Σ. Ασπιώτης: Άδειες ειδικού σκοπού. Τραγικό και τιμωρητικό . Η φτώχεια όλο και μεγαλώνει. 24% η πραγματική ανεργία.

Στο βίντεο που ακολουθεί ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Έβρου Στάθης Ασπιώτης αναφέρεται στην τροπολογία Χατζηδάκη αναφορικά με τις άδειες γονέων ειδικού σκοπού.

Στην ερώτησή μας ποια είναι η κατάσταση των εργαζομένων και των επιχειρήσεων μετά τις γιορτές απαντα:

“Η κατάσταση είναι παγωμένη. Μιας και είμαστε σε περίοδο που πραγματικά έχει πολύ κρύο είναι παγωμένη.

Δεν υπήρξε κάποια ιδιαίτερα καλή περίοδος, θα έλεγα ούτε στις γιορτές αλλά ούτε και από πριν.

Θα περίμενε κανείς ότι με τις γιορτές λίγο οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις να δουλέψουν λίγο και να πάει καλύτερα. Αλλά δυστυχώς δεν δείχνει κάτι τέτοιο.

Δεν φαίνεται ότι τα πράγματα πήγαν καλά. Περισσότερο και λόγω της ακρίβειας.

Εμείς αυτό πού διαπιστώνουμε είναι υπερβολικά αυξημένες οι τιμές. Κάποιοι μιλάνε για περίπου 5,1% .

Βλέπουμε ότι είναι πολύ μεγάλη αύξηση αυτή τη στιγμή στα είδη πρώτης ανάγκης αυτά που χρειάζεται δηλαδή μία οικογένεια”

Σημειώνει ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου ότι είχαμε πολλά χρόνια να δούμε τόσο ψηλό πληθωρισμό στο 5,1%

Διαπιστώνει επίσης, ότι λόγω της μεγάλης αύξησης του κόστους ζωής ένα πάρα πολύ μεγάλο ποσοστό του εργατικού δυναμικού ζει πλέον κάτω από τα όρια της φτώχειας. Η φτώχεια όλο και μεγαλώνει.

Αυτή τη στιγμή τουλάχιστον λίγο πιο πάνω από το μισό πληθυσμό απειλείται φτώχεια.

Είναι τραγικό να συμβαίνει έτσι σε μία Ευρωπαϊκή χώρα.

YouTube player

Στην ερώτηση μας σχετικά με την τροπολογία που πέρασε το Υπουργείο Εργασίας και αφορά τη μείωση μισθού στους γονείς που κάνουν χρήση άδειας ειδικού σκοπού ο Στάθης Ασπιώτης πήρε σαφή θέση:

Τραγικό και τιμωρητικό δεν ξέρω ποιος σκέφτηκε να κάνει κάτι τέτοιο . Αυτά τα πράγματα τώρα είναι ανήκουστα δεν μπορούμε να βρεθούμε κάτι τέτοιο.

Δηλώνει επίσης κατηγορηματικά ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι οι εργαζόμενοι έχουν κάνει κατάχρηση του δικαιώματος της άδειας του ειδικού σκοπού.

Τον πρώτο λόγο στη διαχείριση του προβλήματος έχει η γενική συνομοσπονδία εργατών Ελλάδος. η προσπάθειά μας είναι να υπάρξει πολιτική λύση. αλλά αν αυτό δεν συμβεί τότε θα προσφύγουμε στο Συμβούλιο Επικρατείας.”

Ασπιώτης

Στο δεύτερο μέρος της συζήτησης αναφερόμαστε στην πολύ μεγάλη διαφορά που παρουσιάστηκε στα στοιχεία της ανεργίας. Μεταξύ το στοιχείων που ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ και τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο ΟΑΕΔ. η διαφορά είναι 73% δηλαδή η ΕΛΣΤΑΤ παρουσιάζει 457 χιλιάδες λιγότερους ανέργους.

Επί του προβλήματος τοποθετήθηκε ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου και είπε τα παρακάτω:

“Απαράδεκτο για μία χώρα σαν την Ελλάδα να υπάρχουν αποκλίσεις μεταξύ αυτών των δύο φορέων που είναι 10 μονάδες.

Είναι απαράδεκτο δεν το συζητάμε εμείς ως πραγματικότητα αυτό που είναι κοντά στην πραγματικότητα και κοντά στην πραγματικότητα αυτή είναι ο ΟΑΕΔ είναι αυτό το 24% την ανεργία που μιλάει για πάνω από ένα εκατομμύριο ανέργους .

Αυτή είναι η πραγματική εικόνα και αυτή την εικόνα έχουμε και εμείς ως εδώ στην περιοχή.”

Με ειρωνική διάθεση ο Στάθης Ασπιώτης σημειώνει,

Ότι το μνημόνιο προέβλεπε ότι η ανεργία πέσει στο 10%. τότε θα επανέλθω θεσμός των συλλογικών συμβάσεων και θα μπορέσουμε να ζητήσουμε κατώτατο μισθό ανειδίκευτου εργάτη στα 750 ευρώ. με τα νούμερα που μας δίνει η ΕΛΣΤΑΤ μάλλον προς τα εκεί βαδίζουμε. “

Εμείς επειδή βλέπουμε και αντιμετωπίζουμε καθημερινά αυτό που πραγματικά συμβαίνει σε καμία περίπτωση η ανεργία δεν είναι σε αυτά τα χαμηλά επίπεδα που αναφέρει η ΕΛΣΤΑΤ. Αλλά είναι στα επίπεδα που αναφέρει ΟΑΕΔ .Πραγματικότητα είναι το 24% .

Δυστυχώς όμως τα τελευταία χρόνια και ιδιαίτερα στα χρόνια αυτά της πανδημίας πάμε από το κακό στο χειρότερο .

Αυτό που φαίνεται δηλαδή, δεν υπάρχει καμία επένδυση. Μας λένε. Ότι θα δούμε κάποια. Θα γίνουν κάποιες. Αυτά τα ακούμε βέβαια εδώ και πολλά χρόνια και ιδίως τα τελευταία δύο χρόνια με τη σημερινή κυβέρνηση 2019 .

Στάθης Ασπιώτης Πρόεδρος Εργατικού Κέντρου Έβρου


Αρχική