Μανιάτη: ΣτΕ απόφαση “σταθμός”. Συμμετέχουμε ΕΝΩΤΙΚΑ και ΜΑΖΙΚΑ στις εκλογές του Συλλόγου

Συναντήσαμε την κυρία Μανιάτη στη διαδικασία της εκλογοαπολογιστική συνέλευση του Συλλόγου.

YouTube player

Στο πρώτο μας ερώτημα ζητήσαμε να μάθουμε για την σημαντική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας σχετικά με τις περικοπές που είχαν υποστεί οι γιατροί στους μισθούς τους το 2012.

Μανιάτη Νικολέττα:

Είναι πράγματι μία απόφαση σταθμός. Όχι μόνο επαναφέρει τους μισθούς των γιατρών στο ύψος που ήταν πριν τις άδικες αυτές περικοπές. Αλλά για πρώτη φορά στα χρονικά υπάρχει πολιτικό σκεπτικό για τον ρόλο του ΕΣΥ και την κατάσταση στην οποία βρέθηκαν οι γιατροί στο διάστημα της πανδημίας. Για πρώτη φορά το Συμβούλιο της Επικρατείας αναγνωρίζει τον σημαντικό ρόλο των γιατρών στην δημόσια υγεία. Επίσης αναγνωρίζει ότι είναι χαμηλά αμειβόμενοι και ότι λειτουργούν σε δύσκολες και αντίξοες εργασιακές συνθήκες. Αναγνωρίζει επίσης την μεγάλη προσφορά των γιατρών στη δημόσια υγεία και θεωρεί ότι έχουν το δικαίωμα να αμείβονται τουλάχιστον με το μισθολόγιο που ίσχυε πριν το 2012. Χαιρόμαστε επίσης γιατί ήμασταν πρωτοπόροι σαν Σύλλογος για να κερδίσουμε αυτήν την απόφαση.

Το δεύτερο ερώτημα μας αφορά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι γιατροί της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας που λειτουργούν στα πλαίσια της διοικητικής ευθύνης της 4-ης ΥΠΕ

Μανιάτη Νικολέττα:

Μία μεγάλη πληγή Στο χώρο μας δυστυχώς είναι αυτή. Οι γιατροί της 4-ης οι οποίοι προέρχονται από το ΙΚΑ και τον ΕΟΠΥΥ και μετατάχθηκαν στις υγειονομικές περιφέρειες. Στη μοναδική λοιπόν, 4-η ΥΠΕ, σε όλη την Ελλάδα υπάρχει ένα σημαντικό πρόβλημα.

Πέρα λοιπόν από τις δύσκολες συνθήκες που εργαζόμαστε. Πέρα από τη σημαντική μείωση σε προσωπικό. Πέρα από το ότι οδηγούνται στην εξόντωση από την εξάντληση σωματική και ψυχική μετά από μία τέτοια Πανδημία.

Επίσης φτάσαμε στο σημείο να πρέπει να καλύψουμε όποια κενά και “τρύπες” του Δημοσίου Συστήματος Υγείας . Πέρα λοιπόν από όλα αυτά δεν τους αναγνωρίζεται δυστυχώς, από την 4-η ΥΠΕ το ότι είναι γιατροί εργαζόμενοι ιδιωτικού δικαίου. Αυτό βέβαια ήταν το εργασιακό καθεστώς όταν μας μετέφεραν στις Υγειονομικές Περιφέρειες. Με δικές τους λοιπόν σοφιστείες και εφευρήματα αρνούνται να καταβάλλουν την αποζημίωση συνταξιοδότησης. Επίσης το Υπουργείο αναγνωρίζει ότι έχουμε δίκιο όμως από το Σεπτέμβριο του 21 δεν έχει πάρει καμία πολιτική πρωτοβουλία για να λυθεί το θέμα.

Τέλος ζητήσαμε από την κυρία Μανιάτη να μας πει το μήνυμα που στέλνει στους συναδέλφους ιατρούς ενόψει των εκλογών του συλλόγου που είναι Τετάρτη στις 23 Νοεμβρίου.

Μανιάτη Νικολέττα:

Καλούμε τους συναδέλφους γιατρούς μέλη του Συλλόγου μας να συμμετέχουν ΕΝΩΤΙΚΑ και ΜΑΖΙΚΑ στις εκλογές. Γιατί μόνο ενωμένοι, συσπειρωμένοι και οργανωμένοι στο Σύλλογο και στα συνδικαλιστικά μας όργανα, μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την “λαίλαπα” που έρχεται να σαρώσει το χώρο της πρωτοβάθμιας Δημόσιας Υγείας.

Μανιάτη

Μανιάτη Νικολέτα Γιατρός χειρουργός Πρόεδρος Συλλόγου Επιστημονικού – Υγειονομικού προσωπικού Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Βορείου Ελλάδος.


Αρχική