Τσολακίδης :Νεοφιλελεύθερη λογική η διαμόρφωση του κόστους της ενέργειας. Θα είμαι πάλι υποψήφιος.

Στην εκπομπή μας αυτή έχουμε καλεσμένο του Βασίλη Τσολακίδη πρώην Πρόεδρο ΚΑΠΕ και μέλος του Τομέα Ενέργειας και Περιβάλλοντος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Το θέμα της συζήτησης είναι η ενεργειακή κρίση και η ανεξέλεγκτη ανοδική πορεία της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας.

YouTube player

H πρώτη μας ερώτηση:

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση η τιμή της κιλοβατώρας διαμορφώνεται με βάση το υψηλότερο κόστος του καυσίμου της μεθόδου παραγωγής. Σήμερα λοιπόν το υψηλότερο κόστος αφορά το φυσικό αέριο. Αρα η τιμή διαμορφώνεται με βάση τις ανατιμήσεις του φυσικού αερίου. Όμως το παράδειγμα της Ισπανίας αλλά και της Πορτογαλίας που ζήτησαν εξαίρεση λόγω Της μηδαμινής εξάρτησης από το φυσικό αέριο. Έχουν πλέον εξαιρετικά χαμηλές τιμές.

Τσολακίδης Βασίλης:

Η βασική αιτία που συμβαίνει αυτό είναι νεοφιλελεύθερη φύση της οικονομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των περισσότερων κέντρο βόρειο ευρωπαϊκών χωρών. Οι οποίες επιβάλλουν ένα τέτοιο τρόπο προσδιορισμού της τιμής της Ηλεκτρικής Ενέργειας. βέβαια μεταξύ αυτών και η Ελλάδα.

Η Ισπανία και η Πορτογαλία ζήτησαν πήραν εξαίρεση γιατί δεν είναι εξαρτημένες από το φυσικό αέριο που προέρχεται από την Ανατολική Ευρώπη. Τη Ρωσία και τις άλλες Ασιατικές χώρες.

Για αυτό το λόγο πήραν ευκολότερα εξαίρεση και η Ελλάδα. Φυσικά δεν έχει τόσο μεγάλη εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο έχει εναλλακτικές από τη Βόρεια Αφρική θα μπορούσε και η Ελλάδα να πάρει εξαίρεση.

Τέλος πάντων για να επανέλθουμε στο βασικό θέμα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή η Ευρωπαϊκή Ένωση γενικά έχει τεράστιες ευθύνες. Για αυτό το τεράστιο τεράστιο πρόβλημα της αύξησης του κόστους ηλεκτρικής.

Θα έπρεπε λοιπόν ,ήδη προ πολλού να λάβει μέτρα πανευρωπαϊκά όχι μόνο να αφήσει τις στις φτωχότερες χώρες όπως είναι η Ελλάδα να βγάλουν “το φίδι από την τρύπα”.

Ελληνική Κυβέρνηση επίσης να πιέσει για να απεγκλωβιστεί από αυτή την εξάρτηση της νεοφιλελεύθερης δομής διαμόρφωσης του κόστους της ενέργειας .

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και μέσα σε αυτές τις χώρες και η Ελλάδα σε πρώτο βαθμό δεν κάνανε επαρκή στροφή προς τις ανανεώσιμες και δει κάποιες πηγές ενέργειας έγκαιρα τώρα θα γλιτώναμε πολλά λεφτά και τεράστια εξάρτηση από από εισαγωγές .

Η δεύτερη ερώτηση μας αφορούσε την δυνατότητα που μπορούν να έχουν οι αυτοδιοικητικοί θεσμοί. Έτσι ώστε μετωπικές επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας να παρέμβουν στην τοπική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας διαμορφώνονται καλύτερες συνθήκες για μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις αλλά και για δημότες.

Τσολακίδης Βασίλης:

Όταν βλέπουμε ότι το κεντρικό Κράτος αδυνατεί, ή δεν θέλει να ασχοληθεί με αυτά τα ζητήματα. Πρέπει η Τοπική Αυτοδιοίκηση συνεργαζόμενη, με τα τοπικά επιμελητήρια και άλλες πρωτοβουλίες μικρομεσαίων επιχειρηματιών και αγροτών να δημιουργήσουν συνεταιριστικές εταιρείες.

Το θεσμικό πλαίσιο ήδη είναι γνωστό. Μέσω λοιπόν των ενεργειακών κοινοτήτων μπορεί να δώσουν λύσεις.

Φτάνει ένας φορέας με το κύρος μιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης και ενός Επιμελητηρίου να πάρει την πρωτοβουλία για να εμπιστευτούν οι πολίτες, οι μικρομεσαίοι και να επενδύσουν στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Οι οποίες είναι πολύ ανταγωνιστικές πλέον το γνωρίζουμε σήμερα οτι η φθηνότερη ενέργεια είναι αυτή που προέρχεται από τις ΑΠΕ.

Στο τέλος της συζήτησης Ρωτήσαμε τον Βασίλη Τσολακίδη: Θα είσαι υποψήφιος βουλευτής με το ΣΥΡΙΖΑ;

Τσολακίδης Βασίλης:

Αυτό είναι ζήτημα που το αποφασίζει το κόμμα.

Βεβαίως και με μεγάλη χαρά θα είμαι πάλι υποψήφιος και θέλω να συμμετέχω στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που έχει ο Νομός Έβρου.

Eχω ιδέες και έχω όρεξη να συμμετέχω σε κάθε προσπάθεια ανάπτυξης του Έβρου. Ενάντια σε όλη αυτή την καταστροφή η οποία έχει βρει τη χώρα μας και κυρίως στις περιοχές όπως είναι ο Βόρειος Έβρος που τις έχουν αφήσει υπανάπτυκτες.

Τσολακίδης

Βασίλης Τσιλακίδης Architektur Universität Kassel. Πρώην Πρόεδρος ΚΑΠΕ. Μέλος του Τομέα Ενέργειας και Περιβάλλοντος στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ


Αρχική