Πρασσάς: Το δε αστείο επιχείρημα «πέρυσι που δεν είχαμε εμβόλια, τέτοιες μέρες, οι ΜΕΘ μας ήταν άδειες, φέτος είναι στα κόκκινα, άρα τα εμβόλια δεν λειτουργούν» μου ακούγεται κάπως έτσι: «τώρα που φοράω χειμωνιάτικο μπουφάν κρυώνω περισσότερο από το καλοκαίρι που δεν φορούσα μπουφάν, άρα τα μπουφάν δεν λειτουργούν».

Μια εξαιρετικά κατατοπιστική ανάρτηση στα κοινωνικά δίκτυα, για το πού βρισκόμαστε όσον αφορά στην πανδημία, έκανε ο διδάκτωρ μοριακής βιολογίας, Γιάννης Πρασσάς.

Ολόκληρη η ανάρτηση

«Σίγουρα ο ερχομός του νέου αυτού επιθετικού κύματος θα έκανε πολλούς που είχαν βάλει με κάθε τρόπο πλάτη στην πανδημία ως τώρα να χάσουν κάπως την ελπίδα τους ότι έχουμε προχωρήσει σημαντικά. Και πώς να το νοιώσεις αυτό όταν βλέπεις το χειρότερο πανδημικό κύμα να σε χτυπάει τώρα που έχεις εμβολιάσει πάνω από 60% του πληθυσμού σου και τις κατά τόπους ΜΕΘ να λυγίζουν και πάλι.

Τι έγινε; Δεν λειτουργούν τα εμβόλια όπως μας έλεγαν; Δεν λέγαμε ότι μετά τον Σεπτέμβριο θα είμαστε στην μετά-λοκ εποχή; Μήπως τελικά δεν θα βγούμε ποτέ από όλο αυτό; Γιατί δεν έχουμε αυτό το περιβόητο τείχος ανοσίας που λέγαμε;

Ψυχραιμία. Όντως μας χτυπάει το ισχυρότερο πανδημικό κύμα και θα είναι ζόρικος και αυτός ο χειμώνας. Αλλά, στην μεγάλη εικόνα της πανδημίας, συνολικά είμαστε πολύ καλύτερα από πέρυσι (άσχετα αν δεν φαίνεται στα επιδημιολογικά νούμερα σήμερα). Αυτό που ζούμε είναι η τελευταία στροφή του πρώτου (και πιο επικίνδυνου) πανδημικού κύκλου.

Τα εμβόλια λειτουργούν εξαιρετικά καλά στο να μας προστατεύουν από πιθανότητα βαριάς νόσησης. Όχι απόλυτα και όχι για πάντα (το για πόσο θα το μάθουμε εν καιρώ), αλλά πολύ πολύ αποτελεσματικά. Αυτό ήταν σχεδιασμένο να κάνουν και αυτό κάνουν πολύ πολύ καλά. Καλύτερα από κάθε προηγούμενη προσδοκία.

Τη στιγμή που ολοκληρώνεις τον εμβολιασμό σου (είτε με δεύτερη είτε με τρίτη δόση για όσους το δικαιούνται) αφήνεις πίσω σου ένα πολύ μεγάλο ρίσκο σχετικό με την επόμενη συνάντηση σου με τον ιό (που είναι θέμα χρόνου να γίνει).

Τα εμβόλια δεν είναι εξίσου αποτελεσματικά στο να κόβουν και την πιθανότητα μετάδοσης (ειδικά με τον υπερμεταδοτικό δέλτα). Και δεν θα μπορούσαν άλλωστε δεδομένου ότι είναι ιός του αναπνευστικού και αυτά είναι ενδομυϊκά εμβόλια που φτιάχνουν κυρίως γραμμές άμυνας στην κυκλοφορία του αίματος μας.

Ήταν επικοινωνιακό ΛΑΘΟΣ να μεταφερθεί παραέξω ότι τα εμβόλια είναι αποστειρωτικά (δηλαδή ότι αποτρέπουν τελείως και την πιθανότητα μετάδοσης). Ίσως να το κάνουν αυτό για λίγους μήνες μετά το χρονικό σημείο εμβολιασμού, αλλά καθώς τα αντισώματα φυσιολογικά (!) φθίνουν μετά από 3-4 μήνες μαζί τους φθίνει και η προστασία από πιθανή (επανα)μόλυνση.

Ξέρουμε πλέον ότι και οι εμβολιασμένοι μπορεί να μολυνθούν και να μεταδώσουν. Λιγότερο από τους ανεμβολίαστους, αλλά μεταδίδουν περισσότερο από όσο κακώς είχε αρχικά επικοινωνηθεί. Βέβαια αυτή η λίγη έξτρα προστασία ακόμη και από πιθανότητα ελαφρύτερης επαναμολυνσης αθροιστικά μπορεί να μετατραπεί σε σημαντικό συλλογικό ανάχωμα για την κυκλοφορία του ιού στην κοινότητα. Προσοχή. Ανάχωμα. Όχι τείχος.

Αυτός ο ιός μάλλον πλέον δεν ξεριζώνεται από τος κοινωνίες μας. Θα κυκλοφορεί όπως κυκλοφορούν και οι άλλοι κορωνοϊοι (που προκαλούν 10-30% των ετήσιων κρυολογημάτων) και κάθε 1-3 χρόνια από ό,τι όλα δείχνουν θα μας ξαναβλέπει. Ξανά και ξανά.

Με τη διαφορά όμως ότι το αμυντικό μας σύστημα θα τον γνωρίζει ολοένα και περισσότερο. Είπαμε, η πιο δύσκολη επαφή είναι η πρώτη και για αυτή πρέπει να προλάβουμε να ετοιμαστούμε ανοσιακα μέσω έγκαιρου και πλήρους εμβολιασμού.

Πρασσάς
Γιάννης Πρασσάς

Για την ώρα, με 7,000 κρούσματα, θετικότητα στο ταβάνι και ΜΕΘ γεμάτες δεν χρειάζεται να μας επιβάλλουν περιορισμούς.

Πώς γίνεται να παρτάρεις σε πήχτρα bar (ανεξαρτήτως εμβολίου) όταν παραδίπλα οι ΜΕΘ είναι πλήρεις; Πως γίνεται να πηγαίνεις σε εκκλησίες γεμάτες κόσμο χωρίς να είσαι τριπλό εμβολιασμένος όταν ο πλανήτης έχει σταματήσει για να προστατεύσει κατά βάση εσένα; Πως γίνεται να οργανώνεις μεγάλα παιδιά πάρτι σε κλειστούς χώρους όταν είμαστε σε τέτοιο πανδημικό momentum;

Για άλλη μια φορά απαιτείται σύνεση από όλους. Πρέπει να κόψουμε τον δείκτη μετάδοσης. Να πέσει το R κάτω από 1 και να ελεγχθεί το τρομακτικό αυτό τελευταίο κύμα. Δυστυχώς κάποιοι θα συνεχίσουν να βάζουν μεγαλύτερη πλάτη αλλά η δημόσια υγεία είναι συλλογικό αγαθό.

  • Από 12-100 χρόνων όσοι δεν είστε πλήρως εμβολιασμένοι σπεύσατε να εμβολιαστείτε.
  • Δικαιούστε 3 δόση, πάρτε την χωρίς δεύτερη σκέψη.
  • Κόβουμε αχρείαστες επαφές για το επόμενο διάστημα.
  • Φοράμε ξανά τις μάσκες μας (Καλή μάσκα, φορεμένη σωστά).
  • Δεν χάνουμε ευκαιρία να τεσταριστούμε.

Έχουμε προχωρήσει πολύ. Θα περάσει και αυτός ο τελευταίος εκρηκτικός κύκλος. Έχει όμως την δυναμική να μας γονατίσει. Όσο καλώς αυξάνεται η πίεση στους ανεμβολίαστους, πρέπει να βάλουμε όλοι πλάτη να το περάσουμε με όσο το δυνατόν μικρότερες απώλειες. Έχουμε τα εργαλεία πλέον. Ας τα ξαναθυμηθούμε.

ΥΓ. Το δε αστείο επιχείρημα «πέρυσι που δεν είχαμε εμβόλια, τέτοιες μέρες, οι ΜΕΘ μας ήταν άδειες, φέτος είναι στα κόκκινα, άρα τα εμβόλια δεν λειτουργούν» μου ακούγεται κάπως έτσι: «τώρα που φοράω χειμωνιάτικο μπουφάν κρυώνω περισσότερο από το καλοκαίρι που δεν φορούσα μπουφάν, άρα τα μπουφάν δεν λειτουργούν».

Πηγή: kathimerini.gr


Αρχική