Φάμελλος

Ζητήσαμε από το Σωκράτη Φάμελλο να μας αναλύσει την κατάσταση και τα γεγονότα που συμβαίνουν στην αγορά ενέργειας.

YouTube player

Το πρώτο ερώτημα που τέθηκε ήταν: Ενεργειακή κρίση η κερδοσκοπία? Στο ερώτημα αυτό ο Σωκράτης Φάμελλος απάντησε:

“Νομίζω ότι στην Ελλάδα έχουμε μία κρίση αισχροκέρδειας. Η οποία έχει ξεκινήσει από τον Σεπτέμβριο του 2019. Όταν η κυβέρνηση αύξησε τις τιμές στη ΔΕΗ και επέτρεψε να λειτουργεί μία αγορά που δεν ελέγχεται ο συντελεστής του κέρδους. Πρακτικά λοιπόν ένα ολιγοπώλιο να καθορίζει τις τιμές.

Επίσης την στρέβλωση αυτή έχει εντοπίσει και η Ευρωπαϊκή Ένωση. Η ενεργειακή κρίση λοιπόν που έρχεται είτε με αφορμή τον πόλεμο στην Ουκρανία, είτε με αιτία την κατασκευή του αγωγού Nord stream. Μας βρίσκει απροετοίμαστους και χωρίς οργανωμένους μηχανισμούς ελέγχου.

Δυστυχώς στην Ελληνική αγορά έχει επιτρέψει η κυβέρνηση να υπάρχουν πολύ υψηλές τιμές χονδρεμπορικής. Με αποτέλεσμα λοιπόν να βρίσκονται σε τραγική κατάσταση τα νοικοκυριά οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις.”

Επίσης σε ότι αφορά την αγορά των καυσίμων ο Σωκράτης Φάμελλος παρατήρησε:

“ Η κυβέρνηση επιμένει να μην εφαρμόζει τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Προτάσεις κοστολογημένες που αφορούν τη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης και τη μείωση του ΦΠΑ.

Αντί για αυτό η κυβέρνηση πανηγυρίζει σήμερα για να εισπρακτικό πλεόνασμα της τάξεως των 550 εκατομμυρίων ευρώ το μήνα Ιανουάριο. Πού οφείλεται στις αυξημένες εισπράξεις από τους φόρους των καυσίμων. Αντί λοιπόν να ελαφρύνει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις πανηγυρίζει για τους πλεονασματικούς φόρους.

Επίσης με επιλογή της κυβέρνησης του κυρίου Μητσοτάκη η βασική πρώτη ύλη για την παραγωγή Ηλεκτρικής Ενέργειας είναι πλέον το φυσικό αέριο. Δυστυχώς όμως ο κύριος Μητσοτάκης έκανε μία αποτυχημένη διαπραγμάτευση για την αγορά του φυσικού αερίου με τον κύριο Πούτιν.

Το αποτέλεσμα αυτής της αποτυχημένης διαπραγματεύσεις ήταν να αγοράζουμε σε πολύ υψηλή τιμή το φυσικό αέριο.”

Ζητήσαμε επίσης από τον Σωκράτη Φάμελλο σαν πρώην υπουργό ενέργειας και Περιβάλλοντος να μας απαριθμήσει 2-3 βασικά και ουσιαστικά μέτρα που θα έπαιρνε, εάν σήμερα ήταν ο ίδιος υπουργός. Στην προσπάθειά του να αμβλύνει τις επιπτώσεις από την ενεργειακή κρίση και την αύξηση των τιμών.

“Το πρώτο που θα μπορούσε να γίνει είναι αυτό που κάναμε σαν κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Καταφέραμε να έχουμε μηδενικές αυξήσεις στο κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος. Αυτό το πετύχαμε με συστηματικό και οργανωμένο έλεγχο στην αγορά. Όπως επίσης ανακοίνωσε ο Πρόεδρος Μακρόν στη Γαλλία.

Αναφερόμαστε λοιπόν στον έλεγχο του συντελεστή κέρδους . Είναι μία πρακτική που έχει λειτουργήσει.

Το δεύτερο είναι κάτι που προβλέπεται στο χρηματιστήριο ενέργειας. Είναι τα σταθερά συμβόλαια . Θα πρέπει λοιπόν να περνάνε στον Καταναλωτή. Σε ένα σημαντικό ποσοστό για να μην μπορεί να γίνουν κερδοσκοπικά παιχνίδια, στην αγορά ενέργειας την τελευταία μέρα.

Το τρίτο που θα μπορούσαμε να κάνουμε είναι να εκμεταλλευτούμε τον δημόσιο έλεγχο που έχουμε στην ΔΕΗ. Με μοχλό λοιπόν την δημόσια ΔΕΗ. Να διαμορφώσουμε χαμηλή τιμή για τα νοικοκυριά και για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Με στόχο να μην μπορούν τα ολιγοπώλια να χειραγωγούν την αγορά.

Όμως δυστυχώς σήμερα η ΔΕΗ συμμετέχει σε αυτή την αισχροκέρδεια. Μπορεί λοιπόν να παρουσιάσει στο χρηματιστήριο κέρδη. Όμως με τα κέρδη αυτά δεν πληρώνονται λογαριασμοί, παρά μόνο τα χρυσά μπόνους των γαλάζιων Golden boys.

Συνοψίζοντας:

  1. Πλαφόν στα κέρδη των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας
  2. Σταθερά συμβόλαια στους καταναλωτές
  3. Αξιοποίηση το παρεμβατικού ρόλου και των δυνατοτήτων της ΔΕΗ
  4. Μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα στο χαμηλότερο σημείο που επιτρέπει η ΕΕ
  5. Μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα για το διάστημα που υπάρχει έντονη κρίση
  6. Αύξηση του κατώτατου μισθού

Είναι μέτρα που εφαρμόζονται σε πολύ μεγάλο βαθμό δηλαδή αρκετές Ευρωπαϊκές χώρες. Επίσης έχουμε υπολογίσει το κόστος .Δεν έχουν δημοσιονομικό αποτύπωμα αρνητικό. Διότι θα υπάρχει άμεση επιστροφή των χρημάτων στην αγορά με την μορφή της κατανάλωσης. Άρα το Κράτος θα εισπράξει ΦΠΑ , οι εμπορικές επιχειρήσεις θα έχουν τζίρο και τα νοικοκυριά δεν θα υποφέρουν. Η κομισιόν μιλά για ουρανοκατέβατα κέρδη αλλά η Κυβέρνηση στην Ελλάδα κλείνει τα μάτια. Ο τόπος λοιπόν έχει ανάγκη από μία άλλη κυβέρνηση που με σοβαρότητα και μεθοδικότητα το διαχειριστή της κρίσης.” καταλήγει ο Σωκράτης Φάμελλος

Φάμελλος
Σωκράτης Φάμελλος πρώην υπουργός βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Β  Θεσσαλονίκης, Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας.


Αρχική