ΤζίμαςΤζίμας Θέμης

Στην εκπομπή γίνεται αναφορά στο νέο βιβλίο του Θέμη Τζίμα, με τίτλο “Η Ελλάδα και ο Ελληνισμός στην Μετάμερικανική εποχή. Μετά την Ουκρανία, τι;”

YouTube player

Τζίμας Θέμης

“Είναι ένα βιβλίο το οποίο αποτυπώνει τις τάσεις που βρισκόταν σε εξέλιξη ήδη από κάποιο καιρό πριν. Το βιβλίο το έγραψα το καλοκαίρι εκείνο το οποίο κατέληξε στην αποχώρηση των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν. Η εξέλιξη αυτή δείχνει ότι πλέον οι Ηνωμένες Πολιτείες θα είναι μία πολύ σημαντική δύναμη αλλά όχι ο αδιαμφισβήτητος πλανητικός ηγέτης.

Θα είναι μία από τις δυο τρεις σημαντικές δυνάμεις σε πλανητικό επίπεδο. Ο μετασχηματισμούς λοιπόν αυτός γίνεται με όρους πολέμου και με σκληρούς οικονομικούς ανταγωνισμούς. Ή λανθασμένη αντίληψη της συλλογιστικής κάποιων ευρωπαίων είναι ότι προσπαθούν να αντιληφθούν τα στενά πλαίσια της Ευρώπης χωρίς τη Ρωσία. Ευρώπη χωρίς τη Ρωσία δεν υπάρχει.

Ευρώπη χωρίς τις Ηνωμένες Πολιτείες υπάρχει. Από πολλές απόψεις γεωγραφίας οικονομίας ενέργειας αλλά και Ασφάλειας η Ηπειρωτική Ευρώπη και η Ρωσία αποτελούν ένα συνεχές.”

Στην ερώτηση μας σχετικά με τις ιστορικές μνήμες που επηρεάζουν ακόμα και σήμερα τις επιλογές κυβερνήσεων κρατών και λαών ο Θέμης Τζίμας απάντησε:

“Εάν το μοναδικό ή το βασικό κριτήριο είναι να επιστρατεύσουμε την ιστορική μνήμη και μάλιστα τις πιο επιθετικές δικαίως ή αδίκως εκδοχές. Αυτές τότε το, μόνο το οποίο θα έχουμε είναι πολλαπλές εστίες συγκρίσεις όπως έχουμε.

Ιστορικές μνήμες υπάρχουν αλλά θα πρέπει να χαλιναγωγούνται.

Η εξωτερική πολιτική της Ελλάδας και η αμυντική της πολιτική. Πληρώνει τα εγκληματικά λάθη και τις εγκληματικές επιλογές των κυβερνήσεων της τελευταίας 10ετίας.

Δυστυχώς η Ελλάδα με την εξωτερική της πολιτική ήταν συμμετοχή στην διάλυση της Λιβύης και της Συρίας. Όταν λοιπόν στη Μέση Ανατολή ανατρέπεις δυνάμεις παραδοσιακά φιλικές προς την Ελλάδα. οι οποίες με τη δράση τους ήλεγχαν τον τουρκικό αναθεωρητισμό.

Επίσης σε συνδυασμό με την ανατροπή που συμβαίνει στην περιοχή του Καυκάσου και στην οποία, επίσης συμμετέχει μέσα από το ίδιο πολιτικό και στρατιωτικό μπλοκ η Ελλάδα.

Τότε η ενισχυμένη Διεθνώς Τουρκία κάποια στιγμή θα στραφεί και εναντίον της Ελλάδας. Γεγονός που συμβαίνει τα τελευταία 2 χρόνια.”

Τέλος ζητήσαμε από το Θέμη Τζίμα την άποψή του σχετικά με το σκάνδαλο χρηματισμού Ευρωβουλευτών που αναστατώνει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τις μέρες αυτές. Θέμης Τζίμας :

“Το μεγάλο ζήτημα είναι ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και η γραφειοκρατία των Βρυξελλών πολιτική και διοικητική απολαμβάνει οικονομικών προνομίων. Τα οποία οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι εργαζόμενοι δεν τα βλέπουν ούτε με το “κυάλι”.

Δυστυχώς η αξιοπιστία των ευρωπαϊκών Θεσμών και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έχει δεχθεί μεγάλο πλήγμα. Όταν οι Ευρωπαίοι πολίτες βιώνουν και αγωνίζονται να πληρώσουν τους λογαριασμούς, οι αξιωματούχοι απολαμβάνουν ήδη πολύ μεγάλα προνόμια.

Υφίσταται λοιπόν πρόβλημα, διότι βεβαίως ήταν γνωστό ότι τα λόμπι τα οποία δραστηριοποιούνται νομίμως, δυστυχώς, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης χρηματίζουν.

Είναι λοιπόν αφελές να πιστεύουμε ότι υπάρχει λόμπι μεγάλων εταιρειών το οποίο απλώς προσπαθεί να πείσει τον βουλευτή και δεν του δίνει και άλλα υλικά ανταλλάγματα για να ψηφίσει το α ή το Β το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο.”

Τζίμας
Τζίμας Θέμης

Τζίμας Θέμης δικηγόρος διδάκτωρ Διεθνούς Δικαίου και Πολιτικής Επιστήμης