Παλαβούζης

Η πρώτη ερώτηση που θέσαμε στον δερματολόγο Μανώλη Παλαβούζη αφορούσε τα αίτια και τις ευθύνες αν μπορούσε να προσδιορίσει και τη μεγάλη καταστροφή του δάσους της Δαδιάς.

YouTube player


Παλαβούζης Μανώλης:


Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που συντέλεσαν στην καταστροφή αυτή. Βεβαίως ρόλο έπαιξε, η κλιματική αλλαγή όπως επίσης σημαντικό ρόλο έπαιξε η μεγάλη ξηρασία στα ανώτερα στρώματα του εδάφους του δάσους. Όμως αν θέλουμε να προσδιορίσουμε μια ευθύνη είναι το ότι στην Ελλάδα δίνουμε προτεραιότητα στην πυρόσβεση και όχι στην πρόληψη.

Από τη δεκαετία του 50 και του 60 το δάσος της Δαδιάς έχει εγκαταλειφθεί.

Το Δασαρχείο πού είναι η υπηρεσία που έχει την ευθύνη για τη διαχείριση των δασών είναι υποστελεχωμένη υπηρεσία και έχει αφεθεί στην τύχη της. Σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες για παράδειγμα χρησιμοποιούνται ακόμα και drones για να προσδιοριστεί η ηλικία των δέντρων και σχεδιαστεί η συντήρηση του δάσους από τους συγκεκριμένους εργάτες. Δυστυχώς στην Ελλάδα δεν συμβαίνει αυτό. Από τη δεκαετία του 50 και του 60 το δάσος της Δαδιάς έχει εγκαταλειφθεί. Επίσης σημαντικο ρόλο επαιξε η μεγάλη μείωση στην εκτροφή αιγοπροβάτων που είχαν το ρόλο με τη βοσκή τους να καθαρίζουν ένα μέρος του δάσους.

Το αποτέλεσμα είναι το δάσος να γίνει εξαιρετικά πυκνό και όπως λέμε να έχει “κλείσει”. Ήταν λοιπόν εξαιρετικά δύσκολο για τις δυνάμεις πυρόσβεσης να διαχειριστούν την κατάσταση. Ακόμα και οι πολύ καλά εκπαιδευμένοι και με σύγχρονα μέσα ήταν δύσκολο να επιχειρήσουν στο δάσος αυτό.

Η δεύτερη ερώτηση λες αφορούσε το παρόν και το μέλλον για το δάσος της Δαδιάς σε ότι αφορά το μέλλον.

Παλαβούζης Μανώλης

Η φύση μπορεί να αναγεννηθεί. γεννηθεί ο θέλει χρόνο και είναι ελληνική περίπου. τότε πάρα και γεννηθεί το δέντρο.

Είναι εξαιρετικά σημαντικό αυτή την ώρα να προστατέψουμε ως κόρη οφθαλμού τα κομμάτια του δάσους ειδικά του μικρού παιδιού που δεν έχουν καεί. Στα σημεία αυτά υπάρχει όπως τα λέγαμε το DNA της βιοποικιλότητας του δάσους από όπου θα αναγεννηθεί με τα παλιά χαρακτηριστικά.

Σε ότι αφορά το καμμένο μέρος, θα πρέπει άμεσα να γίνουν εργασίες για την συγκράτηση του χώματος. Για να υπάρχει ακόμα για τη νέα βλάστηση.

Θέλουμε λοιπόν περίπου 100 χρόνια χωρίς πυρκαγιά για να γινει το δάσος της Δαδιάς όπως ήταν.

Παλαβούζης

Παλαβούζης Μανώλης.Πτυχιούχος του Τμήματος περιβάλλοντος του πανεπιστημίου Αιγαίου. Μεταπτυχιακό στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης στο τμήμα Δασολογίας με θέμα τη διαχείριση χερσαίων οικοσυστημάτων.