Ο επικεφαλής του γραφείου της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες στο Νομό Έβρου Μαργαρίτης Πετριτζίκης.
Παρουσιάζει την έκθεση που διοργάνωσε το Γραφείο του Έβρου της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες. Σε συνεργασία με την οργάνωση ΑΡΣΙΣ και την ευγενική φιλοξενία της Δημοτικής επιχείρησης πολιτισμού του Δήμου Ορεστιάδας.
Η έκθεση διοργανώθηκε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων που τιμάται κάθε χρόνο στις 20 Ιουνίου.
Το θέμα της έκθεσης ήταν” Αναμνήσεις και Συναισθήματα”. Η έκθεση περιλαμβάνει εικαστικές δημιουργίες, κείμενα και φωτογραφίες προσφύγων και ασυνόδευτων παιδιών. Παραθέτουμε μία μικρή περίληψη από τα όσα ειπώθηκαν.
Ο επικεφαλής του γραφείου Έβρου της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες Μαργαρίτης Πετριτζίκης δήλωσε:
“Βασικά να πω ότι όταν ξεκινήσαμε αυτή την ιδέα ήμασταν ιδιαίτερα διστακτικοί. Δεν σας κρύβω ότι οι πρόσφυγες μας παρακίνησαν και μας έδωσαν την απαραίτητη ενέργεια προκειμένου μέσα από την επιθυμία τους να εκφραστούν.
Να εκφράσουν λοιπόν τις αναμνήσεις, τα συναισθήματα να έρθουν σε έναν έστω και εικονικό με αυτό τον τρόπο διάλογο με την κοινωνία που τους υποδέχεται εδώ. Δηλαδή την κοινωνία της Ορεστιάδας Έβρου και αν θέλετε της Ελλάδος.
Η εικαστική λοιπόν έκθεση μας περιλαμβάνει τρία βασικά θέματα. Το πρώτο αφορά τα γραπτά κείμενα όπως πολύ ωραία τα δείχνετε εδώ στο συγκεκριμένο πλάνο. Που στην ουσία ήταν γραπτές αποτύπωσεις συναισθημάτων εμπειριών δυσκολιών αλλά και ελπίδες που έχουν αυτοί οι άνθρωποι εδώ.
Το δεύτερο θέμα είναι με φωτογραφίες. Δηλαδή ζητήσαμε να τους ανθρώπους να μοιραστούν μαζί μας μία φωτογραφία η οποία για αυτούς έχει ιδιαίτερη συναισθηματική αξία. Να έχει επίσης μία ιδιαίτερη συναισθηματική σύνδεση για την προηγούμενη ζωή και με τις εμπειρίες τις οποίες είχαν τη διάρκεια του ταξιδιού.
Το τρίτο θέμα περιλαμβάνει ζωγραφιές από τα ασυνόδευτα παιδιά της ΑΡΣΙΣ .”
Εξαιρετικά επίσης είναι τα κείμενα που έχουν γράψει οι πρόσφυγες. Τα κείμενα αυτά εκτίθενται μαζί με τις φωτογραφίες στην έκθεση. Παρουσιάζουμε παρακάτω ένα μικρό δείγμα από τα κείμενα που φαίνονται στην εκπομπή :
“Μαμά Γιατί οι άνθρωποι κάνουν κακά πράγματα; Αυτή ήταν η ερώτηση που μου έθεσε η κόρη μου κλαίγοντας όταν της ανακοινώσαμε πως είμαστε αναγκασμένοι να αφήσουμε τα χρώματα που μεγαλώσαμε να εγκαταλείψουμε την πατρίδα μας και να τρέξουμε.
Έκανα την ίδια ερώτηση στον εαυτό μου και υπήρχε μόνο μία απάντηση” δεν ξέρω”.
Δεν ήξερα τι να απαντήσω σε ένα δεκάχρονο παιδί. Γιατί οι άνθρωποι κάνουν άσχημα πράγματα; Τι δεν μπορούν να μοιραστούν; τι δεν μπορούν να μοιράσουν;
Η εκδίκηση και η κακιά γνωρίζουν σύνορα; Το ταξίδι μας σε αυτή τη ζωή είναι μετρημένο. Γιατί να υπάρχει τόσο ανταγωνισμός; Αλήθεια τώρα αξίζει το δάκρυ μιας μάνας, ή ενός παιδιού, το κρυμμένο δάκρυ ενός πατέρα, ενός αδελφού ,ενός φίλου ,ενός ανθρώπου;
Έχασα την πίστη με στον άνθρωπο. Καταστράφηκαν οι ελπίδες που είχα για τη ζωή. Σήμερα εγώ είμαι ένας πρόσφυγας”
Ρωτήσαμε επίσης τον Μαργαρίτη Πετριτζίκη πώς αντέδρασαν τα μικρα παιδιά που επισκέφθηκαν την έκθεση.
“Είμαστε συγκινημένοι γιατί ήρθαν πάρα πολλοί γονείς και έφεραν τα παιδιά τους. Σε αυτή την μικρή ηλικία συζήτησαν για τον πόλεμο.
Επίσης συζήτησαν για τον ξεριζωμό. Συζήτησαν για τους πρόσφυγες. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν ότι η εκφραστικότητα των παιδιών πολλές φορές σε συγκλονίζει. Κυρίως οι απαντήσεις που πήραμε από τα παιδιά. Τα σχόλια που κάνουν τα παιδιά είναι για τον πόλεμο.
Ρωτούσαν αν θα γίνει πόλεμος .Ήταν συγκλονιστικό. Κάναμε λοιπόν μία διασύνδεση γιατί τα παιδιά είναι το μέλλον και σε αυτά ειδικότερα δεν χωράει καμία διάκριση.
Οι Εβρίτες δείχνουν αλληλεγγύη και φιλοξενία στους πρόσφυγες. Κανείς δεν γίνεται πρόσφυγας από επιλογή.”
Μαργαρίτης Πετριτζίκης. Δικηγόρος. Επικεφαλής του γραφείου της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες στο Νομό Έβρου.