Ο Θεόδωρος Τσίκας πολιτικός επιστήμονας και διεθνολόγος, αναλύει και σχολιάζει τα γεγονότα που συνέβησαν την προηγούμενη εβδομάδα με αφορμή δηλώσεις υποψήφιου βουλευτή κόμματος στο Νομό Ροδόπης.
Στην ενδιαφέρουσα συζήτηση που θα παρακολουθήσετε στο βίντεο γίνεται επίσης μία εμπεριστατωμένη ανάλυση της εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδας σε σχέση με τις συμφωνίες που υπέγραψε με την Αίγυπτο και την Ιταλία για τις ΑΟΖ
Θεόδωρος Τσίκας:
“Ο εθνικισμός πουλάει, η πατριδοκαπηλία πουλάει, ο υπέρ πατριωτισμός πουλάει. Η δραματοποίηση αυτών των συνθηκών είτε έχουν σχέση με τις μειονότητες, είτε έχουν σχέση με την εξωτερική πολιτική. Γιατί εγώ διαχωρίζω τις μειονότητες από την εξωτερική πολιτική.
Οι μειονότητες είναι ένα θέμα εσωτερικής έννομης τάξης και πρέπει έτσι να το προσεγγίσουμε. Όμως σε όλα τα θέματα υπάρχει μία ισχυρή Ιδεολογικοποίηση. Υπάρχουν πολλές προκαταλήψεις Εθνικές οι εθνικιστικές. Οι οποίες προέρχονται από το παρελθόν. Προέρχονται από Έθνοκεντρικά στερεότυπα που πολλές φορές περνάνε και μέσα από την εκπαίδευση στη χώρα μας.
Με αποτέλεσμα να μην υπάρχει μία ψύχραιμη αντιμετώπιση και να νομίζουμε ότι συνέβη κάτι το ιδιαίτερο. “
Σε ότι αφορά την εξωτερική πολιτική της Ελλάδας τα τελευταία τέσσερα χρόνια ο Θόδωρος Τσίκας τονίζει:
Θεόδωρος Τσίκας:
“Η φύση και η πολιτική απεχθάνονται τα κενά όταν αφήνεις κενό κάποιος θα βρεθεί να το γεμίσει. Αυτό συνέβη για παράδειγμα με το Τουρκολυβικό μνημόνιο. Μετά όμως από το Τουρκολυβικό μνημόνιο δεχθήκαμε μικρά νησάκια να έχουν μειωμένη εμπειρία στη Ναός και έτσι υπογράψαμε συμφωνία με Ιταλία και Αίγυπτο.
Ο εθνικισμός λοιπόν είναι μία φαντασίωση βλέπουμε τον εαυτό μας στον καθρέφτη και θεωρούμε ότι βλέπουμε τον μεγεθυντικό φακό.
Εξάλλου ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ο πρεσβύτερος στη συνάντηση που είχε στο Μοντρέ με τον Ετσεβίτ δήλωνε : “Έλα να λύσουμε ότι παράπονα έχει η Τουρκική μειονότητα στη Θράκη.”
Οι Σύγχρονες συνθήκες λοιπόν που έχει υπογράψει και η Ελλάδα προβλέπουν το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού δηλαδή ότι ο καθένας μπορεί να δηλώσει Ότι ανήκει σε μία Εθνική μειονότητα Και αυτό είναι δικαίωμά του καθενός. Επίσης τα δικαιώματα των μειονοτήτων προϋποθέτουν και εξασφάλιση και σταθερότητα των συνόρων.
Δηλαδή λένε οι συνθήκες αυτές δίνω δικαιώματα στις μειονότητες αλλά αυτό δεν σημαίνει επειδή μπαίνει αποσχίσεις μεταβολή των συνόρων κλπ.
Θεόδωρος Τσίκας:
Άρα δεν υπάρχει κάποιος φόβος, ή κάποια απειλή για κάποιο γεωγραφικό χώρο στην Ελλάδα. Ο σεβασμός των μειονοτήτων συμβαδίζει με το σεβασμό των συνόρων.
Τέλος η Διεθνής πρακτική είναι όσο πιο πολλά δικαιώματα δίνεις στις μειονότητες τόσο πιο εύκολα αυτές εντάσσονται στο κράτος που διαμένουν και δεν αναζητούν προστάτες έξω από το κράτος αυτό.
Έλληνες πολίτες είμαστε όλοι όμως υπάρχουν Έλληνες πολίτες με διαφορετική Εθνοτική ταυτότητα διαφορετική θρησκεία και διαφορετική γλώσσα.
Οι διεθνείς συνθήκες αναφέρουν ρητά “στα ανθρώπινα δικαιώματα δεν υπάρχει αμοιβαιότητα”. Δηλαδή αν κάποιο κράτος παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα μιας μειονότητας, δεν νομιμοποιείται το κράτος καταγωγής της μειονότητας να κάνει τα ίδια στην αντίστοιχη μειονότητα στο χώρο του.”