Βουρλιώτης: Συνταξιούχοι ΕΦΚΑ. ΣτΕ δώρα επί επικουρικών για 11 μήνες και μόνο όσοι είχαν προσφύγει.

Ο δικηγόρος-εργατολόγος Βουρλιώτης Χρήστος αναλύει και περιγράφει τα αποτελέσματα της τελευταίας απόφασης του Συμβουλίου Επικρατείας 1342 του 2023.

YouTube player

Βουρλιώτης Χρήστος :

“Καταρχάς να πούμε το εξής η απόφαση αυτή την οποία όλοι μας μάθαμε τις προηγούμενες δύο ημέρες αφορά στην ουσία τι???

Το συμβούλιο επικρατείας απαντώντας ένα προδικαστικό ερώτημα του διοικητικού πρωτοδικείου Αθηνών αναφορικά με το αν δικαιούνται οι συνταξιούχοι τα δώρα και τα επιδόματα που έδινε το κράτος στις επικουρικές συντάξεις . Μάλιστα για πότε?

Αδυναμία πλέον των συνταξιούχων να αξιώσουν δώρα…

Μετά το Νόμο Κατρούγκαλου. Δηλαδή μετά τις 12/5/2016. Η απόφαση λοιπόν αυτή η σημερινή που σχολιάζουμε έχει να κάνει με την αδυναμία πλέον των συνταξιούχων. Να αξιώσουν δώρα επί των επικουρικών συντάξεων για χρονικό διάστημα μετά τις 12/5/2016.

Βουρλιώτης

Μόνο όσοι εχουν ασκήσει αγωγές…

Επίσης ταυτόχρονα οι συνταξιούχοι έχουν ενεργό το δικαίωμα, για όσους έχουν ήδη ασκήσει αγωγές, να διεκδικήσουν τα δώρα επί των επικουρικών για το προγενέστερο χρονικό διάστημα του 11μηνου. Δηλαδή από τον Ιούλιο του 15 μέχρι και τον Μάιο του 2016. Το ΣτΕ με απόφαση του το 22 όρισε ότι μέχρι 31/5 του 2020 οσοι είχαν ασκήσει αγωγές αυτοί μπορούν να διεκδικήσουν για το 11μήνο.

Θα δούν να εισπράττουν σταδιακά και μάλιστα εντόκα …

Όμως από το 20 και μετά. Στην ουσία δεν μπορεί να εγερθεί μία νέα αγωγή για το ίδιο αντικείμενο για την χρονική περίοδο. Είναι νομίζω η στιγμή που πολλοί από τους συνταξιούχους περίμεναν. Θα δούν να εισπράττουν σταδιακά και μάλιστα εντόκα αυτές τις περικοπές οι οποίες έχουν βιώσει. Οπότε νομίζω ότι τώρα ήρθε η ώρα για να ικανοποιηθούν και να απολαύσουν αυτά τα οποία είχανε χάσει έστω τουλάχιστον για αυτό των 11μηνο.

Αρχική