“Η κουλτούρα του βιασμού” διάλεξη της κας Έμης Παπαναστασίου την Τετάρτη 26 Απριλίου 2023, 7-9 το βράδυ, στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Αλεξανδρούπολης

Σας προσκαλούμε στη διάλεξη της κας Έμης Παπαναστασίου, διδάσκουσας στο ΤΕΕΠΗ ΔΠΘ. Τίτλος της διάλεξης είναι “Η κουλτούρα του βιασμού”, και θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 26 Απριλίου 2023, 7-9 το βράδυ, στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Αλεξανδρούπολης, στα πλαίσια του εκπαιδευτικού προγράμματος “Ταξιδεύοντας με την Τέχνη και τον Λόγο”. Πρόκειται για την 2η διάλεξη για ενηλίκους. Σας περιμένουμε!

Παπαναστασίου

“Μέσα σε μια πατριαρχική κουλτούρα (αυτό που πολλοί αποκαλούν machismo), όπου η γυναίκα θεωρείται κατώτερη από τον άντρα ή/και «σκεύος ηδονής», η κουλτούρα του βιασμού, ο τρόπος που σκεφτόμαστε συλλογικά για το βιασμό, δεν είναι μια αφηρημένη έννοια. Είναι μια καθημερινή βιωμένη εμπειρία. Τις περισσότερες φορές είναι άρρητη, είναι ένα κοινό μυστικό, είναι συγκαλυμμένη. Βρίσκεται στην τηλεόραση, στη μουσική, στην απόδοση δικαιοσύνης, στη δουλειά, στις συμπεριφορές, στα βλέμματα, παντού γύρω μας. Από πού πηγάζει; Ποιες οι εκδηλώσεις της, Ποια τα θύματα; Πώς αντιμετωπίζεται; Είναι μερικά από τα ερωτήματα στα οποία απαντά αυτή η ομιλία”.

Η Έμη Παπαναστασίου έχει εργαστεί για πολλά χρόνια στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση και στην ειδική αγωγή ως νηπιαγωγός και τώρα είναι μέλος ΕΔΙΠ του ΤΕΕΠΗ του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου. Απασχολείται στο αντικείμενο της Πρακτικής άσκησης των φοιτητών και διδάσκει μαθήματα που εντάσσονται στο πεδίο της κοινωνιολογίας. Τα ερευνητικά της ενδιαφέρονται εστιάζονται στην παιδική ηλικία, στην αναπηρία, στο φύλο και στην σχέση τους με την εκπαίδευση. Συνεργάζεται με επιστήμονες πανεπιστημιακών ιδρυμάτων της αλλοδαπής και την ημεδαπής, συμμετέχοντας ενεργά στην επιστημονική συζήτηση στον κλάδο της, με δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά, ανακοινώσεις σε επιστημονικά συνέδρια, συμμετοχές σε εκδόσεις επιστημονικών συγγραμμάτων και συγγραφή βιβλίων.


Αρχική