Λεωνίδας Βιτωράτος : Απο το 2014 η Πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας στον “αυτόματο πιλότο”. Εθνική στρατηγική η υγεία στα ακριτικά νησιά μας.

Στην αρχή της συζήτησης μας με τον Πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, Λεωνίδα Βιτωράτο. Του ζητήσαμε να μας συστήσει την Ομοσπονδία του.

YouTube player

Λεωνίδας Βιτωράτος :

“Η Ομοσπονδία είναι παλιά είναι από τις πιο παλιές στο χώρο. Παλαιότερα λοιπόν ήταν ομοσπονδία των υγειονομικών του ΙΚΑ και όταν ήρθε η λεγόμενη μεταρρύθμιση. Για να φτιάξει τη λεγόμενη Πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας.

Τότε η στόχευση ήταν αυτή τουλάχιστον σύμφωνα με την τότε πολιτική ηγεσία. Ενέταξε λοιπόν τα πρωην ιατρεία του ΙΚΑ και τα Κέντρα Υγείας που ανήκαν μέχρι εκείνη την περίοδο στα νοσοκομεία. Στις Υγειονομικές Περιφέρειες. Προκειμένου να φτιαχτεί αυτό που λένε Πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας.

Όμως στην πράξη από το 14 και μέχρι και σήμερα που μιλάμε.

Οκτώ χρόνια λοιπόν μετά, δεν έχει γίνει καμία σοβαρή προσπάθεια απο την πολιτική ηγεσία προκειμένου να οργανωθεί στα πρότυπα που απαιτούν οι σημερινές σύγχρονες συνθήκες.

Η Πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας παρέμεινε ανοργάνωτη. Παραμένουν χωρίς οργανισμό, χωρίς περιγράμματα θέσεων και παροχών. Όλα λοιπόν στον αυτόματο πιλότο και λειτουργούν μέχρι και σήμερα υπό την εποπτεία των ΥΠΕ.

Όμως εδώ αξίζει να σημειώσουμε ότι οι Υ Π Ε δεν έγιναν με αυτό το ρολό. Ο ρόλος τους ήταν καθαρά εποπτικός επί των δημόσιων δομών. Ξαφνικά λοιπόν έπρεπε να αλλάξει ο ρόλος αυτος .Η δυσκολία που αντιμετωπίζουν ήταν τρομακτική. Δημιουργήθηκαν έτσι προβλήματα που είναι δυσεπίλυτα.

Πρόσφατα το 2014 με το νόμο 4238 για την αναδιοργάνωση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας αναγκαστήκαμε να αλλάξουμε το καταστατικό. ‘Ετσι πλέον ονομαζόμαστε Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Καλύπτουμε όλους τους εργαζόμενους που υπηρετούν στα Κέντρα Υγείας, στα PPI, στα ΤΟΜΥ και στα Κέντρα Υγείας”

Στη συνέχεια θέσαμε το ερώτημα :Ποιο είναι το πρώτο και μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα ο χώρος της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας?

Λεωνίδας Βιτωράτος : “Η Πανδημία ήρθε και ανέδειξε την κρισιμότητα και την ανάγκη να υπάρχει οργανωμένη Πρωτοβάθμια Υγεία.Αυτό λοιπόν που λέγαμε για δεκαετίες και δεν έχει γίνει.

Θεωρώ λοιπόν, ότι αυτή την ώρα η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας. Πρέπει να λύσει ένα θέμα. Το σοβαρότερο πρόβλημα που είναι η έλλειψη ιατρικού προσωπικού. Όμως δεν υπάρχει και δεξαμενή άντλησης προσωπικου πρόθυμου να προσληφθεί.

Πρέπει να αλλάξει η Πολιτική αντιμετώπισης των επιστημόνων στο χώρο της υγείας. Όταν ζητάς να καλύψεις θέσεις με επικουρικό προσωπικό αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι το επιστημονικό δυναμικό δεν θα μπει για να υπηρετήσει ένα χρόνο σε ένα κέντρο υγείας.

Σημαντικό επίσης θέμα είναι και το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν στη στελέχωση τους τα Κέντρα Υγείας στις τουριστικές περιοχές όπως τα νησιά των Κυκλάδων. Όπου το βιοτικό επίπεδο είναι πολύ υψηλό. Άρα θα πρέπει αυτές οι περιοχές να αντιμετωπιστούν με μόνιμες προσλήψεις.”

Σε ότι αφορά την ένταξη των εργαζομένων στην υγεία στα βαρέα και ανθυγιεινά ο Λεωνίδας Βιτωράτος παρατηρεί:

“Η επιτροπή που αξιολογεί τους επαγγελματίες υγείας δεν γνωρίζει οτι τα Κέντρα Υγείας δεν ανήκουν στα νοσοκομεία αλλα στις ΥΠΕ. Είχε λοιπόν μία τρίτη κατηγορία αξιολόγησης των εργαζομένων που τους έλεγαν ΥΠΕ .

Έτσι λοιπόν να το πω πολύ απλά. Εγώ εργάζομαι στο ακτινολογικό εργαστήριο της φωτογραφίας. Δεν διαφέρει η δουλειά μου αυτή σε τίποτα με αυτή που γίνεται στο νοσοκομείο. Όμως ο εργαζόμενος στο ΚΥ παίρνει 50 ευρώ λιγότερα στο επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής λόγω της αξιολόγησης.

Το πρόβλημα αυτό δημιουργήθηκε από τη σύνθεση της επιτροπής για την αξιολόγηση.

Η επιτροπή συστάθηκε με νόμο του ΣΥΡΙΖΑ τον οποίο δεν άλλαξε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Δυστυχώς στην επιτροπή που είναι σε τριτοβάθμιο επίπεδο δεν συμμετέχει εκπρόσωπος των εργαζομένων.

Το σημαντικότερο όμως όλων των προβλημάτων σχετικά με τα βαρέα και ανθυγιεινά. Είναι το ποσό που διατίθεται από τον προϋπολογισμό. Το ποσό αυτό είναι σταθερό 174 εκατομμύρια. Αντί λοιπόν να διερευνήσουν και να καταγράψουν, ποιοι πραγματικά πρέπει να ενταχθούν και στο τέλος ποιο θα είναι το ποσό που θα προκύψει. Έχουν κινηθεί εντελώς ανάποδα. Προϋπολογίζουν ένα ποσό και ουσιαστικά βάζουν σε ανταγωνισμό ομάδες εργαζομένων “

Βιτωράτος
Βιτωράτος Λεωνίδας

Τέλος αναφερθήκαμε στις παρατηρήσεις και παρεμβάσεις της ομοσπονδίας επί του νομοσχεδίου για την Πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας το οποίο βρίσκεται σε διαβούλευση.

Λεωνίδας Βιτωράτος :

“Το θετικό είναι ότι προχωράει για πρώτη φορά η δημιουργία τμημάτων αυτοτελών. Όπως είναι η γραμματεία των Κέντρων Υγείας. Δηλαδή η γραμματεία διοικητικής υποστήριξης με προϊστάμενο. Επίσης ζητήσαμε να υπάρχει και προϊστάμενος εργαστηριακού προσωπικού Επιμείναμε σε αυτό γιατί υπάρχει η ακτινοδιάγνωση. Σημείο στο οποίο για τον παθολογικό τομέα είναι πολύ σημαντικό κομμάτι για την Πρωτοβάθμια.

Επισημάναμε επίσης στις παρεμβάσεις μας την Εθνική σημασία που έχουν τα ακριτικά νησιά όπως το Καστελόριζο η Οινούσσες η Σύμη και η Χάλκη. Στα νησιά αυτά θα πρέπει να υπάρχουν δομές υγείας μόνιμου χαρακτήρα χωρίς να υπολογίζουμε το οικονομικό κόστος.”

Λεωνίδας Βιτωράτος Πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στην Πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας.


Αρχική