Γ. Ζαρωτιάδης: Εθνική εισοδηματική πολιτική. Αύξηση βασικού μισθού. Κοινωνικός διάλογος. Η άμυνα στον πληθωρισμό

Στο βίντεο που ακολουθεί ζητήσαμε από τον Αναπληρωτή Καθηγητή του Τμήματος Οικονομικών επιστημών και κοσμήτορα της σχολής Οικονομικών και Πολιτ. Επιστημών του Α.Π.Θ Γρηγόρη Ζαρωτιάδη. Να εξηγήσει το φαινόμενο του πληθωρισμού που παρουσιάζεται στην Ελλάδα.

YouTube player
Γρηγόρης Ζαρωτιάδης:

Γρηγόρης Ζαρωτιάδης:

“Καταρχάς να βγάλουμε κάποια βασικά συμπεράσματα τα οποία μας βοηθούν επίσης να κρατήσουμε την πραγματικότητα όπως είναι στο μυαλό μας και όχι έτσι όπως λένε οι διάφορες ιδεοληπτικές νεοφιλελεύθερες “νεοκλασικές” οικονομικές απόψεις.

Πληθωρισμός δεν είναι Νομισματικό φαινόμενο.

Όταν έρχεται ως Νομισματικό φαινόμενο λόγω του ότι δίνουμε πολλά λεφτά στον κόσμο τότε έχει παροδική φύση. Ο πληθωρισμός στην πραγματική του διάσταση είναι ένα φαινόμενο που έχει δύο κατηγορίες. έχει λοιπόν δύο βασικές αιτίες που αυτές αναλύονται.

Η πρώτη είναι οι πραγματικές αιτίες. Δηλαδή για παράδειγμα κάποιο πρόβλημα από μία φυσική καταστροφή, πόλεμο,ηι διάφορες άλλες όπως την περίπτωση πανδημίας. Επίσης κάποιο πρόβλημα που λόγω έξω οικονομικών συνθηκών οδηγεί στην εξασθένηση της προσφοράς αγαθών.

Αφού όταν η προσφορά αγαθών και υπηρεσιών μειώνεται. Τότε αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να αυξάνονται οι τιμές τους. Γιατί η ανάγκη του κόσμου παραμένει σταθερή. Με άλλα λόγια έχουμε να κάνουμε με επιπτώσεις πραγματικά στο κόστος παραγωγής και στην διάσταση της προσφοράς.”

Επίσης θέσαμε το ερώτημα στο Γρηγόρη ζαρωτιάδη. Ποιες είναι οι σημαντικές επιπτώσεις ενός υψηλού πληθωρισμού για τα νοικοκυριά τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες και την αγορά ακινήτων.

Γρηγόρης Ζαρωτιάδης:

“Ειδικότερα το λαϊκό εισόδημα, επιτρέψτε μου τον ορό, για να συνεννοηθούμε. Τα μεσαία και τα κατώτερα εισοδηματικά στρώματα. Που είναι η μεγάλη πλειονότητα της κοινωνίας . Άρα και της αγοραστικής δύναμης, έτσι όπως διαμορφώνεται η κατάσταση δεχονται καίριο πλήγμα.

Γιατί με αυτές τις αυξήσεις σε κόστος διαβίωσης, τα φτωχά τα μεσαία εισοδήματα έχουν μειώσει κατά πολύ τις δαπάνες τους για προφανείς λόγους. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να μειώνει κατά πολύ τη ζήτηση των αγαθών στην αγορά. Αλυσιδωτά λοιπόν έχει επίπτωση σημαντική στην ενεργό ζήτηση της κοινωνίας.

Δηλαδή δημιουργεί δυσκολία στα εργοστάσια και στις μονάδες παραγωγής να πουλήσουν τα προϊόντα τους. Δημιουργεί λοιπόν παροδικής φύσεως κρίση υπερπαραγωγής. Η οποία μπορεί να οδηγήσει σε απολύσεις.

Πρέπει λοιπόν και σε αντίθεση με το τι θα έλεγε μία “νεοκλασική”(νεοφιλελεύθερη) προσέγγιση. Να ενισχυθεί το λαϊκό εισόδημα, όχι με επιδοματικά και μικροπολιτικής στόχευσης, “ψυχούλα”. Αλλά με πραγματικές και ουσιαστικές παρεμβάσεις στην εισοδηματική πολιτική της χώρας.

Στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα. Πρέπει να ενισχυθεί για να αντιστρέψει την κατάσταση και για να προλάβει αυτόν τον κίνδυνο της δευτερογενούς πρόκλησης κρίσης.

Επίσης το πρόβλημα είναι μεγάλο με τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τις μικρές πολύ μικρές επιχειρήσεις. Γιατί είναι προφανές ότι πιο δύσκολα θα ενσωματώσει και θα αποσβέσει την αύξηση του λογαριασμού ρεύματος ένα μικρό κατάστημα. Παρά μία αλυσίδα μεγάλη εμπορικών καταστημάτων.

Κίνδυνος λουκέτων και χαμένες θέσεις εργασίας.

Ήθελα λοιπόν να πω ότι ο πληθωρισμός αυτής της τάξεως και αυτής της επιθετικότητας που βλέπουμε. Μπορεί να επιφέρει περαιτέρω συγκεντροποίηση του κεφαλαίου και περαιτέρω κλείσιμο μικρομεσαίων παραγωγικών και εμπορικών μονάδων.”

Ζαρωτιάδης
Γρηγόρης Ζαρωτιάδης

Ρωτήσαμε Επίσης τον κύριο Ζαρωτιάδη τι θα πρότεινε στην πολιτική ηγεσία για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού.

Γρηγόρης Ζαρωτιάδης:

“Στη συγκεκριμένη συγκυρία με δεδομένες τις λανθασμένες θεσμικές παρεμβάσεις στον τρόπο λειτουργίας της αγοράς εργασίας. Οι οποίες πλέον είναι δεδομένες όσο λαθεμένες και αν ήταν.

Με την δήθεν απελευθέρωση της αγοράς εργασίας κλπ

Σε αυτό λοιπόν το πλαίσιο οποία κυβέρνηση εάν αποφάσιζε και θα ήταν έξυπνο και κοινωνικά δίκαιο να το κάνει. Την δημιουργία μίας συνολικής Εθνικής εισοδηματικής πολιτικής. Τα εργαλεία που έχει να παίξει πρώτα από όλα είναι ο δημόσιος τομέας.

Δεν λέω να αυξήσει υπερβολικά το μισθολογικό κόστος . Όμως λέω να ενισχυθούν αυτοί που πρέπει. Ίσως γιατί όχι και σε βάρος κάποιων ιδιαιτέρως υψηλόμισθων

Επίσης ένας κοινωνικός διάλογος. Που στη Χώρα μας ποτέ δεν ήταν τόσο δυνατός και αποτελεσματικός και τώρα είναι ακόμη λιγότερο. Θα πρέπει όμως να ξαναστηθεί.

Επίσης μία τρίτη παρέμβαση είναι με νομοθετικές ενέργειες που θα επαναφέρουν και σε πολύ υψηλότερα όρια τους βασικούς μισθούς.”

Στο τέλος της συζήτησής μας ζητήσαμε από τον Γρηγόρη ζαρωτιάδη να σχολιάσει την φράση “Ντρέπομαι γιατί έχουμε παγιδευτεί στο «ταγκό» της αποσταθεροποίησης των πανεπιστημίων που χορεύουν αντάμα οι φερόμενοι «αντιεξουσιαστές» και οι τιμωροί «άριστοι»”. Φράση που διαβάσαμε στο προφίλ του στο fb.Σχετικά με την επέμβαση των ΜΑΤ στο ΑΠΘ.

Η απάντηση και λεπτομέρειες από τα προηγούμενα στο βίντεο.


Αρχική