Ο Θέμης Τζήμας δικηγόρος ,διδάκτωρ διεθνούς δικαίου και πολιτικής επιστήμης. Kάνει παρουσίαση της διαδικτυακής εκδήλωσης με τίτλο: Σύγχρονες τεχνολογίες, Πολιτική φιλοσοφία, Κοινωνικά Πολιτικά και Οικονομικά Δικαιώματα .

Ήταν ένα συνέδριο που διοργανώθηκε από το Διεπιστημονικό εργαστήριο Παρευξείνιων και μεσογειακών μελετών. Από τη σχολή Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου. Μαζί με την αντίστοιχη σχολή του Παντείου.

Ήταν ένα διεθνές συνέδριο .Αφορούσε ακριβώς το ζήτημα της εξέλιξης των κοινωνικών Οικονομικών δικαιωμάτων, των διεθνών σχέσεων και του δικαίου. Στο περιβάλλον των νέων τεχνολογιών, με έμφαση στον κυβερνοχώρο και στην τεχνητή νοημοσύνη.

Είχε τοποθετήσεις οι οποίες κινήθηκαν από το χώρο των εργασιακών σχέσεων και του πως αυτές επηρεάζονται άμεσα από τη χρήση της τηλεργασίας. Την υποκατάσταση σε ορισμένες εργασίες της ανθρώπινης από την τεχνητή νοημοσύνη.

Μέχρι του του πεδίου της χρήσης αυτόνομων οπλικών συστημάτων και της επίδρασης τους στις Διεθνείς Σχέσεις όπως και στο διεθνές δίκαιο. Ο στόχος ήταν να είναι πιο εύκολα προσβάσιμος που στον τρόπο εκφοράς. Διότι ακριβώς είναι ζητήματα τα οποία επηρεάζουν άμεσα την καθημερινότητα.

Το πιο επικίνδυνο είναι ότι επηρεάζουν την καθημερινότητά μας χωρίς να γίνονται αντιληπτές. οι νέες τεχνολογίες είναι εξαιρετικά διεισδυτικές. Αλλά ο βαθμός επίδρασης τόσο στην πιο καθημερινή ζωή, όσο και στο επίπεδο λήψη πολιτικών αποφάσεων και μάλιστα σε ζητήματα αιχμής, συχνά περνά απαρατήρητος. Ακριβώς διότι έχουν διεισδύσει σε τόσο μεγάλο βαθμό.

Ελέγχονται βέβαια από ένα από τα πιο κλειστά ολιγοπώλια. Από τα πιο κλειστά παγκοσμίως καρτέλ τεράστιων εταιρειών. Το θέμα αυτό γέννα ζητήματα Ελευθερίας του λόγου.

Εξέλιξης του οικονομικού και κοινωνικού μοντέλου. Δημοκρατίας γενικά. Αυτό λοιπόν ήταν και πού κατεξοχήν θέλαμε να τονίσουμε. Ότι εδώ έχουν έχει ήδη διαμορφωθεί και εξελίσσεται ένας Νέος Κόσμος.

Στην πραγματικότητα ένας κόσμος ο οποίος μπορεί να μην είναι φυσικός κόσμος αλλά είναι εξίσου πραγματικός και ο οποίος ρυθμίσετε απολύτως από μία χούφτα 5 έως 7 εταιρείες. Μέχρι τώρα η λειτουργία τον συστημάτων αυτών βασίζεται στα δικά μας δεδομένα. Γιατί πλέον έχουν αρχίσει να φτιάχνουμε και δικά τους δεδομένα οι αλγόριθμοι.

Είναι λοιπόν δικές μας προσωπικές πληροφορίες. Οι μεγάλες αυτές ιδιωτικές εταιρείες βασίζονται σε αυτά τα δεδομένα και “χτίζουν” τη δυνατότητα ελέγχου και κατεύθυνσης όχι μόνο των καταναλωτικών αλλά και των πολιτικών μας επιλογών. Είμαστε συμμέτοχοι με τρόπους τους οποίους δεν κατανοούμε και δεν ελέγχουμε. Εμείς λοιπόν “χαιρόμαστε πάρα πολύ”, απλώς για το ότι έχουμε με ένα κλικ πρόσβαση σε υπηρεσίες στις οποίες θέλουμε ή νομίζουμε ότι θέλουμε.

YouTube player
Θέμης Τζήμας δικηγόρος ,διδάκτωρ διεθνούς δικαίου και πολιτικής επιστήμης

Περιορίστηκε δραματικά ο δημόσιος λόγος του πρώην Προέδρου των ΗΠΑ.(διαφωνώ με τις απόψεις του) Με απόφαση δύο ιδιωτικών εταιρειών των εταιρειών που ελέγχουν το Twitter και το Facebook. Η πράξη αυτή αποτελεί όχι απλώς καμπανάκι αλλά και σημείο καμπής. Διότι ναι μεν οι εταιρείες είναι ότι είναι ιδιωτικές εταιρείες και άρα μπορούν να αποφασίζουν. Βεβαίως την ίδια στιγμή επικαλούνται ότι είναι απλώς πλατφόρμες επικοινωνίας όλων ημών, και οτι δεν παρεμβαίνουν στο περιεχόμενο. Προκειμένου να μην έχουν ευθύνη επί του περιεχομένου το οποίο δημοσιεύεται. Αλλά εδώ έχουμε μία ασυνέπεια.

Θέμης Τζήμας

Ο Θέμης Τζήμας επισημαίνει: Το ακόμα σημαντικότερο είναι ότι όταν έχεις κατακτήσει τόσο ισχυρή θέση στον τρόπο με τον οποίο εκφέρεται ο λόγος. Ο κατά τα λοιπά δημόσιος λόγος έχει ιδιωτικοποιηθεί. Έτσι είναι στη Δημοκρατία υπάρχει το δικαίωμα του λόγου και τέλος πάντων όλα αυτά είναι ζητήματα τα οποία αναπτύχθηκαν στο συνέδριο μας και ελπίζουμε να υπάρξουν και άλλες πρωτοβουλίες σχετικές.


Αρχική