ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Πολλά τα τεχνικά δεδομένα που περιέχει, με σημαντικότερα:
1. Την καταβολή εγγυητικής για τους παραγωγούς που ενδιαφέρονται να διατηρήσουν το αίτημά τους (το είχαμε γράψει ….κατ’ αποκλειστικότητα, από τις 11/4/2022). Δείτε το ύψος της εγγυητικής.
2. Την δυνατότητα εγκατάστασης ιδιωτικού δικτύου από “ομάδες παραγωγών”.
3. Την αποτύπωση στο γεωπληροφοριακό σύστημα της ΡΑΕ και των έργων ΑΠΕ που υλοποιήθηκαν πριν το έτος 2014 (θα το αναλύσουμε ενδελεχώς σε premium άρθρο, τον Ιούνιο)

ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ

Στις 18/4/2022 –10 μέρες πριν το σχέδιο νόμου μπει σε διαβούλευση- σε μια σκωπτική αναφορά (δείτε το απόσπασμα) “προβλέψαμε” την συγκεκριμένη δυνατότητα που θα δίνεται στο σχέδιο νόμου.
Για τους λόγους που γράψαμε τότε, πιθανόν το συγκεκριμένο όψιμο πλεονέκτημα για τους αγρότες να αποδειχθεί έως και αδιάφορο.
Το (πολιτικά) δεδομένο είναι ότι σήμερα μπορεί να εμφανισθεί ως “πλεονέκτημα υπέρ των αγροτών”, όπου όμως -επί του πρακτέου- το αποτέλεσμα θα κριθεί το έτος …2025
Άρα, δεν θα “αγοράσουμε” σήμερα ως “πλεονέκτημα”, κάτι για το οποίο το “αποτέλεσμα του πλεονεκτήματος” θα το γνωρίζουμε το …2025!

Σε κάθε περίπτωση η πολιτεία οφείλει -έστω και στο παρά πέντε- να δώσει την δυνατότητα εγκατάστασης φωτοβολταϊκών από τους αγρότες.

ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΑ ΜΕΓΕΘΗ
Είναι χαρακτηριστικό ότι στην 1η περίοδο εγκατάστασης ΑΠΕ στην Ελλάδα (2006-2013), ήταν 2.700 οι αγρότες που έλαβαν την δυνατότητα εγκατάστασης φωτοβολταϊκού, όπου μάλιστα το δυνητικό μέγεθος δυνατότητας ήταν κοντά στους 8.000 αγρότες.
Σήμερα τα (νέα) φωτοβολταϊκά των αγροτών δεν ξεπερνούν τα 300, όπου μάλιστα τα μεγέθη συνολικής εγκατάστασης ΑΠΕ στη χώρα είναι τουλάχιστον ….50 φορές μεγαλύτερα!
Ποιος άραγε φταίει για την απαξίωση των αγροτών…;

ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ

Θα μπορούσε να πει κάποιος ότι ο Σύνδεσμος παρακολουθεί τις εξελίξεις και αρκείται σε δημόσιες δηλώσεις η αρθρογραφία, από τα οποία …δεν ιδρώνει κάποιο αυτί.
Αυτό ναι, είναι το ένα κομμάτι της δράσης του Συνδέσμου και είναι ένα δεδομένο που διαμορφώνει εικόνα στα Μέλη. Σημαντικό ζήτημα να ξέρουμε “τι μας γίνεται“, έστω και εάν δεν μας είναι βολικό.

Όμως -όπως έχουμε ξαναγράψει- τους τελευταίους μήνες στελέχη του Συνδέσμου επεξεργάζονται σενάρια μιας κοινής εγκατάστασης που θα συμπεριλαμβάνει πολλά φ/β αγροτών.
Πλέον από την “επεξεργασία” έχουμε περάσει σε ποιο ουσιαστικά δεδομένα, που θα είναι εντός της κείμενης αλλά και της επικείμενης νομοθεσίας.
Έχουν γίνει μικρά βήματα, σε ένα δαιδαλώδες τοπίο, ωστόσο υπάρχει αισιοδοξία

Πηγή: afo.gr


Αρχική