Πολλά αγκάθια και λιγότερες θετικές προσμονές στο δείπνο των ηγετών των Βαλκανικών χωρών στην Αθήνα που προσκαλεί ο Κ. Μητσοτάκης και η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν με τον Σαρλ Μισέλ.
Η αναμενόμενη συμμετοχή στο δείπνο του Ουκρανού ηγέτη Βολοντίμιρ Ζελένσκι, αν και επισήμως δεν έχει ακόμα ανακοινωθεί όπως άλλωστε συνηθίζεται, ενδέχεται να δημιουργήσει προβλήματα στις ήδη τεταμένες σχέσεις των Βαλκανικών χωρών.
Από τη μια σηματοδοτεί την αλληλεγγύη τους στο απαραβίαστο των συνόρων, από την άλλη μεταφέρει τον ανταγωνισμό Δύσης-Ανατολής σε μια πολύ ευαίσθητη περιοχή, όπου οι ισορροπίες είναι λεπτές ακόμα και στο εσωτερικό κάποιων χωρών. Είναι άγνωστο, πχ, πώς θα αντιδράσει η Σερβία, πολύ περισσότερο που το απαραβίαστο των συνόρων δεν είναι a la cart αλλά αφορά και το πρόβλημα του Κοσσόβου.
Άλλωστε, ένα κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Κύπρος βλέπει το ένα τρίτο των εδαφών της να βρίσκεται υπό κατοχή 49 ολόκληρα χρόνια και η διχοτόμηση να επιβάλλεται ντε φάκτο! Πολιτικοί παρατηρητές, μάλιστα, εκτιμούσαν χθες πως η πρόσκληση Ζελένσκι δεν συμβάλλει σε τίποτα στην επίλυση των προβλημάτων των Βαλκανίων, αλλά αποτελεί ένα ακόμα «δώρο» του Έλληνα πρωθυπουργού στις Ηνωμένες Πολιτείες, χωρίς μάλιστα να συνυπολογίζεται το πόσο επικίνδυνο είναι το μπλέξιμο της χώρας.
Η Ελλάδα, άλλωστε, έχει επιλέξει και με τη σύνοδο των Βαλκανικών χωρών στη Θεσσαλονίκη 20 χρόνια πριν υπό τον Κώστα Σημίτη, να είναι πόλος ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή και όχι να τα επιβαρύνει με το ρωσοουκρανικό ως ατζέντης του στην περιοχή.
Τι θα πράξει με την ενταξιακή πορεία των Τιράνων και των Σκοπίων;
Χαρακτηριστικό της χρησιμοποίησης της Συνόδου Κορυφής των Βαλκανικών χωρών είναι ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έχει απαντήσει σε ένα βασικό ερώτημα:
Τον Δεκέμβριο θα αποφασιστεί ή όχι το άνοιγμα των κεφαλαίων για την ενταξιακή προοπτική της Αλβανίας και της Βορείου Μακεδονίας. Η Αθήνα θα δώσει τη συγκατάθεσή της; Μήπως ο Έντι Ράμα κρατάει στη φυλακή τον Φ. Μπελέρη προκειμένου να εκβιάσει για να λάβει το πράσινο φως της Αθήνας για το άνοιγμα των κεφαλαίων; Και θα πει το ναι ή όχι για τη Βόρειο Μακεδονία, που σε διαφορετική περίπτωση θα δει το VMRO να έρχεται στην εξουσία και η Συμφωνία των Πρεσπών να κινδυνεύει με πλήρη αμφισβήτηση; Και πώς θα πει το ναι, όταν -για εσωτερικούς λόγους- δεν τολμά να φέρει στη Βουλή προς ψήφιση τα τρία μνημόνια με τα Σκόπια, που αποτελούν προϋπόθεση για την ευρωπαϊκή τους πορεία;
Είναι δε χαρακτηριστικό πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν προσκάλεσε τον Έντι Ράμα στην Αθήνα, αλλά την ίδια στιγμή καλείται το Κόσσοβο που βρίσκεται σχεδόν σε πολεμική σύρραξη με το Βελιγράδι, γιατί δεν δέχεται τους Σέρβους Δημάρχους στην περιοχή του, όπως ρητά προβλέπεται από τις συμφωνίες! Και ενώ θα συναντήσει τον πρωθυπουργό του Κοσσόβου δεν έχει συνάντηση με τον πρόεδρο της Σερβίας!
Το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού
Το Πρόγραμμα του Πρωθυπουργού, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Μαξίμου έχει ως εξής: έχει ως εξής:
Δευτέρα 21 Αυγούστου
- 11:00 Διμερής συνάντηση με την Πρόεδρο του Υπουργικού Συμβουλίου της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης, Borjana Krišto,
- 13:00 Διμερής συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Ρουμανίας, Ion-Marcel Ciolacu,
- 15:00 Διμερής συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Κροατίας, Andrej Plenković,
- 20:15 Άτυπο δείπνο με τους ηγέτες και τους επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών, για τη διεύρυνση και το ευρωπαϊκό μέλλον της περιοχής με αφορμή τη συμπλήρωση 20 ετών από τη Σύνοδο Ε.Ε.-Δυτικών Βαλκανίων και την «Διακήρυξη της Θεσσαλονίκης»
Τρίτη 22 Αυγούστου
- 9:00 Διμερής συνάντηση με την Πρόεδρο της Μολδαβίας, Maia Sandu,
- 10:00 Διμερής συνάντηση με τον Πρόεδρο του Μαυροβουνίου, Jakov Milatović,
- 10:45 Διμερής συνάντηση με τον Πρωθυπουργό του Κοσόβου, Albin Kurti.
Πηγή: https://www.ieidiseis.gr
Γράφει ο Βασίλης Σκουρής 06:08 – 21/08/2023