Εκτός ελέγχου είναι η κατάσταση είναι στον Έβρο με τους διακινητές μεταναστών που δε διστάζουν να κινηθούν με ιλιγγιώδεις ταχύτητες σε μονόδρομους, μέσα σε χωριά και οικισμούς, ακόμα και στο αντίθετο ρεύμα της Εγνατίας Οδού. Τα περιστατικά είναι καθημερινά. Δύο άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και πολλοί έχουν τραυματιστεί ενώ τα τελευταία περιστατικά στο Δωρικό και στον Προβατώνα ήταν οι σταγόνες που ξεχείλισαν το ποτήρι.

Κινητοποίηση στην Αλεξανδρούπολη

Το Σάββατο 5 Αυγούστου στις 10 το πρωί προγραμματίστηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, ενώ θα ακολουθήσει πορεία στην παραλία και στο κέντρο της πόλης με προορισμό τις Φέρες. Εκεί αναμένεται να ενωθούν και αγρότες με τα τρακτέρ τους και θα υπάρξει κλείσιμο των δρόμων, ενώ πιθανό είναι και το κλείσιμο του τελωνείου στους Κήπους.

Υβριδική επίθεση

Άλλα και ο πρόεδρος των συνοριοφυλάκων Έβρου Χρυσοβαλάντης Γιαλαμάς μιλώντας στο ethnos.gr μίλησε για «υβριδική επίθεση ανάλογη με αυτή του 2020» που όμως έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά και χρειάζεται άμεση και δυναμική αντιμετώπιση με αποφάσεις που θα πρέπει να ληφθούν… χθες: «Λυπάμαι που θα το πω κυνικά αλλά η μάχη με τους διακινητές στον Έβρο έχει χαθεί. Για να αντιστρέψουμε την κατάσταση θα πρέπει από… χθες να ληφθούν αποφάσεις. Πάρθηκαν κάποια μέτρα στην σύσκεψη με τον κύριο Οικονόμου αλλά αυτά θα αποδώσουν μετά από κάποιο διάστημα».

Γιαλαμάς

Έχει ξεφύγει από τον έλεγχο

«Η κατάσταση έχει ξεφύγει από τον έλεγχο. Έχουμε δύο νεκρούς και από τύχη δεν έχουμε θρηνήσει άλλα θύματα. Από τύχη δεν έχουν ξεκληριστεί οικογένειες και από τύχη δεν έχουμε θρηνήσει κάποιον συνάδελφο. Τα βίντεο είναι το ελάχιστο. Η πραγματικότητα είναι πολύ πιο σκληρή. Οι διακινητές δεν υπολογίζουν την ίδια τους τη ζωή. Δεν υπολογίζουν την ζωή όσων μεταφέρουν και φυσικά δεν υπολογίζουν τη ζωή όποιου βρεθεί στο δρόμο τους. Οδηγούν ανάποδα στην Εγνατία οδό, σε επαρχιακούς δρόμους, σε μονόδρομους, όπου βρουν. Είναι κινητές βόμβες και εμείς έχουμε δεμένα τα χέρια μας», είπε ο Χρυσοβαλάντης Γιαλαμάς.

«Δεν φτάνει ο φράχτης»

Έχοντας εμπειρία από τα γεγονότα της κρίσης του 2020 είπε: «Πρέπει να καταλάβουμε το 2020 έχει περάσει ανεπιστρεπτί και ο φράχτης δεν φτάνει από μόνος του να τους σταματήσει. (…). Οι διακινητές έχουν βρει άλλους τρόπους να περνούν μπλόκα και ελέγχους. Σαν καμικάζι δεν υπολογίζουν τίποτα. Το φαινόμενο είναι καθημερινό. Πρέπει να παρθούν άμεσα μέτρα. Κινδυνεύουμε όλοι. Και οι συνάδελφοι μου και οι ανυποψίαστοι πολίτες, ειδικά τώρα τον Αύγουστο που η κίνηση είναι αυξημένη λόγω του τουρισμού»

«Έρχονται ανενόχλητοι στον Έβρο»

Όπως τόνισε ο έλεγχος στα οχήματα πρέπει να γίνεται και κατά την άνοδο τους στον Έβρο καθώς τα περισσότερα είναι κλεμμένα με παραποιημένες πινακίδες: «Το 90% των οχημάτων είναι κλεμμένα από διάφορες περιοχές της χώρας. Έχουν παραποιημένες πινακίδες. Δεν υπάρχει έλεγχος πουθενά. Φτάνουν ανενόχλητοι στον Έβρο και φορτώνουν. Μετά είναι αργά». 

Όχι άλλη καθυστέρηση

Όπως είπε ο πρόεδρος των συνοριοφυλάκων Εβρου, οι συνάδελφοι του θα χρειαστούν τεχνικά μέσα και εκπαίδευση για να αντιμετωπίσουν την κατάσταση: «Έχουμε ενημερώσει την ηγεσία μας. Έχουμε κάνει συσκέψεις, έχουμε κάνει προτάσεις και περιμένουμε αποφάσεις και εντολές. Δεν πρέπει να υπάρξει άλλη καθυστέρηση. Για άλλη μία φορά οι συνοριοφύλακες του Έβρου σηκώνουν μεγάλο βάρος ευθυνών και είναι εκτεθειμένοι».

«Δεν έχουμε εκπαίδευση»

Στην ερώτηση σχετικά με το πώς καλούνται να διαχειριστούν ένα τέτοιο περιστατικό, ο πρόεδρος συνοριοφυλάκων Έβρου ήταν σοκαριστικός: «Ούτε τεχνικά μέσα έχουμε να αντιμετωπίσουμε τους διακινητές, ούτε τα όπλα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε διότι για να είμαστε ειλικρινείς δεν έχουμε και την απαιτούμενη εκπαίδευση για να αντιμετωπίσουμε αυτή την κατάσταση. Με τρεις ημέρες εκπαίδευση όλο το χρόνο δε γίνεται δουλειά. Ακόμα κι αν είχαμε τα τεχνικά μέσα θα χρειαστεί και νομικό πλαίσιο να μας κατοχυρώνει. Πολλοί συνάδελφοι μου έχουν τραβήγματα με τη Δικαιοσύνη».

«Είμαστε πολεμιστές αλλά προσέχετε…»

«Οι διακινητές είναι αδίστακτοι και οι συνοριοφύλακες καλούνται να σηκώσουν ένα τεράστιο βάρος και είναι εκτεθειμένοι από παντού. Αυτά είναι αυτονόητα πράγματα. Χάσαμε δύο ζωές. Τι πρέπει να γίνει; Να χάσουμε κι άλλες ζωές; Εν έτη 2023 μιλάμε για τα αυτονόητα πράγματα. Εμείς είμαστε “πολεμιστές“, δίνουμε μάχες καθημερινά αλλά λυπάμαι και δυστυχώς φοβόμαστε και για μας και για τους συμπολίτες μας. Το μόνο που έχουμε να πούμε στους συνανθρώπους μας είναι να προσέχουν, ειδικά στην Εγνατία μέχρι να δούμε τι θα γίνει».

Πηγή: ethnos.gr

Αρχική