Ο Θέμης Τζήμας δικηγόρος Διδάκτωρ διεθνούς δικαίου και πολιτικής επιστήμης στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο θεσσαλονίκης βοηθα. Παρουσιάζει την ανάλυση από την δική του οπτική των προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί στον πόλεμο της γάζας στην πρόσφατη δολοφονία του πολιτικού ηγέτη της χαμάς και τις ισορροπίες που αναπτύσσονται γεωστρατηγικά στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Μερικα βασικά σημεία από την εκπομπή.
Θέμης Τζήμας:
“Η δολοφονία του Χανίγια είναι μία χρήση ένοπλης βίας από ένα κράτος σε άλλο κράτος. Το θέμα γίνεται πολύ χειρότερο αφου το θύμα είναι ένας επίσημος προσκεκλημένος του κράτους του Ιράν. Η κίνηση αυτή αποτελεί την υπέρτατη παραβίαση κόκκινης γραμμής του κάθε κράτους από το να μη δεχθεί παραβίαση της κυριαρχίας του. Το σίγουρο είναι ότι το Ιράν θα απαντήσει. Tο ζητούμενο είναι η ένταση και η μορφή της απάντησης.
Ήξεραν οι Αμερικανοί;
Επίσης μεγάλο ερώτημα είναι αν για τα δύο αυτά χτυπήματα ένας στη Βηρυτό και ένας στην Τεχεράνη το Ισραήλ είχε πάρει πράσινο φως από την Ουάσιγκτον. Αν, ναι από ποιόν και η μεγάλη απορία είναι πόσο μεγάλο είναι το κενό ηγεσίας σε Ηνωμένες Πολιτείες σήμερα. O Νετανιάχου παίζει τα ρέστα του προσπαθεί να επιβιώσει ο ίδιος και η στρατηγική του.
Ακατανόητες επιλογές.
Η επιλογές του Ισραήλ να σύρει τις Ηνωμένες Πολιτείες σε πόλεμο με το ιράν να κάνει επιθέσεις στην Χεζμπολάχ και στην Τεχεράνη, ειναι ακατανόητες. 11 μήνες τώρα έχει αποδειχθεί ότι δεν μπορεί να κερδίσει ολοκληρωτικά την Χαμάς.
Έχουμε ένα τυχοδιωκτικό άλμα στο κενό του Νετανιάχου.
Στο Ισραήλ υπάρχει πρόβλημα σύγκρουσης πολιτικής και στρατιωτικής εξουσίας. Ενδεικτικό γεγονός είναι αυτό που συνέβη με τη σύλληψη στρατιωτικών με την κατηγορία βιασμού παλαιστινίου και την άμεση παρέμβαση ακροδεξιών στοιχείων στην μονάδα που κρατούνταν για να τους απελευθερώσουν.
Το ισραήλ έχει μία αποικιακή στρατηγική. Όμως συνήθως οι αποιακές στρατηγικές χάνουν γιατί βασίζονται στην κατάληψη ενός χώρου όπου το νέο κράτος δεν έχει καμία απολύτως σχέση.
Αυτό που συμβαίνει στη Γάζα είναι κόντρα στο πολεμικό δόγμα του Ισραήλ.
Η Κίνα είναι μια ανερχόμενη οικονομική δύναμη δεν είχε κανένα λόγο για να πολεμήσει. Η Κινέζοι έχουν περάσει από τον όρο πολυκεντρικός κόσμος στον όρο αρμονικός κόσμος. Πιστεύουν δηλαδή ότι διαφορετικά συστήματα μπορούν να συνυπάρχουν αρμονικά. Είναι πολύ επικίνδυνες αυτές οι εξελίξεις και για τον Ελληνισμό.”