Ο Γιάννης Φαλέκας, σαν δημοτικός σύμβουλος, δραστηριοποιείται τα τελευταία 20 χρόνια στο χώρο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Στη θητεία του σαν Αντιδήμαρχος με ευθύνη τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Έχει καταθέσει πολλές προτάσεις και έχει υλοποιήσει πολλά έργα στην κατεύθυνση της διάδοσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Σε δομές της τοπικής αυτοδιοίκησης. Έργα αστικής γεωθερμίας σε παιδικούς σταθμούς. Φωτοβολταϊκά σε στέγες σχολείων. Μελέτη για τηλεθέρμανση από τα γεωθερμικά πεδία του Δήμου Αλεξανδρούπολης. Είναι μερικά ενδεικτικά στοιχεία από την προσπάθεια του Γιάννη Φαλέκα.
Στο βίντεο που ακολουθεί συζητάμε για θέματα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Για το κόστος της ενέργειας σήμερα. Επίσης για προτάσεις που θα μπορούσαν να μειώσουν το κόστος της ενέργειας. Υλοποιώντας οι Δήμοι σε συνεργασία με το αρμόδιο υπουργείο έργα εγκαταστάσεις ανανεώσιμων πηγών.
Ο Γιάννης Φαλέκας σε ότι αφορά το ενεργειακό κόστος σημειώνει:
“Πολλοί μιλούν για ενεργειακή κρίση. Προσωπική μου εντύπωση και αρκετών άλλων είναι ότι είναι μία κερδοσκοπική κρίση στον τομέα της ενέργειας. Δυστυχώς η απελευθέρωση της ενέργειας που πολλοί την χάρηκαν φέρνει αυτά τα αποτελέσματα. Επίσης τα αποτελέσματα του πολέμου της Ουκρανίας στο κόστος ενέργειας δεν τα έχουμε δει ακόμα. Δυστυχώς θα πάμε σε πολύ οδυνηρά πράγματα. Επίσης μέσα από την κερδοσκοπική κρίση έχουν θησαυρίσει πάρα πολλοί. Οι απλοί πολίτες πανευρωπαϊκά και στην Ελλάδα είναι τα θύματα”
Σημαντική επίσης είναι η παρατήρηση του Γιάννη Φαλέκα σχετικά με το ισοζύγιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα:
“Από τη φύση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας τουλάχιστον, όσοι γνωρίζουν, δεν πίστεψαν ποτέ αυτές τις ψευδαισθήσεις. Λέγοντας κάποιοι ότι μπορούμε μέσω των ανανεώσιμων πηγών να καλύψουμε εως και το 100% των αναγκών. Αυτό λοιπόν δεν γίνεται και δεν πρόκειται να γίνει ποτέ. Πάντοτε θα χρειαζόμαστε ειδικά για τον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας μονάδες παραγωγής βάσης. Οι οποίες θα παράγουν 24 ώρες το εικοσιτετράωρο για να μπορούν να στηρίξουν το σύστημα μας. Όμως ελπίζουμε με την εξέλιξη της τεχνολογίας που αφορά την αποθήκευση της ηλεκτρικής ενέργειας οι ανανεώσιμες πηγές να μπορέσουν να είναι Χρήσιμες περισσότερες ώρες την ημέρα Ίσως και όλο το εικοσιτετράωρο”
Σε ότι αφορά την πυρηνική ενέργεια και την παραγόμενη ενέργεια από το φυσικό αέριο ο Γιάννης Φαλέκας σημειώνει:
“Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο και με τα πυρηνικά δεν είναι πράσινη ενέργεια. Κάποιοι προσπαθούν να τη βαφτίσουν πράσινη. Αν όμως βαφτίσουμε πράσινη ενέργεια τα πυρηνικά γιατί να μη συνεχίσουμε να χρησιμοποιούμε το λιγνίτη σε συνάρτηση με την τεχνολογική εξέλιξη που υπάρχει πλέον στα φίλτρα. Δυστυχώς εδώ και πολλά χρόνια κάποιοι επιχειρηματίες κατασκεύασαν μονάδες ίδιοπαραγωγής με φυσικό αέριο. Κατάφεραν όμως να μπουν στο σύστημα των ανανεώσιμων πηγών και να εισπράττουν έσοδα από τον ειδικό λογαριασμό που είναι για τις ανανεώσιμες πηγές. Αυτοί λοιπόν όλα αυτά τα χρόνια πουλούσαν πολύ ακριβά. Όμως αγοράζαν το φυσικό αέριο πολύ φθηνά.
Με αποτέλεσμα να έχουν συσσωρεύσει τεράστια κέρδη Επίσης γίνονται πολλά “παιχνίδια” με την διασύνδεση των Συστημάτων. Ο επιχειρηματίας που παράγει ηλεκτρική ενέργεια από ΑΠΕ στην Ελλάδα μέσω της διασύνδεσης την πουλά εκεί που βρίσκει την καλύτερη τιμή. Για παράδειγμα Επιχειρηματίες από χώρες της ευρωπαϊκής ένωσης να κατασκευάζουν αιολικά στην Ελλάδα αλλά η ενέργεια να καταναλώνεται σε όποια χώρα επιλέγουν.”
Σε ότι αφορά την απολιγνιτοποίηση ο Γιάννης Φαλέκας σημειώνει επίσης με έμφαση:
“Το Εθνικό καύσιμο στην Ελλάδα για την παραγωγή Ηλεκτρικής Ενέργειας ήταν και είναι ο λιγνίτης. ήταν λοιπόν βιαστική απόφαση για την απολιγνιτοποίηση. Επίσης όταν προσπαθούν να βαφτίσουν πράσινα τα πυρηνικά Γιατί να μη χρησιμοποιούμε λιγνίτη με τεχνολογικά καλύτερα φίλτρα και μείωση του κόστους των ρύπων.”
Σε ότι αφορά την προσπάθεια για τη μείωση του κόστους της κιλοβατώρας Ο Γιάννης Φαλέκας διαπιστώνει:
“ Ευτυχώς τα υδροηλεκτρικά μας δουλεύουν καλά και έχουν αποθέματα νερού για τη λειτουργία τους. Εύχομαι λοιπόν να τα κρατήσουν σαν εφεδρεία για τους καλοκαιρινούς μήνες για να μπορέσει να αντέξει το σύστημα και να υπάρχει μείωση του κόστους κιλοβατώρας από την φθηνή κιλοβατώρα που παράγεται από το υδροηλεκτρικό εργοστάσιο”
Τέλος σημαντική παρέμβαση της ΚΕΔΕ στην απόδοση των αντισταθμιστικών από τα αιολικά πάρκα στους οικισμούς και στους Δήμους. Επίσης σημαντική παρέμβαση από το τμήμα ενέργειας της ΚΕΔΕ για αντισταθμιστικά από την κατασκευή θαλάσσιων αιολικών πάρκων.
Γιάννης Φαλέκας δημοτικός σύμβουλος στο Δήμο Αλεξανδρούπολης και μέλος της επιτροπής ενέργειας της ΚΕΔΕ.