωρισμός βεβαιώσεων για έργα ΑΠΕ που δεν θα γίνουν ποτέ. Η χαρά του «αεριτζή» δηλαδή».

Σύμφωνα με τους τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ, «η κυβέρνηση αλλάζει τους όρους ώστε στο δίκτυο να συνδέονται μόνο οι κολλητοί και τα μεγάλα συμφέροντα και όχι οι σοβαρές επενδύσεις που έχουν σειρά με βάση την ημερομηνία ωρίμανσης, ούτε τα μικρά και μεσαία έργα που θα ενίσχυαν και τον ενεργειακό πλουραλισμό». Καταγγέλλουν επίσης ότι οι αλλαγές έγιναν με αδιαφάνεια και χωρίς να προηγηθεί διαβούλευση, «ώστε ο υπουργός να εισάγει απερίσπαστος διακρίσεις και αποκλεισμούς» με αποτέλεσμα να καταργεί τη χρονική σειρά προτεραιότητας «ακόμα και για έργα που ωρίμασαν και περιμένουν χρόνια» και «εισάγει φωτογραφικούς όρους για την εξυπηρέτηση ημετέρων ακόμα και για σύνδεση έργων που δεν είναι έτοιμα».

«Ενδεικτικό του αλαλούμ που δημιούργησαν οι δεξιοί «άριστοι» είναι ότι σήμερα περιμένουν για άδεια και όρους σύνδεσης έργα ΑΠΕ ισχύος 25 γιγαβάτ», ενώ στο νέο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) απαιτούνται «μόνο 6 γιγαβάτ έως το 2030» καταλήγουν.

Άρης Χατζηγεωργίου

Πηγή: efsyn.gr


Αρχική