Σπανούλης

Στο βίντεο που ακολουθεί με τον Κώστα Σπανούλη συζητάμε για τις κινητοποιήσεις των αγροτών.

Επισημαίνει λοιπόν, ο Κώστας Σπανούλης ότι μία από τις αιτίες των κινητοποιήσεων είναι η σημαντική αύξηση του κόστους παραγωγής.

Όμως ο κόστος αυτό, δεν αφορά μόνο τους αγρότες, αλλά τελικά επιβαρύνει και τους καταναλωτές. Έχει γίνει λοιπόν, μία προσπάθεια για την Ευρωπαϊκή Ένωση με ενισχύσεις και όχι επιδοτήσεις να στηριχθεί το αγροτικό εισόδημα έτσι ώστε το τελικό προϊόν να φτάσει με προσιτή τιμή στον καταναλωτή.

Ο Κώστας Σπανούλης επίσης ,αναφέρει ότι μεγάλο πρόβλημα για τους αγρότες ήταν διαχρονικά το κόστος παραγωγής. Όμως σήμερα με την τεράστια αύξηση του κόστους της ενέργειας και των καυσίμων η κατάσταση γίνεται εξαιρετικά δύσκολη για το αγροτικό επάγγελμα.

YouTube player

H ενέργεια επιβαρύνει το κόστος παραγωγής κατά 35%.

Δηλαδή το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας και του πετρελαίου κίνησης είναι τα στοιχεία που επιβαρύνουν κατά 35% το συνολικό κόστος παραγωγής. Σημειώνει επίσης ότι η μελέτη αυτή έχει γίνει με τις παλιές τιμές.

Τονίζει επίσης ότι μέλη του συνδέσμου συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις και ο σύνδεσμος δηλώνει έτοιμος και πρόθυμος. Οπότε του ζητηθεί από τη συντονιστική των κινητοποιήσεων να δώσει το παρόν για τη στήριξή του αγώνα στα θεσμικά όργανα του Κράτους.

Ο ΠΣΑΦ βρίσκεται συνεχώς σε επικοινωνία με τα συναρμόδια υπουργεία και τις τράπεζες.

Σε μία μεγάλη προσπάθεια να βρεθούν λύσεις για το τεράστιο πρόβλημα του κόστους της παραγωγής. Ο πρόεδρος του ΠΣΑΦ καταθέτει εμπεριστατωμένες και κοστολογημένες προτάσεις για την μείωση του κόστους παραγωγής και την ενίσχυση του Αγροτικού εισοδήματος.

Ποσόστωση ηλεκτρικού ενεργειακού χώρου

Εστιάζει λοιπόν στη μείωση του κόστους της ενέργειας. Καταθέτει λοιπόν το αίτημα να δημιουργηθεί σε κάθε περιφέρεια στο δίκτυο μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας μία ποσόστωση ηλεκτρικού ενεργειακού χώρου. Που όμως θα αφορά μόνο τους αγρότες.

Παρουσιάζει το παράδειγμα της κατανομής της χωρητικότητας του δικτύου στη Γερμανία όπου οι αγρότες κατέχουν το 16,5%. Αντίθετα με την Ελλάδα όπου το αντίστοιχο ποσοστό είναι περίπου 3%.

Επισημαίνει επίσης με έμφαση , ο Κώστας Σπανούλης ότι κατασκευάζονται πολλά φωτοβολταϊκά πάρκα όπου υπάρχει δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας.

Όμως το δίκτυο αυτό έχει κατασκευαστεί όπου υπάρχει παραγωγική γη. Ουσιαστικά λοιπόν το δίκτυο αυτό έχει κατασκευαστεί με έξοδα των αγροτών σε παραγωγική γη. Η οποία σήμερα μετατρέπεται σε φωτοβολταϊκά πάρκα.

Τα οποία κατασκευάζουν εταιρείες με αποτέλεσμα να καταλαμβάνουν το χώρο στο δίκτυο και οι αγρότες να μην μπορούν να συνδέσουν δικά τους φωτοβολταϊκά πάρκα. Με τα οποία καταφέρνουν και μειώνουν σημαντικά το κόστος παραγωγής τους.

Σπανούλης

Ο Κώστας Σπανούλης τονίζει με αγανάκτηση:

Στον ενεργειακό χώρο αυτό που έγινε είναι ουσιαστικά κατάληψη. Να το πω έτσι απλά έγινε “πειρατεία”. Δηλαδή 5-10 μεγάλοι “παίκτες” και μερικοί, ξένων συμφερόντων. Ήρθαν και έκαναν κατάληψη όλων των υποδομών της χώρας. Την υψηλή τάση, τη μεσαία τάξη, τη χαμηλή τάση, τους υποσταθμούς και τα δίκτυα γενικώς που υπάρχουν σε όλη την Ελλάδα. Αυτό αποτελεί για τους αγρότες μία τεράστια αδικία.

Καλούμε λοιπόν όλους τους πολιτικούς φορείς, κόμματα, τη Βουλή και τον Πρωθυπουργό. Να να σταματήσει αυτή η αδικία.

Με το έργο βελτίωσης του δικτύου επιβάλλεται να εξευρεθεί ενεργειακός χώρος αποκλειστικά για τους αγρότες. Πρέπει και η Ελλάδα να εναρμονιστεί στον τομέα αυτό με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Εάν δώσουν τις υποδομές και τα εφόδια στους αγρότες θα μπορούν να καλλιεργούν τη γη και να στηρίζουν την Εθνική οικονομία”.

Κώστας Σπανούλης Πρόεδρος Πανελλήνιου Συνδέσμου Αγροτικών Φωτοβολταϊκών. (ΠΣΑΦ)


Αρχική