ΑραμπατζήςΚυριάκος Αραμπατζής

Ο πρώην αντιδήμαρχος τεχνικών υπηρεσιών του δήμου Αλεξανδρούπολης Κυριάκος Αραμπατζής. Σχολιάζει το τι συνέβη στην ειδική συνεδρίαση για την εκλογή προέδρου δημοτικού συμβουλίου και των επιτροπών ποιότητα ζωής και οικονομική επιτροπή.

Αναφέρεται στα προβλήματα που υπήρξαν σαν βασικές αιτίες για την αποχώρηση του από την αντιδημαρχία.

“Καθαιρέθηκα από τη θέση και αντικαταστάθηκα. Γιατί ποτέ δεν έκρυψα την προσωπική μου άποψη άσχετα αν αυτή ήταν διαφορετική από τις επιλογές και την απόφαση του δημάρχου. Αυτές είναι οι αρχές μου έτσι με μεγάλωσαν οι γονείς μου. Δεν φοβάμαι να λέω τη γνώμη μου. Δεν φοβάμαι να κατακρίνω αυτό που είναι λάθος και να στηρίζω αυτό που είναι το σωστό. Με τις αρχές αυτές κέρδισα την εμπιστοσύνη των δημοτών και δεν θα σταματήσω να τιμώ την εμπιστοσύνη αυτή”

YouTube player

Περιγράφει επίσης μία σειρά προτάσεων έργον για την αναβάθμιση του ιστορικού κέντρου της πόλης της Αλεξανδρούπολης. Ο Κυριάκος Αραμπατζής ξεκαθαρίζει ότι τις προτάσεις για τις οποίες συζητάμε πρώτα τις κατέθεσε στο Δήμαρχο και στην παράταξη. Μετά τα ανέβασε στο προφίλ του στο facebook.

Δεν ήταν προτάσεις για την αυτοπροβολή μου, ήταν προτάσεις για το καλό του Δήμου. Η ετήσια κρατική επιχορήγηση που δίνεται από το κράτος τους Δήμους είναι ελάχιστη. Είναι ικανή μόνο για να καλύψει κάποια τρέχοντα έξοδα για συντήρηση εγκαταστάσεων και ενδεχομένως για την ίδια συμμετοχή των δήμων σε κάποια χρηματοδοτικά εργαλεία. Δεν μπορούν οι Δήμοι να χρηματοδοτήσουν μεγάλα έργα υποδομής, όπως δρόμους πλατείες πάρκινγκ, ή κτιριακά έργα για σχολεία, αθλητικές εγκαταστάσεις.

Για αυτό και οι Δήμοι αναγκάζονται να κυνηγήσουν τα χρηματοδοτικά εργαλεία που ανοίγουν κατά καιρούς και τους δίνουν ουσιαστικά τη μόνη δυνατότητα για να υλοποιήσουν έργα δυναμικά μεγάλης αξίας μεγάλης έντασης και μεγάλης αναπτυξιακής σημασίας.

Αυτή τη στιγμή το μόνο ενεργό χρηματοδοτικό εργαλείο που υπάρχει στο Δήμο μας και γενικά στους δήμους είναι το Πράσινο ταμείο. Η πρόσκληση του Πράσινου ταμείου η οποία είναι ανοιχτή από τον Ιούνιο. Δυστυχώς ο Δήμος μας, στη δεύτερη αυτή πρόσκληση του Πράσινου ταμείου δεν έχει καταθέσει τίποτα.

Για το λόγο αυτό η πρόταση που έκανα πρώτα στη δημοτική αρχή και μετά την ανέβασα στο στην προσωπική μου σελίδα στο internet. Στην 1η πρόσκληση του Πράσινου ταμείου ο Δήμος μας κατάφερε να εξασφαλίσει για τους συνδημότες μας ένα έργο 1.000.000 ευρώ και αφορά την ανάπλαση του ιστορικού κέντρου δηλαδή την ανακατασκευή των υφιστάμενων πεζοδρόμων που έχουμε.

Με βιοκλιματικά υλικά, με τις γραμμές για τυφλούς, με φωτισμό καινούργιο, με περισσότερα δέντρα. Ένα σημαντικό έργο για το Δήμο μας που ανεβάζει το βιοκλιματικό ισοζύγιο του Δήμου μας και μας κάνει μία πιο πράσινη, πιο όμορφη αρχιτεκτονικά πόλη. Δεν είχαμε τη δυνατότητα να ολοκληρώσουμε την ανάπλαση ολόκληρου του ιστορικού κέντρου .Με τη 2η πρόσκληση του Πράσινου ταμείου έχουμε τη δυνατότητα να παραδώσουμε στον κόσμο ένα ολοκληρωμένο έργο.

Έχουν περάσει έξι μήνες όμως η δημοτική αρχή δεν έχει καταθέσει την πρόταση. Η πρόσκληση στο πράσινο ταμείο είναι ακόμα ανοιχτή. Η μελέτη είναι ολοκληρωμένη. Η τεχνική υπηρεσία του δήμου έχει την τεχνογνωσία να καταθέσει την πρόταση. Δεν γνωρίζω γιατί η δημοτική αρχή δεν έχει κάνει τίποτα.

Ο Δήμος μας έχει ένα μεγαλύτερο εργαλείο τη συγκοινωνιακή μελέτη .Την ολοκληρωμένη εγκεκριμένη συγκοινωνιακή μελέτη η οποία αφορά ολόκληρο τον αστικό ιστό του Δήμου. Η μελέτη αυτή έγινε από την προηγούμενη Δημοτική αρχή. Με βάση την μελέτη αυτή σχεδιάσαμε όλες τις επόμενες μελέτες και υλοποιήσαμε και τις δικές μας προτάσεις. Με βάση τη μελέτη αυτή εγκρίθηκε η πρόταση για την ανάπλαση του Βόρειου αστικού τμήματος της πόλης της Αλεξανδρούπολης με κόστος 12,5 εκατομμυρίων ευρώ.

Οι Δήμοι που δεν έχουν ολοκληρωμένη συγκοινωνιακή μελέτη καταφεύγουν σε μικρότερα χωρικά εργαλεία όπως είναι η ΣΒΑΚ. Σεβαστήκαμε το έργο της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής και σχεδιάσαμε με βάση τα εργαλεία που μας έδωσαν.

Αραμπατζής
Κυριάκος Αραμπατζής

Ο Κυριάκος Αραμπατζής επίσης, παρουσιάζει δύο προτάσεις του για την μελέτη και κατασκευή του Μουσικού Σχολείου και του 13ου δημοτικού σχολείου. Η τεχνική υπηρεσία του Δήμου έχει την τεχνογνωσία να ολοκληρώσει τις μελέτες. Όμως η διαδικασία έγκρισης ενός έργου κατασκευής σχολείου είναι εξαιρετικά χρονοβόρα. Άρα θα πρέπει να προετοιμαστούμε για να προλάβουμε να καταθέσουμε ώριμες προτάσεις στο ΕΣΠΑ.

Τρίτη δύναμη στο δημοτικό συμβούλιο η ανεξάρτητοι.

Η Αλεξανδρούπολη πρώτη στην Ελλάδα σε ένα τέτοιο φαινόμενο να έχουμε τόσους πολλούς ανεξάρτητους . Αυτό έπρεπε να το σκεφτεί αυτός που δημιούργησε το πρόβλημα. Να υπάρχει μία τόσο μεγάλη δυσαρέσκεια στο δημοτικό συμβούλιο στο πρόσωπό του.

Κυριάκος Αραμπατζής Πολιτικός μηχανικός. Ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος στο Δήμο Αλεξανδρούπολης.


Αρχική