Τζήμας : Η διακήρυξη Ερντογάν-Μητσοτάκη είναι ένα ακόμα “ρουσφέτι” Ελληνικό στις ΗΠΑ. Πλησιάζει η ήττα για την Ουκρανία.

Ο Θέμης Τζήμας δικηγόρος Διδάκτωρ διεθνούς δικαίου και πολιτικής επιστήμης στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο θεσσαλονίκης. Μας βοηθά να κατανοήσουμε την κατάσταση που υπάρχει σήμερα στον πόλεμο της Ουκρανίας, στον πόλεμο της Γάζας και στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις μετά την υπογραφή γνωστής διακήρυξης μεταξύ του Προέδρου Ερντογάν και του Έλληνα Πρωθυπουργού. Παραθέτουμε μερικά βασικά σημεία της πολύ ενδιαφέρουσες ανάλυσης που κάνει ο Θέμης Τζήμας.

YouTube player

Θέμης Τζήμας:

Ο πόλεμος στην Ουκρανία αυτή τη στιγμή φαίνεται ότι έχει πάρει την αναπόδραστη πορεία προς την ήττα της Ουκρανίας.

Ο μεγάλος χαμένος είναι ο ουκρανικός λαός. Η Ουκρανία στο τέλος αυτής της ιστορίας όπως και να έχει θα βρεθεί με πολύ μικρότερο βαθμό ανεξαρτησίας από αυτόν που είχε στην αρχή της.

Ο δεύτερος μεγάλος χαμένος είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση και η βιομηχανική της καρδιά. Αυτό που συνέβη δύο μετά το 2022 είναι ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχασε κάθε ίχνος πολιτικής ανεξαρτησίας έναντι των Ηνωμένων Πολιτειών.

Έχασε την σύνδεση του φθηνού φυσικού αερίου με τους Ρώσους και σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό αγοράζει το ίδιο φυσικό αέριο αλλά πολύ ακριβότερο και βεβαίως όλα αυτά έπληξαν τη βιομηχανική της καρδιά και τη Γερμανία και άλλες βιομηχανικές χώρες.

Θα αναγκαστεί λοιπόν να ζήσει σε ένα πολύ χαμηλότερο βαθμό οικονομικής μεγέθυνσης δηλαδή στην πραγματικότητα θα χάνει έδαφος έναντι και των ΗΠΑ αλλά και της Κίνας.

Για την Γάζα.

Ο πόλεμος αυτός κρατάει 75 χρόνια ένα αποικιακό σχέδιο του Ισραήλ και σε μεγάλο βαθμό κάποιον κρατών της δύσης.

Για τους παλαιστίνιους είναι, η εθνοκάθαρση, η γενοκτονία είναι ένα πολύ παλαιότερο σχέδιο το οποίο εφαρμόζεται συστηματικά εδώ και δεκαετίες.

Στην περίπτωση της σημερινής όξινησης. Που είναι μία προφανώς μεγάλου μεγέθους όξυνση του λεγόμενου μεσανατολικού. Είναι ο συγχρονισμός του παλαιστινιακου ζητηματος με τον εξελισσόμενο παγκόσμιο πόλεμο. Δηλαδή έχουμε μία προσπάθεια το Ηνωμένων Πολιτειών και του Ισραήλ τα προηγούμενα χρόνια να θάψουν το παλαιστινιακό μέσα απο συμμαχίες του Ισραήλ με άλλα αραβικά και τις περιοχής.

Θάβοντας το λοιπον σιγά-σιγά να εξοντώσουν τους παλαιστίνιους κρατώντας μία παλαιστημιακή αρχή χωρίς καμία ισχύ. Όμως η παλαιστινιακή αντίσταση με πολύ προσπάθεια και συστηματική δουλειά κατάφερε να έχει σήμερα στρατηγικό βάθος την οργάνωση της Χεζμπολάχ. Επίσης η Χεζμπολάχ να έχει στρατηγικό βάθος το Ιράν το οποίο με τη σειρά του έχει στρατηγικό βάθος την Ρωσία και την Κίνα.

Σε συνδυασμό λοιπόν όλων των παραπάνω και με την τεχνολογική και στρατιωτική εξέλιξη κυρίως του Ιράν, αλλά και των παλαιστινιακών οργανώσεων βλέπουμε ότι έχουν αποκτήσει την δυνατότητα να διεξάγουν επιχειρήσεις που απομυθοποιούν τον Ισραηλινό στρατό.

Τζήμας

Για την Διακήρυξη

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπέγραψε ένα κείμενο που του υπαγόγευσε ο Αμερικανός πρέσβης. Οι προηγούμενοι βέβαια κάπως έτσι κινούνταν, όμως σήμερα ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει “ανεβάσει” το επίπεδο.

Οι ΗΠΑ έχουν απαιτήσει από την Ελλάδα να απεμπολήσει τα όποια ψήγματα Ελληνικής Εθνικής στρατηγικής υποκειμένου υπηρετήσει τα συμφέροντα τους.

Η διακήρυξη αυτή δεν είναι τίποτε περισσότερο από ένα ακόμα “ρουσφέτι” Ελληνικό στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το οποίο είμαι σίγουρος ότι έχει πολλά οφέλη για τα φυσικά πρόσωπα που ηγούνται της χώρας μας. Αλλά για την ίδια τη χώρα μας και το λαό είναι μια φιλική και ίσως όχι τόσο φιλική σφαλιά στο σβέρκο την κρίσιμη στιγμή!!!

Αρχική