Δ. Χαρίτου:14/10 Η Νέα Δημοκρατία δεν είναι έτοιμη να κάνει εκείνα τα βήματα που έχει ανάγκη Θράκη.Δημήτρης Χαρίτου

Δημήτρης Χαρίτου βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στη Ροδόπη.

Ο Δημήτρης Χαρίτου βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στη Ροδόπη. Αναλύει την απόφαση δημιουργίας της διακομματικής επιτροπής για τη Θράκη.

Εξηγεί τους λόγους συμμετοχής του ΣΥΡΙΖΑ. Περιγραφή την κατάσταση που βρίσκεται η οικονομία στη Θράκη και την πλημμελή λειτουργία της διακομματικής. Επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είχαμε διαμορφώσει πορίσματα από τα συνεργεία. Είχαμε αρχίσει να εφαρμόσουμε συγκεκριμένες πολιτικές. τρέχαμε προγράμματα. είχαμε προτεραιοποίηση της δράσης και τα έργα για την ανάπτυξη της ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης .

Η διακομματική επιτροπή για τη Θράκη αποφασίστηκε ομόφωνα στη Βουλή. Στους 14 μήνες που λειτουργεί υπάρχει σοβαρό πρόβλημα ενημέρωσης για το θέμα αυτό στην τοπική κοινωνία. Μέχρι τέλος Νοεμβρίου Θα πρέπει να έχει κατατεθεί το τελικό πόρισμα. Υπάρχει ένα προσχέδιο που έχει διανεμηθεί όμως από αυτά που γράφει δείχνει να το έχουν συντάξει άτομα που δεν έχουν έρθει ποτέ στη Θράκη.

Στο προσχέδιο διαπιστώνουμε ότι δεν υπάρχει ένα συγκροτημένο σχέδιο, που να διαπιστώνει και να αξιοποιεί τα σημαντικά πλεονεκτήματα της περιοχής της Θράκης. Όπως για παράδειγμα ο πρωτογενής τομέας και η διαχείριση των φυσικών πόρων. Σήμερα που μιλάμε δεν είμαι το ίδιο αισιόδοξος όσο όταν ξεκίνησε τις εργασίες της η επιτροπή.

Δημήτρης Χαρίτου βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στη Ροδόπη.

Η Νέα Δημοκρατία δεν είναι έτοιμη να κάνει εκείνα τα βήματα που έχει ανάγκη Θράκη που έχουν ανάγκη οι κάτοικοι.

Συνεπώς είναι εξαιρετικά δύσκολο να είναι ομόφωνο το πόρισμα. Γιατί από ότι φαίνεται δεν έχουν βγάλει συμπεράσματα γιατί η Θράκη έφτασε να είναι η τελευταία υποβαθμισμένη περιοχή της Ελλάδας και στην Ευρώπη συνολικά. Γιατί φτάσαμε τα πράγματα σε αυτό το σημείο.

Είναι προφανές λοιπόν ότι δεν μπορεί να υπάρξουν και νέες πολιτικές και παρεμβάσεις που χρειάζονται για αυτό και η ανησυχία μου.

Αν ασκήσουν τις ίδιες πολιτικές που ασκήθηκαν τα προηγούμενα. στην ίδια κατεύθυνση με την έννοια ότι δεν μπορούμε να να ελπίζουμε σε κάτι διαφορετικό που θα ανατρέψει την κατάσταση.

Φαίνεται πως η κατεύθυνση των πολιτικών είναι δυστυχώς να υπηρετήσουν μία πολύ μικρή ομάδα ,ένα πολύ μικρό αριθμό κυρίως μεγάλων επιχειρήσεων και να αφήνουν απέξω την μεγάλη πλειοψηφία, κυρίως αυτής των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων που είναι οι επιχειρήσεις της περιοχής.

Χαρίτου
Δημήτρης Χαρίτου

Σχεδιάζουν πολιτικές που υπηρετούν τους λίγους. Χωρίς συγκροτημένο σχέδιο. Δεν υπάρχει καμία αναφορά σχετικά με τις χρηματοδοτήσεις που θα μπορούσε να πάρει η περιοχή της Θράκης από το ταμείο ανάκαμψης.

Είναι ανάγκη να σχεδιάσουμε λαμβάνοντας υπόψη τις τοπικές ανισότητες που υπάρχουν μέσα στους νόμους της Θράκης. Αυτοί που δημιούργησαν αυτό το πόρισμα φαίνεται δεν έχουν και πολλή σχέση με τη Θράκη. Για παράδειγμα προτείνουν σαν προϊόν διαφοροποίησης αγροτικής ανάπτυξης την δημιουργία δενδροκαλλιέργειες στην περιοχή. Αδιαφορώντας για τις υφιστάμενες καλλιέργειες και τις δομές υποστήριξης που έχουν δημιουργηθεί στο χώρο αυτό.

Η αναδιάρθρωση καλλιεργειών απαιτεί σοβαρό σχεδιασμό. χρονοδιάγραμμα για την υλοποίηση. μόνο έτσι η μετάβαση θα γίνει ομαλά και θα έχει αποτέλεσμα.

Μαζί με 40 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική συμμαχία καταθέσαμε ερώτηση στη Βουλή σχετικά με το υψηλό κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας που χρησιμοποιείται στις αγροτικές εργασίες. το σημαντικό αυτό κόστος επιβαρύνει τον αγρότη και βέβαια θα καταλήξει να επιβαρύνει τον τελικό Καταναλωτή.

Σε επίσκεψή μου στις φυλακές Κομοτηνής διαπίστωσα τον τεράστιο Υγειονομικό κίνδυνο για τους κρατούμενους τους εργαζόμενους σωφρονιστικούς υπαλλήλους και τους εργαζόμενους στη φρουρά φύλαξης. “Καταδικασμένοι στην ποινή του κόβει και 19 κρατούμενοι και σωφρονιστικοί υπάλληλοι”


Αρχική