Ειδήσεις ενημέρωση selene
Eιδήσεις

Έτοιμος για να εκτοξευθεί είναι ο πύραυλος «Selene» το τελευταίο μοντέλο της ομάδας A.S.A.T. (Aristotle Space & Aeronautics Team), της πρώτης φοιτητικής ομάδας αεροδιαστημικής στη Θεσσαλονίκη.

Η «Selene» ύψους 2,40 μέτρων και βάρους 20 κιλά θα συμμετάσχει στον Ευρωπαϊκό διαγωνισμό πυραυλικής EuRoC 2021 ο οποίος θα πραγματοποιηθεί στο Ponte de Sor της Πορτογαλίας στις 11-17 Οκτωβρίου 2021.

Έως την Τετάρτη οι επισκέπτες της 85ης ΔΕΘ είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά τον πύραυλο και να ενημερωθούν από τους φοιτητές για την κατασκευή του.

Σήμερα η «Selene» φεύγει από το εργαστήριο του ΑΠΘ και ταξιδεύει έως την Πορτογαλία για τον διαγωνισμό, στον οποίο συμμετέχουν 20 ομάδες από όλη την Ευρώπη με την A.S.A.T. να είναι η μοναδική ελληνική εκπροσώπηση. Εκεί, η ομάδα θα έχει τη δυνατότητα να εκτοξεύσει τον πύραυλο και να διεκδικήσει ακόμα μια διάκριση, αυτή τη φορά σε ευρωπαϊκό έδαφος.

Μιλώντας στη Voria.gr ο Πέτρος Δημητρέντσης, φοιτητής του τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του ΑΠΘ, ανέφερε ότι η «Selene» είναι το τελευταίο μοντέλο της ομάδας το οποίο συμμετείχε αρχικά στον παγκόσμιο και μεγαλύτερο διαγωνισμό πυραυλικής στον κόσμο, στον Spaceport America Cup (SAC). Σε εκείνο τον διαγωνισμό κατέκτησε την 9η θέση στην κατηγορία του και την 20η από όλες τις ομάδες παγκοσμίως.

Ο πύραυλος «Selene» σχεδιάστηκε με κινητήρα στερεού προωθητικού προκειμένου να εκτοξεύεται στο απόγειο των 10.000 ποδιών. Περιλαμβάνει, επίσης, ηλεκτρονικά συστήματα και έχει τη δυνατότητα να λαμβάνει μετρήσεις από αισθητήρες και να τα στέλνει με ζωντανή τηλεμετρία δεδομένα. Ταυτόχρονα, όταν πύραυλος φτάσει στο απόγειό του, τότε  δύο αλεξίπτωτα βγαίνουν και χρησιμοποιούνται για την ανάκτηση του ώστε να μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί. Παράλληλα, ένα ωφέλιμο φορτίο πραγματοποιεί ένα πείραμα ραδιενέργειας, δηλαδή μετράει τα ποσοστά ραδιενέργειας από το απόγειο έως το έδαφος.

Σύμφωνα με την Αθηνά Πούπα υπεύθυνη μάρκετινγκ της A.S.A.T., ήδη η ομάδα έχει εκτοξεύσει άλλες δύο φορές με μικρότερα μοντέλα, τα οποία είχαν κατασκευαστεί από τους φοιτητές που συμμετέχουν στο Rocketry Project.

Η φοιτητική ομάδα Α.S.A.T. Aristotle Space & Aeronautics Team, αποτελεί τη μεγαλύτερη ερευνητική, φοιτητική ομάδα αεροδιαστημικής, που λειτουργεί υπό την αιγίδα του ΑΠΘ. Έχει στόχο την υλοποίηση δυο projects, το Aeronautics και το Rocketry, δηλαδή την κατασκευή και πτήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών και την κατασκευή και εκτόξευση πυραύλων υψηλής ισχύος.

Η A.S.A.T. (Aristotle Space & Aeronautics Team) ιδρύθηκε το Νοέμβριο του 2015 και από το Μάρτιο του 2016 είναι επίσημο μέλος της Euroavia, του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φοιτητών Αεροδιαστημικής.

Τον Οκτώβριο του 2016, η A.S.A.T. ίδρυσε την πρώτη ομάδα Rocketry στην Ελλάδα. Αρχικοί στόχοι ήταν η έρευνα και η μελέτη πάνω στο άγνωστο, για τα ελληνικά δεδομένα, τομέα της πυραυλικής επιστήμης. Έπειτα, βασικός στόχος τέθηκε η συμμετοχή στο διεθνή φοιτητικό διαγωνισμό πυραύλων Spaceport America Cup ο οποίος και επιτεύχθηκε το 2021 όπου η ομάδα έλαβε την 20η θέση στην παγκόσμια κατάταξη και την 9η στην κατηγορία της. Σήμερα το Rocketry project έγινε δεκτό στον διαγωνισμό EuRoC- European Rocketry Challenge, τον πρώτο διαγωνισμό εκτόξευσης πανεπιστημιακών πυραύλων στην Ευρώπη.

Πηγή: voria.gr


Αρχική