Γκαρά

Το νερό είναι Δημόσιο αγαθό κατοχυρωμένο από το Σύνταγμα. Ζητήσαμε λοιπόν από την Νατάσα Γκαρά να σχολιάσει το νομοσχέδιο ίδρυσης Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ). Στις αρμοδιότητες της οποίας εντάσσεται και η διαχείριση του νερού .

Παραθέτουμε μία περίληψη της συνέντευξης.

YouTube player

Τι ακριβώς συμβαίνει με την Κοινοβουλευτική παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ?

Νατάσα Γκαρά :

Σε καμία περίπτωση και ποτέ δεν είπαμε ότι αποχωρούμε από την Κοινοβουλευτική μας δραστηριότητα. Είναι υποχρέωσή μας και χρέος μας να συμμετέχουμε στις διαδικασίες της Βουλής. Αυτό που δηλώνουμε ζητώντας απαντήσεις για το ζήτημα των υποκλοπών από τον κύριο Μητσοτάκη και είναι ότι μέχρι να μας δοθούν οι σχετικές απαντήσεις.

Σε ότι αφορά το γιατί παρακολουθούσε υπουργούς βουλευτές δημοσιογράφους και κυρίως τους αρχηγούς του στρατεύματος έχουμε πει ότι απέχουμε από τις ψηφοφορίες με συγκεκριμένες εξαιρέσεις.

Οπότε σε καμία περίπτωση για να μην αφήνουμε και να υπάρχει μία θολή εικόνα. Δεν είπαμε ποτέ ότι αποχωρούμε από το Κοινοβούλιο ή από την κοινοβουλευτική δραστηριότητα.

Στην ερώτησή μας Για ποιο λόγο διαφωνεί ο ΣΥΡΙΖΑ με τον πολυνομοσχέδιο για την ίδρυση και λειτουργία της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων. Η βουλευτής Νατάσα Γκαρά απάντησε:

Συζητούμε για ένα νέο πολυνομοσχέδιο το οποίο περιέχει πάρα πολλές φωτογραφικές διατάξεις και πάρα πολλές αντί περιβαλλοντικές που αφορούν και στους εργαζόμενους των φορέων διαχείρισης αλλά και στην διαχείριση του νερού των αποβλήτων αλλά και των απορριμμάτων μέσα.

Λοιπόν σε αυτό το πολυνομοσχέδιο το οποίο δεν κατατέθηκε καν σε ουσιαστική διαβούλευση. Καθώς κατατέθηκε το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας. Οπότε σε καμία περίπτωση δεν έχει γίνει συζήτηση-διαβούλευση ούτε με τους επαγγελματικούς ούτε με τους κοινωνικούς φορείς ούτε και να τους πολίτες όπως προβλέπεται.

Να διευκρινίσουμε επίσης ότι οι Ρυθμιστικές Αρχές υπάρχουν και λειτουργούν στη χώρα μας για να έχουν την εποπτεία στον ιδιωτικό τομέα. Για παράδειγμα έχουμε την Ρυθμιστική Αρχή που αφορά στον Ανταγωνισμό ή τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας. Άρα μετατρέποντας ουσιαστικά τη Ρυθμιστική αυτή Αρχή και εντάσσοντας την εποπτεία για τη διαχείριση και τιμολόγηση του νερού αλλά και των αποβλήτων και της διαχείρισης απορριμμάτων.

“Ανοίγει την πόρτα για την ιδιωτικοποίηση”

Ουσιαστικά η κυβέρνηση ανοίγει την πόρτα για την ιδιωτικοποίηση. Εντάσσει λοιπόν και τη διαχείριση του νερού σε μία αρχή διαχείρισης που ουσιαστικά εποπτεύει ιδιωτικό χώρο .

Έχουμε λοιπόν χρέος να προασπίσουμε την κοινωνικότητα του νερού ως Δημόσιο Αγαθό. Να προασπίσουμε την Ελεύθερη πρόσβαση όλων των πολιτών αλλά και την ποιότητα στη χρήση του νερού. Οπότε δεν μπορούμε σε καμία περίπτωση να μιλήσουμε για την ιδιωτικοποίηση.

Ένα συνολικό πλαίσιο που οδηγεί στην ιδιωτικοποίηση

Επίσης υπάρχει ένα πλήθος διατάξεων που αφορά και στους Δήμους σε ότι αφορά τη διαχείριση απορριμμάτων. Παίρνει λοιπόν την εποπτεία και αρμοδιότητες από τους Δήμους προωθεί ΣΔΙΤ σε συγκεκριμένες περιπτώσεις. Άρα φτιάχνει ένα συνολικό πλαίσιο που οδηγεί στην ιδιωτικοποίηση του συγκεκριμένου κοινωνικού αγαθού. Αφαιρώντας ουσιαστικά πάρα πολλές αρμοδιότητες από την Τοπική Αυτοδιοίκηση που τώρα έχει τον έλεγχο και την διαχείριση.

Γκαρά

Νατάσα Γκαρά βουλευτής Έβρου με το ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αναπληρωτής Τομεάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης Ενημέρωσης και Επικοινωνίας.