Πώς χαμηλοσυνταξιούχοι, μισθωτοί, μικροί επιχειρηματίες και επιστήμονες περιθωριοποιούνται, την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση «κόβει» μερίσματα και ενισχύσεις….

Το «πέρασμα» στο νέο Χρόνο έχει χρέη και αδιέξοδα στους μικρούς παραγώγους, επιχειρηματίες και αγρότες και τεράστια επιβάρυνση στους συνταξιούχος και χαμηλόμισθους.

Ιδιαίτερα μετά τις παλινωδίες και τα έκτακτα μέτρα για την πανδημία, χωρίς οικονομικές ενισχύσεις για τους πληττόμενους, οι μικρομεσαίοι έμποροι και παραγωγοί αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης. Θα είναι η πρώτη φορά στη χώρα μας το 2022 που η ανεργία θα τροφοδοτείται όχι από την πλευρά της ζήτησης εργασίας (μισθωτούς), αλλά από την επιχειρηματικότητα. Το lockodown χωρίς τα συνακόλουθα μέτρα προστασίας, οι «κλειστές» τράπεζες, η εκτίναξη τιμών ενέργειας και πρώτων υλών, ο αποκλεισμός από τις ενισχύσεις του Ταμείου Ανάκαμψης και η πτώση του τζίρου στην αγορά προκαλούν τη μεγαλύτερη ανακατανομή εισοδημάτων στον επιχειρηματικό τομέα και αναδιάρθρωση όσον αφορά τη σύνθεση του «ενεργού εργατικού δυναμικού».

Το ΕΚΑΣ και οι βασικοί μισθοί

Μετά την επιχειρηματικότητα της ανάγκης που έχει παγιδευτεί στην ακρίβεια των πρώτων υλών, την πανδημία και την μείωση του τζίρου, οι χαμηλόμισθοι και οι χαμηλοσυνταξιούχοι δέχονται επίσης μεγάλη εισοδηματική πίεση. Κυρίως από τον ακρίβεια, αλλά και την απουσία προοπτικής για μια καλύτερη θέση απασχόλησης (για τους μισθωτούς).

Το έκτακτο βοήθημα των 250 ευρώ το έλαβαν μόλις 1 στους 4 συνταξιούχους, ενώ πάνω από 700.000 που έχουν συντάξεις μεταξύ 600 και 1.000 ευρώ το μήνα, δεν έλαβαν καμία ενίσχυση. Αντίθετα είχαν σημαντικές απώλειες τα τελευταία 12 χρόνια. (Να σημειωθεί ότι οι συνταξιούχοι που λαμβάνουν άνω των 1.000 ευρώ κύρια σύνταξη και 300 ευρώ επικουρική έλαβαν είτε αναδρομικά το 2020 για τις διαφορές στη σύνταξη την περίοδο 2015-16, είτε αναπροσαρμογές στις αποδοχές τους το 2021 όσον αφορά εκείνους που είχαν πάνω από 30 χρόνια ασφάλισης).

Το κοινωνικό μέρισμα στους συνταξιούχους, με τα οικονομικά κριτήρια που προβλέφθηκαν (7.200 ευρώ ετήσιο ατομικό εισόδημα και 14.400 οικογενειακό εισόδημα και κατοικία αντικειμενικής αξίας κάτω των 200.000 ευρώ), ουσιαστικά φέρνει στην επικαιρότητα σαν αναγκαίο μέτρο την στήριξη των χαμηλοσυνταξιούχων με μιας μορφής ΕΚΑΣ.

Επίσης η ακρίβεια ανέδειξε το ζήτημα μιας κάποιας προστασίας του εργατικού εισοδήματος από τον πληθωρισμό, δηλαδή την επαναφορά της Τιμαριθμικής Αναπροσαρμογής (σ.σ. Αυτόματης ή Ετεροχρονισμένης). Να σημειωθεί ότι ο βασικός-εισαγωγικός μισθός είναι μόλις 650 ευρώ σήμερα και η κυβέρνηση ανακοίνωσε αναπροσαρμογή μόλις 13 ευρώ (2%) από την Δευτέρα 2 Ιανουαρίου.

Το… νέο ημερομίσθιο των 29,62 ευρώ αποτελεί το πιο ισχυρό κίνητρο στην ανεργία, αλλά και αντικίνητρο στην ένταξη στην αγορά εργασίας νέων με καλύτερα προσόντα. Οι χαμηλές αμοιβές στα επίπεδα της φτώχειας συντείνουν στην μείωση του εργάσιμου πληθυσμού. Ειδικά όταν πρόκειται για την εργασία του ενός εκ των δύο γονιών, αφού το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, συν το στεγαστικό επίδομα, προσεγγίζει τα 550 ευρώ το μήνα.

Οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες (και νέοι επιστήμονες), οι χαμηλοσυνταξιούχοι και χαμηλόμισθοι αναδεικνύονται οι (οικονομικά) ευάλωτου του 2022 και αποτελούν την εύφλεκτη ύλη των κοινωνικών διεργασιών.

Χρήστος Μέγας

Γράφει οΧρήστος Μέγας

Πηγή: iEidiseis


Αρχική