Μακρή: Παγκόσμια μερα. Οι άνθρωποι με αναπηρία δεν είναι μόνοι. Οι καρδιες μας και η αγάπη μας είναι μαζί τους. Της Πολιτείας ειναι???

Με την Καίτη Μακρή συζητήσαμε το θέμα των ανθρώπων με αναπηρία. Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα ατόμων με αναπηρία στις 3 Δεκέμβρη και την ομιλία της στην εκδήλωση που έγινε στην Αλεξανδρούπολη. Μία μικρή περίληψη από τα σημαντικά και ενδιαφέροντα οι συζητήσεις μας που θα δείτε στο βίντεο που ακολουθει.

YouTube player
Καίτη Μακρή

Καίτη Μακρή:

Νομίζω ότι θυμόμαστε με δηλώσεις το θέμα μόνο αυτή την ημέρα. Ειδικά θέλω να σε πω τους πολιτικούς οτι δεν θα έπρεπε να βρίσκονται και να παρακολουθούν τις τιμητικές ημέρες τέτοιου είδους. Δεν θα έπρεπε καν να μας δείχνουν τις κροκοδείλια ευαισθησίες τους, φωτογραφιζόμενοι κάθε 3-η Δεκέμβρη με ανάπηρους βραβευμένους.

Η διαφορετικότητα είναι υπέροχη.

H διαφορετικότητα είναι που αναδεικνύει τους ποιητές, τους επαναστάτες και αναδεικνύει τους ανθρώπους που άλλαξαν τον κόσμο. Όμως όταν στην Ελλάδα του σήμερα αν είσαι άνθρωπος με αναπηρία δεν μπορείς καν να επιβιώνεις με αξιοπρέπεια και μη εξαρτώμενος από τη μαμά και ο μπαμπά. Αν δεν έχεις δική σου οικογένεια. Αν δεν εξαρτάσαι από οικογένεια και φίλους. Ενώ δεν είναι έτσι.

“Είναι ρατσιστικό”

Το 2021 η Ελληνική πολιτεία έφερε ένα πιλοτικό πρόγραμμα με στόχο να καλύπτονται οικονομικά η ανάγκες των ΑΜΕΑ. Το πρόγραμμα λέγεται “Προσωπικός βοηθός για άτομα με αναπηρία.”. Απευθύνεται στα άτομα από 16 έως 65 ετών. Δηλαδή ο προσωπικός βοηθός θα υπάρχει μόνο για τις ηλικίες από 16 μέχρι 65. Υπάρχουν όμως πολλά παραδείγματα μικρότερης ηλικίας ή που είναι παιδιά μονογονεϊκών οικογενειών και υπάρχει η ανάγκη για ύπαρξη προσωπικού βοηθού. Το ίδιο βέβαια συμβαίνει και για άτομα πάνω από 65 χρόνων που είναι πλέον σε μεγάλη ηλικία και δύσκολο να αυτοεξυπηρετηθούν.

Ο Σύλλογός μας για το θέμα αυτό και με την βοηθεια της Ευρωβουλευτη Κουντουρά, έχει προσφύγει στον συνήγορο του πολίτη. Ο οποίος μας απάντησε μόλις σήμερα ότι δεν είναι νόμιμο αυτό που έχουν φτιάξει με το πιλοτικό πρόγραμμα. Δηλαδή ειναι λάθος ο διαχωρισμός των ηλικιών. Επίσης μας έδωσε και το νομικό πλαίσιο που υποστηρίζει την άποψη του.

Ας μην ξεχνάμε επίσης ότι τα επιδόματα που παίρνουν σαν ΑΜΕΑ , ίσα-ίσα φτάνουν για την επιβίωσή τους. Δυστυχώς οι άνθρωποι με αναπηρία είναι μόνοι τους. Χωρίς την απαραίτητη βοήθεια από την πολιτεία.

Οι καρδιες μας και η αγάπη μας είναι μαζί τους

Θέλω λοιπόν να δωσω το μήνυμα ότι οι άνθρωποι με αναπηρία και που μιλάμε για αυτούς σήμερα δεν είναι μόνοι. Οι καρδιες μας και η αγάπη μας είναι μαζί τους.Φτάνει αυτό να το δει και με πράξεις να το δείξει και η Πολιτεία.

Αρχική