Στα πλαίσια της εκδήλωσης δημόσιο σύστημα υγείας και περιφέρεια, που διοργάνωσε ο σύλλογος καρκινοπαθών και σπάνιων παθήσεων νόμου Έβρου. ο πρώην Υπουργός Υγείας και Τομεάρχης υγείας στο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ανδρέας Ξανθός έκανε δήλωση στην κάμερά της εκπομπής μας.
Ανδρέας Ξανθός πρώην Υπουργός Υγείας βουλευτής και Τομεάρχης Υγείας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ
“Συμμετέχουμε σε μία εκδήλωση διαλόγου και δημόσια συζήτηση για το μέλλον και την προοπτική του δημοσίου συστήματος υγείας. Η Πανδημία εξακολουθεί να πιέζει το δημόσιο σύστημα υγείας. Υπάρχει τεράστια αγωνία των ανθρώπων του, των γιατρών και των υπολοίπων εργαζομένων για την προοπτική και τη χρησιμότητα.
Οι δημόσιες δομές είναι πλήρως αποδιοργανωμένες.
Θεωρούμε ότι σήμερα οι δημόσιες δομές είναι πλήρως αποδιοργανωμένες. Ο κόσμος ταλαιπωρείται , δεν εξυπηρετείται. και επιβαρύνεται οικονομικά Το δίδαγμα από την Πανδημία είναι η ανάγκη ενδυνάμωσης των δημόσιων δομών υγείας. Αυτό θεωρώ ότι είναι η κρίσιμη προτεραιότητα σήμερα.
Ισχυρά κίνητρα
Όμως για να έχει νόημα αυτός ο σχεδιασμός πρέπει να συνοδευτεί με ισχυρά κίνητρα προσέλκυσης ιατρικού δυναμικού. Κατά βάση αλλά και άλλων επαγγελματιών υγείας στις δημόσιες δομές. Πρέπει να βελτιωθούν με πολύ ευαίσθητο τρόπο και οι συνθήκες εργασίας. Αλλά κυρίως οι συνθήκες συνεχιζόμενης εκπαίδευσης και αμοιβής γιατρών και των υπολοίπων εργαζομένων. Επίσης να υπάρξει πρόνοια για επιπλέον κίνητρα για τις άγονες περιοχές και για τις άγονες ειδικότητες και για τις ιατρικές θέσεις που προκηρύσσονται χωρίς ανταπόκριση.
Οι τοποθετήσεις των πολιτικών Δυνάμεων, των συλλόγων, των ασθενών είναι πολύ σημαντικές αυτή την περίοδο. Οφείλουμε ένα κοινωνικό μέτωπο μεταξύ των υγειονομικών των ασθενών των τοπικών κοινωνιών για να υπερασπιστούμε το δημόσιο σύστημα και να διεκδικήσουμε την αναβάθμιση του σε όλη τη χώρα εξαλείφοντας τις κοινωνικές ανισότητες
Σε ερώτηση μας αναφορικά με την Πρωτοβάθμια υγεία και τους εργαζόμενους στα ΤΟΜΥ
Ανδρέας Ξανθός πρώην Υπουργός Υγείας βουλευτής και Τομεάρχης Υγείας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ
Το πρόβλημα είναι ότι κυβερνητική γραμμή δεν προβλέπει στήριξη των δημόσιων δομών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας ούτε τον τομέα των Τοπικών Μονάδων. Οι οποίες αναπτύχθηκαν στη διακυβέρνηση τη δική μας και στη συνέχεια εγκαταλείφθηκαν.
Ο προσωπικός γιατρός δεν είναι Πρωτοβάθμια φροντίδα είναι απλώς κάποιες έξω νοσοκομειακές υπηρεσίες Χρειάζεται μία γενναία επένδυση και σε αυτό το πεδίο που είναι διαχρονικό έλλειμμα στο σύστημα υγείας και όχι να αναζητούμε την εύκολη λύση της αγοράς υπηρεσιών από τον ιδιωτικό τομέα αναδιοργάνωση το σύστημα υγείας όντως με επίκεντρο αυτή την περίοδο την κοινότητα και την φροντίδα εκτός νοσοκομείου.