Νικηφόρος : Ειναι αδικος φορολογικος Νομος. Η ΝΔ χάιδευε αυτια. Θελουμε ενα ΟΕΕ χωρις κομματικη εξαρτηση.

Ο Νικηφόρος Μιχάλης Οικονομολόγος Μέλος Κεντρικού ΔΣ του ΟΕΕ, αναλύει τις βασικές διατάξεις του νέου φορολογικού Νόμου. Επίσης αναφέρεται στις πρόσφατες εκλογές στο Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδας. Στην νέα διάταξη των παρατάξεων και στην προσπάθεια να συγκροτηθεί νέο ΔΣ με την συνεργασία των προοδευτικών παρατάξεων της κεντροαριστεράς.

YouTube player

Μερικά βασικά σημεία της πολύ ενδιαφέρουσας συνέντευξης:

Νικηφόρος Μιχάλης:

Από την ίδρυση του Ελληνικού Κράτους , η επιχειρηματικότητα είναι μικρή και μεσαία. Τα τεκμαρτά κριτήρια για την φορολόγηση κρίθηκαν αποτελεσματικά μετά από 10 χρόνια εφαρμογής. Δεν μπορούμε να θεωρούμε εκ των προτέρων ότι κάποιος φοροδιαφεύγει και με βάση αυτό να τον φορολογούμε. Υπάρχουν πολλές αποφάσεις του ΣτΕ που λένε το αντίθετο.

Είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο ότι φορολογούμαστε με βάση το εισόδημα και όχι με βάση μια εκτίμηση. Η εκτίμηση μου λοιπόν, είναι ότι ο νέος φορολογικός κώδικας θα αποτύχει να μειώσει την φοροδιαφυγή. Στην αρχή θα βελτιώσει τα έσοδα . ¨Όταν όμως οι ελεύθεροι επαγγελματίες προσαρμοστούν στο νόημα των διατάξεων.

Τότε θα έχουν δύο επιλογές. Η μια να κλείσουν την επιχείρηση και η άλλη να αυξήσουν τον βαθμό της φοροδιαφυγής… Θα συμβεί λοιπόν αυτό γιατί ο νέος φορολογικός Νόμος δεν “ακουμπάει” το θέμα του ΦΠΑ .

Δεν μπορώ να δεχτώ ότι σήμερα με τον μεγάλο βαθμό ψηφιοποίησες της ΑΑΔΕ το κράτος δεν μπορεί να προσδιορίσει τα εισοδήματα . Όταν εύκολα μπορεί να έχει πρόσβαση στις τραπεζικές συναλλαγές κλπ .

Ο βασικός στόχος του νέου Νόμου είναι οι μικροί και μεσαίοι επιχειρηματίες .Τους μεγάλους όπου η συσσώρευση του χρήματος είναι μεγάλη αρά και αναλογικά η φοροδιαφυγή είναι μεγάλη . Δεν τους ελέγχει αποτελεσματικά ο νέος Νόμος..

Όμως δεν αντιλαμβάνονται ότι οι μικροί και μεσαίοι ελεύθεροι επαγγελματίες είναι η ραχοκοκαλιά της Ελληνικής οικονομίας . Αφού τα έσοδα και τα έξοδα τους δημιουργούνται και καταναλώνονται μέσα στην Ελλάδα και όχι στο εξωτερικό όπως πολλών μεγάλων.

1. Η κυβέρνηση λοιπόν πρέπει να σκεφτεί διαφορετικά.

2. Αντί να φορολογεί εκ των προτέρων να αυξήσει τους ελεγκτικούς μηχανισμούς.

3. Να παρακολουθήσει τις τραπεζικές συναλλαγές στα έσοδα και τα έξοδα για να προσδιορίσουμε αν τελικά η ζημιές είναι πραγματικές .

4. Να δοθούν κίνητρα για να αυξηθούν οι τραπεζικές συναλλαγές των επιχειρήσεων.

5. Το ιδανικό λοιπόν φορολογικό σύστημα είναι “έσοδα – έξοδα” . Εφαρμόζεται με επιτυχία στην Αμερική . Είναι απλό και κατανοητό και έχει αποτέλεσμα.

6. Είναι άδικος φορολογικός Νόμος!!! Το λένε τα επιμελητήρια και το σύνολο των επιστημονικών συλλόγων .

Ο Νόμος του Κατρούγκαλου ωχριά μπροστά στον νέο Νόμο. Η ΝΔ χάιδεψε τα αυτιά και ταυτίστηκε με το “κίνημα της γραβάτας” Η παράταξη της ΝΔ στο Κεντρικό Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΕΕ μαζί με τις ψευδεπίγραφες προοδευτικές δυνάμεις (ΠΑΣΟΚ) πολλές φορές φρέναραν προτάσεις και έκφραση κριτικής προς την σημερινή κυβέρνηση. Όμως σήμερα μπορούμε να συγκροτήσουμε νέο Προεδρείο με κεντροαριστερό πρόσημο . Η παράταξη μας έχει καλέσει όλες τις άλλες παρατάξεις σε συνεργασία και συμπόρευση στην κατεύθυνση αυτή . Θέλουμε ένα ΟΕΕ χωρίς κομματική εξάρτηση !!!

Αρχική