Στ. Γεωργούλης: Οι Τούρκοι παραβιάζοντας τη συνθήκη του Μοντρέ 1938 εξόπλισαν τα Δαρδανέλια.

Στην εκπομπή μας αυτή με τον καθηγητή Διεθνούς Δικαίου Σταμάτη Γεωργούλη. Γίνεται μία ανάλυση του αποτελέσματος των Γαλλικών εκλογών. Διερευνούμε τις επιλογές πού έχει ο Πρόεδρος Μακρόν. Επίσης Αναφερόμαστε στις δυνατότητες που έχει ο Πρόεδρος Μακρόν για την εφαρμογή και την υποστήριξη των γεωστρατηγικών πολιτικών στην Ανατολική Μεσόγειο. Σε σχέση πάντα με την εφαρμογή της αμυντικής συμφωνίας που έχει συνάψει με την Ελλάδα.

YouTube player

Ακολουθεί μια μικρή περίληψη.

Σταμάτης Γεωργούλης:

Tο μήνυμα το οποίο στέλνετε αυτή τη στιγμή είναι αλλάξτε πολιτική. Δεν μπορεί να πάει μπροστά έτσι χώρα. Δώστε ένα διαφορετικό νόημα και κυρίως στις νέες γενιές, γιατί θα είναι οι γενιές που τις επόμενες δεκαετίες θα παίζουν τον σημαντικό ρόλο. Επομένως για αυτούς χτίζεται ότι χρειάζεται για το μέλλον.

Επίσης όσον αφορά λοιπόν στο δεύτερο σκέλος της ερώτησης. Σίγουρα στη Γαλλία υπήρχε και υπάρχει ένας σκεπτικισμός. Δεν αλλοιώνει το κυρίαρχο Δημοκρατικό συναίσθημα. Όμως υπήρχε και υπάρχει ένα έντονο ξενοφοβικό κύμα. Έλεγαν κάποιοι στους Γάλλους “ Προσέξτε γιατί αλλοιώνεται η Γαλλία”.

Επίσης θυμάμαι ένα καταπληκτικό τραγούδι το οποίο μένει στη μνήμη μου χαραγμένο και το οποίο λέει “δεν διαλέγουμε τους γονείς μας”. Το μήνυμα του είναι ότι κανένας δεν διαλέγει τους γονείς και δεν μπορεί να είναι υπεύθυνος για τη φυλή που κουβαλάει.

Η Γαλλία λοιπόν, έχει θα λέγαμε όλα αυτά τα ρεύματα όμως αυτός ο απόηχος έρχεται και ενσωματώνεται μέσα στην κοινή γνώμη και μετατρέπεται συνέχεια σε ψήφους.

Στη δεύτερη ερώτηση μας αναφερόμαστε στις πολιτικές επιλογές για την δημιουργία κυβέρνησης που έχει ο πρόεδρος Μακρόν.

“Ήρθε η ώρα και ο Πρόεδρος Μακρόν να δει λίγο το μέλλον με ένα μάτι θα λέγαμε πιο διαλλακτικό πιο διορατικό. Δηλαδή ότι αυτές οι λογικές της αυτοδυναμίας και αυτό το λέω και για την Ελλάδα. Είναι ένα κοινό δίδαγμα θα το χαρακτήριζα .Αντί λοιπόν να λειτουργούν στην κατεύθυνση επίλυσης των χρόνιων προβλημάτων που ταλανίζουν τις κοινωνίες.

Δημιουργούν ένα κλίμα αλαζονείας των νικητών που θεωρούν ότι για τέσσερα χρόνια αισθάνονται ακλόνητοι. Με αποτέλεσμα να μην μπορούν να αφουγκραστούν το υπόλοιπο κομμάτι της κοινωνίας που δεν τους ψήφισε.”

Γεωργούλης

Στην ερώτηση μας σχετικά με ότι αν έχουν μειωθεί οι δυνατότητες υλοποίησης της αμυντικής συμφωνίας από το αποτέλεσμα των Γαλλικών εκλογών ο Καθηγητής Διεθνούς Δικαίου Σταμάτης Γεωργούλης απάντα:

Η άποψή μου είναι ότι τον κρατάει ισχυρότατο. Η εσωτερική διαδικασία στην εσωτερική πολιτική ζωή της Γαλλίας δεν αλλάζει από τη μία μέρα στην άλλη την εξωτερική πολιτική. Δεν αλλάζει εύκολα πολιτική η πολιτική της όσον αφορά τη Μεσόγειο. Δεν έχει αλλάξει λοιπόν τα τελευταία 50 χρόνια .

Η Γαλλία είναι ισχυρότερη δύναμη που μπορεί να λειτουργήσει μέσα στον ευρύτερο Μεσογειακό χώρο. Θα έλεγα ότι είναι πλέον η υπερδύναμη του μεσογειακού χώρου. Η Γαλλία λοιπόν έχει καλύψει το κενό που άφησαν οι Αμερικανοί στον χώρο της Μεσογείου.

Είναι λοιπόν θέση ο Προέδρος Μακρόν να υλοποιήσει την αμυντική συμφωνία με την Ελλάδα, άσχετα με τα εσωτερικά του προβλήματα.

Εξάλλου ο Πρόεδρος Μακρόν είναι ο μοναδικός ηγέτης της Ευρώπης είπε στους Τούρκους έχετε άδικο.

Σε ότι αφορά επίσης το παράλογο αίτημα των Τούρκων για τον αφοπλισμό των ελληνικών νησιών.

Ο Σταμάτης Γεωργούλης επεσήμανε:

Ο εξοπλισμός των ελληνικών νησιών ήταν σε συνάρτηση με τον εξοπλισμό των Δαρδανελίων. Οι Τούρκοι λοιπόν παραβιάζοντας τη συνθήκη του Μοντρέ 1938 εξόπλισαν τα Δαρδανέλια.

Επίσης την εποχή εκείνη ο τούρκος Υπουργός Εξωτερικών κύριος Αράς επισκέφθηκε την Αθήνα και έπεισε την τότε Ελληνική πολιτική ηγεσία να συμφωνήσει με τον εξοπλισμό των Δαρδανελίων και ταυτόχρονα να προχωρήσει στον εξοπλισμό των Ελληνικών νησιών.

Γεωργούλης

Σταμάτης Γεωργούλης Καθηγητής Διεθνούς Δικαίου.


Αρχική