Τσολακίδης

Στο βίντεο που ακολουθεί συζητάμε με τον πρώην Πρόεδρο του ΚΑΠΕ Βασίλη Τσολακίδη. Την επίδραση της ενεργειακής κρίσης στο μεγάλο σχέδιο της Πράσινης μετάβασης.

Βασίλης Τσολακίδης: “Αρχικά πρέπει να πούμε ότι αυτή η κρίση ξεκίνησε σχεδόν πριν ένα χρόνο και κορυφώθηκε με τον πόλεμο Ρωσίας απέναντι στην Ουκρανία.

Επιβεβαιώνει λοιπόν την ανάγκη για ενεργειακή μετάβαση. Κάνει την ανάγκη αυτή πιο ισχυρή. Πιο επιβεβλημένη από ότι στο παρελθόν.

Γιατί έχει απεδείχθη ότι η εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα, κυρίως για χώρες που δεν διαθέτουν. Είναι θανάσιμη για την οικονομία τους, την εθνική τους ανεξαρτησία και το μέλλον τους. Φυσικά επίσης και για το περιβάλλον και τη φύση. Με αυτή λοιπόν την έννοια η κρίση επιβεβαιώνει αυτή την αναγκαιότητα με τον πιο δραματικό τρόπο.

Στη χώρα μας το πρόσθετο ενεργειακό κόστος ανά μήνα τρέχει μεσοσταθμικά με +1,5 δις € .

Που σημαίνει ότι η Εθνική μας οικονομία σε βάθος 12 μηνών θα έχει ένα επιπρόσθετο κόστος περίπου 16 δις ευρώ. Όμως τα 16 δισεκατομμύρια στα 180 δισεκατομμύρια ΑΕΠ είναι τεράστιο νούμερο .Χωρίς να έχουμε την επιπρόσθετη αυτή ενεργειακή κρίση.

Θα είχαμε αρκετά να διαθέσουμε για την ενεργειακή μετάβαση και θα καλύπταμε το στόχο της χώρας μέχρι το 2035. Σκεφτείτε λοιπόν τι εμφανίζεται πλέον από αυτήν την ενεργειακή κρίση. Ξοδεύουν τα χρήματα για πρόσκαιρες ανάγκες και δεν υπάρχουν χρήματα να διατεθούν για την ενεργειακή μετάβαση που θα ήταν πολύ απαραίτητα εκεί.”

Στη συνέχεια της συζήτησης και αλλάζοντας θέμα. Ρωτήσαμε τον Βασίλη Τσολακίδη την άποψή του σχετικά με την εκλογική διαδικασία του κόμματος ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ της Κυριακής 15 Μαΐου.

“Βλέποντας την πρόχειρη αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων από τη σημερινή κυβέρνηση. προκύπτει η αναγκαιότητα της αντίδρασης του των πολιτών. Κυρίως των προοδευτικών ανθρώπων των απλών ανθρώπων που ζουν στο πετσί τους όλη αυτή την προβληματική κατάσταση.

Πρέπει λοιπόν να στηρίξουν την τον Αλέξη Τσίπρα. Ο οποίος αποτελεί έναν παράγοντα που δίνει Ελπίδα στη Χώρα για να βγούμε από αυτό το τέλμα που μας οδήγησε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Η διαδικασία της Κυριακής 15/5 πρόκειται για ένα κάλεσμα προς το προοδευτικό Ελληνικό κόσμο. Να έρθει να δείξει ότι είναι έτοιμος να παλέψει μαζί με το ΣΥΡΙΖΑ και τις υπόλοιπες προοδευτικές δυνάμεις. Σε μία προοπτική επαναφοράς της πλήρους Δημοκρατίας στη χώρα μας.”

Τέλος ρωτήσαμε τον Βασίλη Τσολακίδη σχετικά με τη δυνατότητα προγραμματικών συγκλίσεων των κομμάτων της κεντροαριστεράς

” Στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική συμμαχία ο Αλέξης Τσίπρας κατέθεσε πέντε σημεία προτάσεις για μία Προοδευτική διακυβέρνηση. οι τελευταίες Λοιπόν τοποθέτησης του Πασοκ κιναλ για θέματα οικονομίας και του Μέρα25 με τις επτά σημεία προτάσεις για την Προοδευτική διακυβέρνηση κινούνται σε αυτή την κατεύθυνση.

Ευελπιστώ λοιπόν ότι οι προοδευτικοί πολίτες θα επιβάλουν μία προγραμματική σύγκλιση. Αυτοί είναι που θα την επιβάλλουν και θα υποχρεωθούν ηγετικές δυνάμεις των πολιτικών σχηματισμών της κεντροαριστεράς να συγκλίνουν και να επιδιώξουν την ανατροπή της σημερινής επικίνδυνες κυβερνητικής κατάστασης .”

Τσολακίδης

Βασίλης Τσολακίδης Βιοαρχιτέκτονας, πρώην πρόεδρος του ΚΑΠΕ. Μέλος του Τμήματος ενέργειας και Περιβάλλοντος στο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική συμμαχία