Με τον Βασίλη Λύκο, στο βίντεο που ακολουθεί συζητάμε για το πρόβλημα επισιτισμού που έχει προκύψει από την Πανδημία μέχρι και τον πόλεμο της Ουκρανίας.

Γεγονός επίσης που θα κορυφωθεί το επόμενο χρονικό διάστημα. Αναφερόμαστε επίσης στην διαχείριση των σπάνιων γαιών Και την αθόρυβη αλλά αποτελεσματική “εισβολή” των κινέζων στο χώρο αυτό.

YouTube player

Σε ότι αφορά την κρίση επισιτισμού ο Βασίλης Λύκος επισημαίνει:

“Το πρόβλημα ξεκίνησε από την εποχή του πρώτου lockdown. Που έγινε βέβαια με την αρχή της πανδημίας. Όμως τότε βασικό στοιχείο του προβλήματος ήταν η διακοπή της εφοδιαστικής αλυσίδας. Σήμερα λοιπόν το πρόβλημα γίνεται εντονότερο γιατί χάνεται και η παραγωγική γραμμή. Είτε λόγω των κυρώσεων είτε λόγω του πολέμου. Όμως η βασική αιτία του συγκεκριμένου προβλήματος τα προηγούμενα χρόνια αλλά και στο μέλλον είναι ο τρόπος παραγωγής της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Επίσης όλοι γνωρίζουμε το σημαντικό ρόλο που παίζει στην γεωργική παραγωγή η χρήση ηλεκτρικής ενέργειας. Άρα λοιπόν όταν ανεβαίνει το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας ανεβαίνει και το κόστος αγροτικής παραγωγής. Είναι βέβαια μόνο ένα μέγεθος που φορτώνει άμεσα με κόστος τα αγροτικά προϊόντα. Υπάρχει επίσης και το έμμεσο κόστος που προκύπτει από την αύξηση της ηλεκτρικής ενέργειας και έχει να κάνει με την παραγωγή των λιπασμάτων, και την μεταφορά των προϊόντων. Η κρίση επισιτισμού λοιπόν έχει σημαντική παράμετρο την παραγωγή της ηλεκτρικής ενέργειας.”

Στο θέμα λοιπόν του σχεδιασμού της παραγωγής της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρωπαϊκή Ένωση ο Βασίλης λύκος παρατηρεί:

“Στην Ευρωπαϊκή Ένωση θεωρούν ότι με την πράσινη μετάβαση οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ήταν ικανές να ανταποκριθούν στη ζήτηση και στα φορτία που είχαν ανάγκη οι χώρες. Όμως οι ανανεώσιμες πηγές έχουν ένα μεγάλο μειονέκτημα. Παράγεται ενέργεια ορισμένες ώρες της ημέρας και η ενέργεια που παράγουν δεν αποθηκεύεται. Άρα χρειάζεται να υπάρχει μία παραγωγή βάσης ,όπως ονομάζεται, για να εξασφαλίζεται η σταθερότητα του συστήματος. Επίσης το σημαντικό είναι ότι δεν προνόησαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση για χώρους αποθήκευσης φυσικού αερίου και πετρελαίου.

Τώρα λοιπόν τρέχουμε να ανοίξουμε τα λιγνιτικά εργοστάσια για να μειώσουμε την τιμή της κιλοβατώρας. Φτάσαμε λοιπόν στο σημείο χωρίς σωστή στρατηγική να έχουμε πλήρη εξάρτηση από το φυσικό αέριο. Φυσικό αέριο το οποίο είναι εισαγόμενο καύσιμο με βασικό προμηθευτή πλέον τη Ρωσία. Επίσης η διύλιση του αργού πετρελαίου βασίζεται σε χημικές ενώσεις και καταλύτες τα οποία σημαντικός προμηθευτής παγκόσμια είναι πλέον η Ρωσία. Πώς λοιπόν μπορεί η Ευρωπαϊκή Ένωση να βάζει κυρώσεις στη Ρωσία όταν η παραγωγή βάσης για την ηλεκτρική ενέργεια εξαρτάται από τις εισαγωγές φυσικού αερίου και πετρελαίου της Ρωσίας.”

Λύκος

Στη συνέχεια αναφερόμαστε στη διαχείριση των σπάνιων γαιών. Για το θέμα αυτό ο Βασίλης Λύκος είναι κατηγορηματικός:

Η ΛΑΡΚΟ είναι τα ασημικά του ελληνικού κράτους. Προμηθεύει το 6% του σιδηρονικελίου στην Ευρώπη, το 3% σε παγκόσμια κλίμακα και είναι μία από τις πέντε μεγαλύτερες βιομηχανίες στον κόσμο. Δεν μπορείς λοιπόν να πουλάς τέτοιου είδους μονοπώλια. Η ΛΑΡΚΟ παράγει σιδηρονικέλιο και λέω ότι πέρα από το νικέλιο μπορούμε να παράξουμε και κοβάλτιο. Δεν μπορούμε να πάμε στην πράσινη μετάβαση χωρίς αυτά τα δύο συστατικά.

Τα υπόλοιπα στο βίντεο…….

Βασίλης Λύκος Διδάκτωρ Ολοκληρωμένης Περιβαλλοντικής Διαχείρισης Πανεπιστημίου Κρήτης.


Αρχική