Ο δημοσιογράφος Κώστας Αργυρός σχολιάζει και αναλύει την διαδικασία εκλογής προέδρου στο Κιναλ και το αποτέλεσμα των εκλογών.
Ένα κόμμα που έχει ταυτιστεί με την ιστορία της Ελλάδας στα 40 τελευταία χρόνια, δεν θεωρω την προσέλευση των 260χιλ ατομων σαν κανένα θαύμα που συμβαίνει. Ήταν καλό ήταν ευχάριστο αλλά δεν θα το θα το χαρακτήριζα ας πούμε και κάτι σαν κοσμογονία .Από κει και πέρα νομίζω ότι έτσι όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα για μένα ήταν η πιο λογική έκφραση αυτή που συνέβη.
Υπάρχει πλέον ένα πολύ μεγάλο κομμάτι του κόσμου που δεν μπορεί να το εμπνεύσει ο Γιώργος Παπανδρέου. Ο Ανδρέας Λοβέρδος που τον έπαιξαν πολύ τα μέσα ενημέρωσης στον πρώτο γύρο. Μου λένε πολύ από το χώρο του ΠΑΣΟΚ ότι δεν εκφράζει τον πυρήνα των θέσεων του ΠΑΣΟΚ. Αυτών δηλαδή που έχουν πιστέψει στο σοσιαλισμό και την κεντροαριστερά.
Ο Νίκος Ανδρουλάκης φαίνεται ότι είναι νέος άνθρωπος. Έχει δουλέψει στους μηχανισμούς του κόμματος. Έκανε έναν πολύ σοβαρό προεκλογικό αγώνα αφού “όργωσε” την Ελλάδα κάνοντας τοπικές συγκεντρώσεις και επικοινωνία με τα μέλη και τους φίλους του ΠΑΣΟΚ.
Ήταν λοιπόν ένα αποτέλεσμα, ειδικά μετά την πρώτη Κυριακή απολύτως αναμενόμενο. Η σχέση των πολιτών με τα κόμματα είναι πολύ πιο χαλαρή από αυτήν που ήταν πριν από 20 – 30 χρόνια
Είναι περίεργο πρόεδρος κόμματος που ήταν τρίτος στις δημοσκοπήσεις. Που πήρε περίπου 120.000 ψήφους ξαφνικά να εκτοξεύεται το κόμμα του στο 15% στην πρόθεση ψήφου. Με ξεπερνάει τουλάχιστον.Δεν μπορώ να το εξηγήσω. Εκτός αν υπάρχει τόσο μεγάλη λαχτάρα στον κόσμο.
Αλλά εγώ πιστεύω ότι το ΠΑΣΟΚ που ξέρω δεν υπάρχει πια. Εμένα κάποτε ένας Γερμανός σοσιαλδημοκράτης πρώην υψηλόβαθμος μου είχε πει, σε μία περίοδο που το ΠΑΣΟΚ ήταν πράγματι στα πολύ κάτω του, επί προεδρίας Βενιζέλου τότε, ότι το ΠΑΣΟΚ που είναι ένα “πτώμα” που δεν το έχουμε θάψει ακόμα.
Τον Νίκο Ανδρουλάκη τον προβάλλουν σαν έναν πρόεδρο γνωριμίες και επαφές με τους σοσιαλιστές της Ευρώπης.
Όμως στην Ευρώπη οι σοσιαλιστές δεν είναι πλέον οι ίδιοι. Έχουμε παραδείγματα από τη Γαλλία, την Ολλανδία και την Ιταλία όπου τα σοσιαλιστικά κόμματα εξαφανίστηκαν . Η σοσιαλδημοκρατία έχει υιοθετήσει νεοφιλελεύθερες συνταγές με αποτέλεσμα να γίνει η αριστερά της δεξιάς. Δεν πιστεύω να υπάρχουν άνθρωποι που να ονειρεύονται ότι ψηφίζοντας το ΠΑΣΟΚ, ψηφίζουν τη μετάβαση στο σοσιαλισμό.
Ο Κώστας Αργυρός καταλήγει λέγοντας: Κάποια στιγμή θα πρέπει σε αυτή τη χώρα να σκεφτούμε μήπως τελικά είναι καλύτερο να έχεις κυβερνήσεις συνεργασίας. Όταν λες ότι σέβεσαι θέλησή του κυρίαρχου λαού. Δεν είναι να ψηφίζει το 38% από το 60% που πήγε στις κάλπες. Ένα κόμμα και αυτό το κόμμα να θεωρεί ότι είναι παντοδύναμο.
Ξέρουμε ότι στις κάλπες θα πάει να ψηφίσει το 60%. Ένας στους τέσσερις θα έχει πει ναι στον κύριο Μητσοτάκη. Ο ένας στους τέσσερις δεν είναι απόλυτη πλειοψηφία. Δεν πρέπει να αποφασίσεις αγνοώντας τι θέλουν οι άλλοι τρεις. Ο εκλογικός Νόμος του κυρίου Μητσοτάκη είναι τερατούργημα.