Χρ. Βουρλιώτης: Αποφάσεις του ΣτΕ αφαιρούν από συνταξιούχους τη δικαστική προστασία που το Σύνταγμα  υπαγορεύει.

Ο δικηγόρος-εργατολόγος Χρήστος Βουρλιώτης αναλύει τις τελευταίες αποφάσεις του Συμβουλίου Επικρατείας που αφορούν τους συνταξιούχους. Σχετικά με τα δώρα τα επιδόματα κανονικής άδειας και τα επικουρικά ταμεία .

YouTube player

Παραθέτουμε μία μικρή περίληψη των όσων θα δείτε και θα ακούσετε στο βίντεο της εκπομπής.

Χρήστος Βουρλιώτης:

“Στην ουσία η απόφαση του ΣτΕ αφορά τους συνταξιούχους είχαν καταθέσει αγωγές πριν τις 31/7/2020 ημερομηνία που ψηφίστηκε ο νόμος 4734 του 20.

Έχουν το δικαίωμα στην κρίση πάντα των πρωτοβάθμιων δικαστηρίων, να αναζητήσουν τις κρατήσεις που έχουν γίνει στις επικουρικές και τα δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα καθώς και το επίδομα κανονικής άδειας.

Όταν λοιπόν δικαστούν οι αγωγές που έχουν καταθέσει οι συνταξιούχοι αυτοί. Η απόφαση αυτής της πιλοτικής δίκης στο Συμβούλιο Επικρατείας δίνει τη δυνατότητα στο δικαστή να αποφασίσει θετικά ως προς το αίτημα των συνταξιούχων.

Επίσης είναι σημαντικό να δούμε μετά την απόφαση αυτή του ΣτΕ. Εάν ο ΕΦΚΑ εφεσιβάλει τις αποφάσεις των πρωτοβάθμιων δικαστηρίων. Όμως είναι τουλάχιστον περίεργο από νομικής πλευράς η απόφαση αυτή του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Το ΣτΕ λοιπόν έκρινε ότι είναι συνταγματικός, ο νόμος που αφαιρεί το δικαίωμα διεκδίκησης από τους συνταξιούχους

Γιατί αφαιρεί ουσιαστικά την δυνατότητα από ένα πολύ μεγάλο μέρος των συνταξιούχων, που δεν είχαν καταθέσει αγωγές μέχρι 31/7 του 20, να διεκδικήσουν τώρα τα χρήματα που έχασαν. Δηλαδή ο Νόμος 4734/20 που είχε κρίνει ότι όσοι πάρουν τα αναδρομικά δεν θα είχαν δικαίωμα να διεκδικήσουν άλλες επιστροφές. Κρίνεται συνταγματικός με βάση την απόφαση του ΣτΕ. “

Χρήστος Βουρλιώτης:

“Επίσης υπάρχουν δικαστές οι οποίοι είπαν τι ότι δεν είναι δυνατόν ο νομοθέτης να καταργεί ένα δικαίωμα. Στην ουσία να μην αφήνεις τον συνταξιούχο να έχει τη δικαστική προστασία που το Σύνταγμα του υπαγορεύει. Προκειμένου να διεκδικήσει τα δίκαια αιτήματά του.

Αυτή βέβαια δυστυχώς ήταν άποψη της μειοψηφίας των δικαστών. Για μία ακόμη φορά το ΣτΕ πηγαίνει και βάζει χρονικά ορόσημα τα οποία είναι περιορίζουν δικαιώματα. Όσοι πρόλαβαν και όσοι έκαναν αγωγή.

Στην ουσία λοιπόν ,στόχος είναι να περιοριστεί το δημοσιονομικό κόστος μιας οποιασδήποτε θετικής απόφασης. Άρα καταλαβαίνουμε ότι η απόφαση αυτή περιορίζει το δημοσιονομικό κόστος δραστικά από την αναζήτηση των περικοπών αυτών.”

Βουρλιώτης

Χρήστος Βουρλιώτης Δικηγόρος-Εργατολόγος


Αρχική