Ο Θεόδωρος Τσίκας πολιτικός επιστήμονας και διεθνολόγος, αναλύει και σχολιάζει τα γεγονότα με γεωστρατηγική σημασία που συνέβησαν τις τελευταίες εβδομάδες.
Βασικά σημεία της πολυ ενδιαφέρουσας εκπομπής.
Θεόδωρος Τσίκας
“Το επεισόδιο στην Κάσο έγινε στα διεθνή ύδατα. Σε σημείο όμως όπου η Τουρκία με τη συμφωνία που έχει με την Λιβύη θεωρεί ότι είναι δική της αποκλειστική οικονομική ζώνη. Αντίθετα η Ελλάδα με την μερική συμφωνία για την οικονομική ζώνη που έχει με την Αίγυπτο θεωρεί ότι είναι δική της αρμοδιότητα ο γεωγραφικός αυτός χώρος. Εμμένουν στις απόψεις τους και οι δύο χώρες.
Όμως λύσεις δεν θα βρεθούν εάν δεν προχωρήσει στο σκληρό πυρήνα ο Ελληνοτουρκικός διάλογος που έχει ξεκινήσει. Άρα θα πρέπει να επιταχύνουμε τη διαδικασία του διαλόγου. Με αποτέλεσμα στο τέλος να έχουμε δύο επιλογές. Η μία είναι να τα βρούμε με την Τουρκία και η δεύτερη να διαφωνήσουμε και να πάμε στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης.
Όσο αυτή η διαδικασία καθυστερεί ελλοχεύει ο κίνδυνος για νέα επεισόδια.
Η πρόταση…
Εκτός εάν μία επίδειξη αυτοσυγκράτησης και καλής θέλησης για την επίλυση των προβλημάτων οι δύο χώρες συμφωνήσουν να κινούνται μόνο μέσα στα χωρικά ύδατα το διάστημα που λαμβάνει χώρα ο διάλογος. Η διαδικασία αυτή έχει μία τεράστια δυσκολία στην πολιτική της αντιμετώπιση.
Εξωτερική πολιτικη ΙΧ.
Είναι Εθνικά απαραίτητο να υπάρχει ενημέρωση των κομμάτων της αντιπολίτευσης για την εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης. με τον τρόπο αυτό διαμορφώνεται ένας κοινός τόπος για την άσκηση Εθνικής εξωτερικής πολιτικής.
Διεθνής σκακίερα
Η Ινδία προσπαθεί να έχει οικονομικές σχέσεις με τη Ρωσία κυρίως λόγω πετρελαίου όμως κάνει σημαντικά πολιτικά αινίγματα στις χώρες της λεγόμενης δύσης και στις ηνωμένες πολιτείες. Ο βασικός λόγος για αυτό είναι ο ανταγωνισμός που υπάρχει μεταξύ Ινδίας και Κίνας. Η Κίνα από τη μεριά της προσπαθεί να μπει σφήνα σε πολλές καταστάσεις που έχουν διαμορφωθεί γεωστρατηγικά με βασικό στόχο όμως την προώθηση των οικονομικών και εμπορικών δράσεων.
Η Χαμάς έχει καταστατική δέσμευση την μη αναγνώριση ύπαρξης του κράτους του Ισραήλ. Μία από τις αιτίες ίδρυσης της οργάνωσης αυτής της δημιουργηθεί αντίπαλο δέος στην παλιά οργάνωση Γιάσερ Αραφάτ τη γνωστή PLO. Άρα είναι εξαιρετικά δύσκολο να προχωρήσει η διπλωματική κίνηση της Κίνας για τη συμφιλίωση των οργανώσεων της Παλαιστίνης.
Η Τουρκία του προέδρου Ερντογάν έχει πάρα πολύ καλές σχέσεις με την οργάνωσης Χαμάς. Οι δηλώσεις λοιπόν του προέδρου Ερντογάν εντάσσονται στη γενικότερη του προσπάθεια να καταστεί ο παγκόσμιος εκφραστής του μουσουλμανικού κόσμου. Ομως τα μετριοπαθή μουσουλμανικά κράτη φοβούνται μιά οργάνωση σαν την Χαμάς και αυτό γιατί η οργάνωση αυτή προέρχεται γνωστή οργάνωση Αδελφοί Μουσουλμάνοι. Ανατρεπτική δράση της οποίας είναι γνωστή από την Αίγυπτο.”