Σπανούλης

Κώστας Σπανούλης Πρόεδρος Πανελληνίου Συνδέσμου Αγροτικών Φωτοβολταϊκών

Στο βίντεο έχει θέμα τα σχέδια βελτίωσης, τους νέους αγρότες και την ενυπόθηκη Γη απο τα κόκκινα δάνεια της πρώην Αγροτικής τράπεζας.

Παραθέτουμε τα βασικά σημεία της συζήτησης αυτής. Βέβαια παρακολουθώντας το βίντεο μπορείτε να ενημερωθείτε για όλες τις θέσεις και απόψεις του Πανελληνίου Συνδέσμου Αγροτικών Φωτοβολταϊκών.

Ζητήσαμε λοιπόν, από τον κύριο Σπανούλη να εξηγήσει το φαινόμενο που παρουσιάζεται στο πρόγραμμα των Σχεδίων Βελτίωσης. Συγκεκριμένα από την έγκριση των 313 εκατομμυρίων ευρώ έχουν απορροφηθεί μόνο τα 160.

Ο Κώστας Σπανούλης παρατηρεί:

“Το πρόγραμμα των σχεδίων βελτίωσης ανήκει στην προγραμματική περίοδο 2014-2021. Πράγματι τα προγράμματα αυτά λήγουν για αυτούς που εγκρίθηκαν το 2024. Υπάρχει μία αδυναμία κάλυψης των σχεδίων βελτίωσης. Δηλαδή δεν μπορούν οι αγρότες να κάνουν επενδύσεις.

Με τις εξελίξεις που τρέχουν, με την αύξηση του ρεύματος και του πετρελαίου με τη μείωση ουσιαστικά της τιμής των προϊόντων και με τις καιρικές συνθήκες που δυστυχώς έχουν γίνει δυσμενείς .Υπάρχουν λοιπόν πάρα πολλοί αγρότες που αδυνατούν να υλοποιήσουν σχέδια βελτίωσης .

Επίσης άλλοι σκέφτονται να εκτελέσουν πλημμελώς το σχέδιό τους, είτε κατά 30% η και 70% και πάρα πολύ ελάχιστοι στο 100% .

Προτείνουμε λοιπόν και συνιστούμε στην Ειδική Γραμματέα του Υπουργείου να δούνε τους επιλαχόντες. Θεωρούμε επίσης ότι το κονδύλι επαρκεί για να έρθουν και αυτοί μέσα στη διαδικασία.

Αν όμως δεν φτάνει το κονδύλι για όλο το σχέδιο τους. Ας τους δοθεί η δυνατότητα να υλοποιήσουν, ένα μέρος του σχεδίου. Ας επιλέξουν ποιο από το μηχανικό εξοπλισμό θεωρούν ότι είναι πιο άμεσος. Στόχος είναι να στηριχθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι.”

YouTube player

Σε ότι αφορά το πρόγραμμα των νέων αγροτών ο Κώστας Σπανούλης καταθέτει την πρόταση του ΠΣΑΦ.

Τελευταία προκήρυξη των νέων αγροτών είναι στο μεταβατικό στάδιο 21- 23. Όμως στην Ευρωπαϊκή Ένωση λόγο του covid δεν κατόρθωσαν να απορροφήσουν όλα τα κονδύλια που αφορούσαν τον πρωτογενή τομέα.

Υπάρχει λοιπόν η δυνατότητα για μία μεταβατική περίοδο 2020-2023. Άρα προτείνουμε στην κυβέρνηση και συγκεκριμένα στον Υπουργό, να εγκρίνει όλους τους νέους αγρότες για το 70% της πρώτης δόσης. Μετέπειτα λοιπόν ,εάν και εφόσον κάποιοι δεν έχουν απορροφήσει το ποσό. Που σημαίνει ότι γυρίζουν τα καταβληθέντα χρήματά τους πίσω.

Εάν λοιπόν δούμε στην πορεία ότι πρέπει να δοθεί η δεύτερη και τρίτη δόση δηλαδή το υπόλοιπο 30%. Τότε μπορεί να γίνει μία ανακατανομή από άλλες δράσεις που δεν προχωρούν και μείνουν τα κονδύλια αδιάθετα.

Να μη μείνει λοιπόν στο τέλος 500εκκ και 1 δισεκατομμύριο αδιάθετο βάσει των μελετών και στο τέλος οι μελέτες αυτές μένουν στα συρτάρια.

Αυτή είναι για μένα εμένα η άποψη. Γιατί σε λίγο θα ξεμείνουμε από νέους αγρότες. Εάν δεν ανανεωθεί ο αγροτικός πληθυσμός, που αυτή τη στιγμή κατά μέσο όρο είναι στα 52 χρονών.

Σε λίγο θα ξεμείνει από νέους αγρότες η αγροτική παραγωγή και είναι “δώρο άδωρον.”

Σπανούλης

Σε ότι αφορά το πρόβλημα που έχει προκύψει με την υποθηκευμένη Γη από τα κόκκινα δάνεια της Αγροτικής και την εκχώρηση αυτών των δανείων σε ξένα funds. Η τοποθέτηση του Κώστα Σπανούλη είναι σαφής και κατηγορηματική:

“Εμείς ως Σύνδεσμος είμαστε της άποψης ότι προέχει το προλαμβάνειν από το θεραπεύειν.

Τα δάνεια σύμφωνα με επίσημες στατιστικές μεταβιβάστηκαν στα funds με αξία που δεν ξεπερνά το 5% της αξίας. Δηλαδή να δώσω ένα απλό παράδειγμα. Αν ένα χωράφι κοστίζει 1.000 ευρώ/στρ το funds το αγόρασε 50 ευρώ το στρέμμα.

Η πρόταση μας και ταυτόχρονα η έκκληση μας προς τον Πρωθυπουργό και τα κόμματα είναι. Να δοθεί η δυνατότητα στους αγρότες να αγοράσουν τα δάνεια αυτά στη διπλάσια τιμή από αυτή που τα αγόρασε το fund.

Δηλαδή με βάση το παράδειγμα μου στα 100€ το στρέμμα και σε ένα χρονικό διάστημα μιας πενταετίας και να κλείσει το θέμα. Εάν χαθεί η Γη από τα χέρια των αγροτών καταστρέφεται η οικονομία της χώρας. Δεν θα επιτρέψουμε τα ξένα funds να υφαρπάξουν την Αγροτική γη.


Αρχική