Με το Δημήτρη Κελεμίδη Πρόεδρο της ΕΠΟΦΕ, συζητάμε την κατάσταση των πολιτιστικών φορέων του Έβρου στον καιρό της πανδημίας.
Στην αρχή λοιπόν παρουσιάζει τον όρο ΕΠΟΦΕ.
“Η Ένωση πολιτιστικών φορέων Έβρου είναι δευτεροβάθμιο όργανο Πολιτισμού. Ομοσπονδία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Λειτουργεί από το 1994 έχει 146 συλλόγους-μέλη από όλο τον Έβρο. Από τη Σαμοθράκη έως και το Ορμένιο. Πράγμα Πού την κατάστασει με αυτό τον αριθμό Τρίτη ομοσπονδία σε δύναμη στη Χώρα.
Ζούμε σε μια “ευλογημένη” γη την Θράκη. Με μία τεράστια πολιτιστική κληρονομιά από την αρχαιότητα και δυστυχώς οι σύγχρονοι κάτοικοί της δεν την έχουν αναδείξει όπως πρέπει. Έτσι ώστε να έχει και οικονομικά και κοινωνικά στοιχεία με τέτοιον αντίκτυπο που να μπορεί να συμμετέχει ο πολιτισμός στον όρο που ονομάζουμε τοπική ανάπτυξη. Προσπαθούμε λοιπόν να δημιουργηθεί μία ψηφιακή ερευνητική πλατφόρμα όπου θα καταγράφουμε, θα ταξινομούμε, θα μελετούμε , θα οργανώνουμε και θα μετασχηματίζουμε το ιστορικό και πολιτιστικό απόθεμα της περιοχής της Θράκης. Από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Δυστυχώς οι μαθητές μας δεν γνωρίζουν τίποτα για την περιοχή. Στα σχολικά βιβλία δεν υπάρχουν στοιχεία για τη Θράκη.”
Στη συνέχεια ο Δημήτρης Κελεμίδης προτείνει:
Πρέπει όλοι οι φορείς του Έβρου να καθίσουμε σε ένα τραπέζι και να αποφασίσουμε η δημιουργία μιας κοινής πλατφόρμας διεκδικήσεων και έναν άξονα ιεραρχημένο πάνω στον πολιτισμό. Να συνδέσουμε λοιπόν τον πολιτισμό ,με τον τουρισμό ,την οικονομία και την κοινωνία. Να δημιουργήσουμε επίσης αυτή την κοινή πλατφόρμα διεκδικήσεων και να απευθυνθούμε στα αρμόδια υπουργεία για την υλοποίησή της. Όμως σήμερα κάθε φορέας βλέπει μόνο τα δικά του και έτσι δεν υπάρχει αποτέλεσμα. Πρέπει λοιπόν να δημιουργήσουμε πακέτο δράσεων πολιτισμού για να τις εντάξουμε στο παγκόσμιο Πολιτιστικό ημερολόγιο.”
Αναφερόμενος στην παρουσία στον Έβρου του υφυπουργού κ. Νικόλα Γιατρομανωλάκη, ο Δημήτρης Κελεμίδης επεσήμανε:
“Τιμητικό για μας και ευχαριστούμε το Υπουργείο Πολιτισμού που επικοινώνησε μαζί μας. Σχετικά με την επίσκεψη του Υφυπουργού στην Αλεξανδρούπολη. Τα τελευταία δύο χρόνια η ΕΠΟΦΕ συνεργάζεται και επίσημα με το Υπουργείο Πολιτισμού σε διάφορες δράσεις της. Αφού ενημέρωσα τον υφυπουργό κάλεσε στη συνάντηση τους προέδρους των φορέων της Αλεξανδρούπολης. Ήταν σημαντική η ανταπόκριση τους αφού τελικά συμμετείχαν 40 από τους 47 που δραστηριοποιούντε στην Αλεξανδρούπολη. Για μένα προσωπικά η δύναμη της ΕΠΟΦΕ είναι οι σύλλογοι και οι άνθρωποι τους. Άρα δεν θα μπορούσαν να λείπουν από μία συνάντηση αυτού του επιπέδου.
Επίσης με έντονο τρόπο τονίσαμε ότι οι πρωτοβάθμιοι πολιτιστικοί φορείς δεινοπαθούν τα τελευταία δύο χρόνια. Υπάρχει σημαντική έλλειψη οικονομικής στήριξης. Γεγονός που δυσχεραίνει έως μηδενίζει τη λειτουργία τους. Ζητήσαμε λοιπόν από τον υφυπουργό τη δημιουργία προγράμματος οικονομικής στήριξης αντίστοιχου με αυτού που υλοποιήθηκε για τους επαγγελματίες του πολιτισμού. Τονίσαμε επίσης ότι είναι θέμα επιβίωσης η δημιουργία προγράμματος οικονομικής στήριξης των φορέων πολιτισμού στα πρότυπα του προγράμματος που υλοποιήθηκε από το υφυπουργείο αθλητισμού για τη στήριξη των ερασιτεχνικών Σωματείων”
Επίσης ο πρόεδρος της ΕΠΟΦΕ Κελεμίδης Δημήτρης μας ανακοίνωσε το σχεδιασμό για την δημιουργία συνομοσπονδίας ενώσεων πολιτισμού. Δηλαδή την δημιουργία τριτοβάθμιου οργάνου με το οποίο οι έξι ενώσεις που υπάρχουν πανελλαδικά θα εκπροσωπούνται από ένα τριτοβάθμιο όργανο που θα έχει και την επικοινωνία με το αρμόδιο υπουργείο. Επίσης η παρουσίαση αυτού του τριτοβάθμιου οργάνου θα γίνει στην Αλεξανδρούπολη.
Τέλος ο Δημήτρης Κελεμίδης ανέφερε επίσης στην εκδήλωση που διοργανώνει η ΕΠΟΦΕ υπό την αιγίδα της Αντιπεριφέρειας Έβρου.
Με θέμα: “ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟ ΑΠΟΤΥΠΩΜΑ ΤΟΥ ΘΟΔΩΡΗ ΜΟΥΣΙΚΑ”
ΣΑΒΒΑΤΟ 19/3/2022 ΣΤΙΣ 7:30 Μ.Μ. – 8:30 Μ.Μ. ΣΤΟ ΝΟΜΑΡΧΕΙΟ