Ο δημοσιογράφος Κώστας Αργυρός σχολιάζει και αναλύει την κατάσταση που έχει προκύψει στην αγορά της ενέργειας από την αύξηση των τιμων του φυσικού αερίου.

Καταρχήν εδώ και καιρό οι τιμές ανεβαίνουν. Η εμπειρία δείχνει ότι όσο υπάρχει ζήτηση σε κάθε χρηματιστήριο και ειδικά σε περιόδους όπως τώρα που μπήκαμε στο χειμώνα οι τιμές ανεβαίνουν. Δεν νομίζω ότι μπορεί να προσδοκά κανείς ότι η ζήτηση θα πέσει και οι τιμές θα πέσουν. Φοβάμαι ότι τιμές θα ανέβουν κι άλλο.

Πίσω από αυτό βρίσκονται κατά τη γνώμη μου σημαντικά λάθη που έχει κάνει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Εδώ και δεκαετίες. Το πρώτο λάθος, που κατά τη γνώμη μου δεν έπρεπε να έχει γίνει ποτέ, ήταν αυτή η εμμονή της ότι πρέπει να ιδιωτικοποιήσουμε τα πάντα, ότι ο ανταγωνισμός.

Πιστεύουν ότι η ελεύθερη αγορά θα δημιουργήσει συνθήκες ανταγωνισμού και όλα θα γίνουν φθηνότερα. Δεν το έχουμε δει να συμβαίνει αυτό ούτε στην ενέργεια. Δεν το είδαμε να συμβαίνει αυτό ούτε με τα τρένα στη Βρετανία. Δεν το έχουμε δείξει να συμβαίνει αυτό ούτε με τις ασφαλιστικές εταιρείες. Ίσα-ίσα έχουμε δει περιουσίες να χάνονται με τη σπέκουλα που έκαναν πολλές ασφαλιστικές με τις συντάξεις.

YouTube player
Κώστας Αργυρός

Δεν καταλαβαίνω γιατί η ενέργεια δεν θα έπρεπε να είναι ένας τομέας που το κράτος να παραμένει ισχυρό και να εγγυάται τουλάχιστον στοιχειώδη και αξιοπρεπή πρόσβαση στην ενέργεια σε όλους τους πολίτες.

Αυτό είναι το πρώτο κατά τη γνώμη μου. Το δεύτερο είναι, ότι κατηγορούν τώρα τη Ρωσία και καλά κάνουν σε ένα βαθμό. Είναι προφανές ότι ο κύριος Πούτιν έχει ένα τεράστιο διαπραγματευτικό χαρτί στα χέρια του. Όταν λοιπόν ξέρεις ότι φυσικό αέριο το προμήθευσε κυρίως από τη Ρωσία, πρέπει να ψάξεις, πριν σου συμβεί κάτι, να βρεις εναλλακτικές λύσεις. Να μην πέσεις δηλαδή στην ανάγκη της Ρωσίας ακόμα περισσότερο.

Αργυρός
Κώστας Αργυρός

Αυτή τη στιγμή κάποιοι διαπραγματεύονται και κερδοσκοπούν με τις τιμές του φυσικού αερίου στην Ολλανδία. (Όπου το χρηματιστήριο για το Φυσικό αέριο) Αυτό σημαίνει ότι όλες οι πενιχρές επιδοτήσεις που δίνονται από τις κυβερνήσεις στα νοικοκυριά ουσιαστικά πηγαίνουν στην τσέπη των κερδοσκόπων.

Ο Κώστας Αργυρός σημειώνει :Σημαντικό επίσης είναι ότι αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Ένωση να υπολογίζει την τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας, με βάση την ακριβότερη τιμή και όχι με βάση ένα μέσο με τη φθηνότερη. Έχουμε λοιπόν αυτή τη στιγμή το εξής παράδοξο. Κάποιες χώρες όπως η Γαλλία και η Ισπανία παράγουν ηλεκτρική ενέργεια με ατομική ενέργεια που παρήγαγαν και παλιά. Με χαμηλότερο κόστος .

Όμως αναγκάζονται τώρα να την πουλήσουν στους πολίτες τους ακριβότερα επειδή πρέπει να προσανατολιστούν με τις τιμές που έχει ορίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Από το Σεπτέμβριο Οκτώβριο υπήρξαν προτάσεις από τη Γαλλία κυρίως και την Ισπανία να πουλήσουν φθηνότερα το ρεύμα που παράγουν φθηνότερα.

Στην Ελλάδα παρά του ότι, έχουμε μικρό ποσοστό ανανεώσιμων που παράγουν ηλεκτρική ενέργεια το κόστος παραγωγής είναι φθηνότερο από τις τιμές τις υψηλές που ορίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Το σύστημα που ορίζει την τιμή της Ηλεκτρικής Ενέργειας στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι παράλογο. Έγιναν σύνοδοι κορυφής όπου συναντήθηκαν οι πρωθυπουργοί. Έγιναν συναντήσεις των υπουργών ενέργειας.

Όμως με παρέμβαση της τότε καγκελαρίου Μέρκελ που έκανε την δήλωση:” Αφήστε την αγορά θα ρυθμιστεί μόνη της”. Δεν έχει παρθεί κανένα μέτρο. Είναι προφανές ότι στη Γερμανία υπάρχουν κολοσσοί παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας οι οποίοι με την αύξηση των τιμών δημιουργούν τεράστια κέρδη. Όλες οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχουν συμφέροντα στην αγορά ενέργειας συμφώνησαν να αφήσουν την αγορά να ρυθμιστεί μόνη της. Αποτέλεσμα η φτωχοποίηση των πολιτών.

Υπάρχει βέβαια αρνητική επίδραση του κόστους της ενέργειας στον πληθωρισμό που με τη σειρά του προκαλεί άνοδο των τιμών όλων των αγαθών. Είναι σίγουρο ότι το σύστημα έχει χάσει την ισορροπία του και ο υψηλός πληθωρισμός που καταγράφεται στη Γερμανία της τάξεως 5,5 με 6% αποτελεί κίνδυνο για τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης.

Η συζήτηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την οικονομία το 2022 είναι πως θα “σφίξουν τα ζωνάρια” Αντίθετα εμείς εδώ στην Ελλάδα έχουμε “λύσει τα μαλλιά μας και τρέχουμε ανέμελα” Όπως περίπου κάναμε πριν πέσουμε στα μνημόνια.

Αναρωτιέμαι για το πολιτικό μας σύστημα αν έχουν χάσει την επαφή με την πραγματικότητα. Υπάρχει κόσμος που προσπαθεί με 300 και 400 ευρώ να ζήσει για ένα μήνα είναι κάτω από τα όρια της φτώχειας.


Αρχική