Ακόμη βρίσκεται υπό διευρεύνηση για το που θα στεγαστεί τελικά προσωρινά η νέα σχολή της Ψυχολογίας στο Διδυμότειχο.

Πολλές απόψεις ακούγονται, μέσα στις οποίες είναι και η απόφαση της Συγκλήτου του ΔΠΘ η οποία αναφέρει ως λύση να τοποθετηθεί το Τμήμα Ψυχολογίας, προσωρινά στο 1ο Γυμνάσιο και στο πίσω χώρο που λειτουργεί ως παράρτημα του Λυκείου κι όχι στο 3ο Δημοτικό σχολείου Διδυμοτείχου.

Από την άλλη πλευρά ο σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 3ου Δημοτικού Σχολείου Διδυμοτείχου δεν αφήνει “τα σκήπτρα” στην προσπάθεια τους να αποφύγουν την απόφαση να στεγαστεί η σχολή της ψυχολογίας στο 3ο δημοτικό σχολείο.

Ανέλαβαν δράση αυτή τη φορά και αναφέρουν μέσω δελίο τύπου: 

“Ένα από τα βασικά δικαιώματα των ανθρώπων που κατοχυρώνονται από το Σύνταγμα της Ελλάδας, είναι η ελευθερία της έκφρασης και της πληροφόρησης. Αυτό είναι το πρώτο σημείο συνάντησης του Νόμου με τα ΜΜΕ.

Επίσης, σύμφωνα με το Άρθρο 5Α του Συντάγματος, καθένας έχει δικαίωμα στην πληροφόρηση και στην Κοινωνία της Πληροφορίας, ενώ αποτελεί υποχρέωση του Κράτους και στην προκειμένη περίπτωση και δική μας, ως θεσμικό όργανο του 3ου Δημοτικού Σχολείου Διδυμοτείχου κι ως πολίτες αυτής της πόλης, η διευκόλυνση των γονέων των μαθητών του και των πολιτών του Διδυμοτείχου, να έχουν πρόσβαση σε πληροφορίες που αφορούν την έκβαση του θέματος που αφορά την εγκατάσταση του Τμήματος Ψυχολογίας κι όπως έχει εξελιχθεί λόγω της πρότασης της Δημοτικής Αρχής, αφορούν και την προστασία των δικαιωμάτων των παιδιών και κατά προτεραιότητα των παιδιών της Α’ Βάθμιας εκπαίδευσης, για ευνόητους λόγους για κάθε νοήμον κι ευσυνείδητο πλάσμα.

Να υπενθυμίσουμε αρχικά, ότι η θέση της Συγκλήτου του ΔΠΘ, είναι να τοποθετηθεί το Τμήμα Ψυχολογίας, προσωρινά στο 1ο Γυμνάσιο και στο πίσω χώρο που λειτουργεί ως παράρτημα του Λυκείου κι όχι στο 3ο Δημοτικό κι ότι ο πλέον κατάλληλος χώρος για μόνιμη κατασκευή πανεπιστημιούπολης είναι στον περιφερειακό του Διδυμοτείχου (απέναντι από την πίσω μεριά του Τεχνικού Λυκείου).

Επίσης, υπενθυμίζουμε ότι θέση της Δημοτικής Αρχής Διδυμοτείχου είναι να εγκατασταθεί προσωρινά το Τμήμα Ψυχολογίας στο 3ο Δημοτικό Σχολείο και μόνιμα στις Αποθήκες της ΕΑΣ (στην περιοχή του σιδηροδρομικού σταθμού).

Επειδή την τελική απόφαση την έχει το Δημοτικό Συμβούλιο, φροντίσαμε να ζητήσουμε συνάντηση ξεχωριστά με την κάθε παράταξη και τους δημοτικούς συμβούλους της, έτσι ώστε να μας δηλώσουν ξεκάθαρα την θέση τους επί του θέματος και να γνωρίζουμε τόσο το τι να περιμένουμε για να είμαστε έτοιμοι για το επόμενο βήμα μας ως Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων, όσο και ως πολίτες να διαπιστώσουμε εάν υπάρχει ελπίδα να έρθει και στο Διδυμότειχο κάποτε, αυτό που θεωρούμε κλιμακωτή και ποιοτική εξέλιξη ενός τόπου, βασιζόμενη σε προσεκτικές κι ευσυνείδητες κινήσεις, έτσι ώστε να δημιουργηθούν αξιοπρεπείς και βιώσιμες δομές. Γνωστοποιούμε, λοιπόν, ότι έπειτα από τηλεφωνική πρόσκλησή μας προς τους
αρχηγούς των παρατάξεων, προέκυψαν τα εξής:

– 16.6.2021: συναντηθήκαμε με τον κ. Ιωάννη Σαρσάκη (ανεξάρτητο δημοτικό σύμβουλο), ο οποίος δήλωσε κάθετα ότι εάν την μέρα που θα κληθεί να ψηφίσει, δοθούν και οι δύο προτάσεις (της Συγκλήτου και του Δημάρχου) θα ψηφίσει υπέρ της πρότασης της Συγκλήτου. Εάν δοθεί ως μοναδική επιλογή η πρόταση της Δημοτικής Αρχής θα την υπερψηφίσει.

– 18.6.2021: συναντηθήκαμε με τον κ. Δημητρίου Κωνσταντίνο, ο οποίος ήρθε χωρίς τη συνοδεία των συμβούλων του, καθώς μας ενημέρωσε ότι ο ένας σύμβουλός του απουσίαζε εκτός Διδυμοτείχου κι ο άλλος εργαζόταν. Αρχικά, δήλωσε το ίδιο με τον κ. Σαρσάκη, ενώ έπειτα από διάλογο 1,5 ώρας περίπου κι ανταλλαγή απόψεων, ανέφερε ότι θα ήθελε να το συζητήσει και με τους συμβούλους του και να αποφασίσουν μαζί.

– 19.6.2021: έπειτα από τηλεφωνική επικοινωνία του Προέδρου του ΔΣ με τον κ. Πατσουρίδη, μας αντιπροτάθηκε να υπάρξει συνάντηση μεταξύ αυτού και του Προέδρου του ΔΣ. Δεν συμφωνήσαμε και χθες το βράδυ επικοινώνησε μαζί μας και μας πρότεινε να συναντηθούμε σήμερα το μεσημέρι μεταξύ 14:00-14:30, 5 ώρες πριν την πραγματοποίηση του σημερινού Δημοτικού Συμβουλίου. Σήμερα, πριν το Δημοτικό Συμβούλιο, οφείλουμε να αποστείλουμε το Δελτίο Τύπου προς ενημέρωση όλων για τα αποτελέσματα των κινήσεών μας κι αυτός είναι ο λόγος που δεν αποδεχτήκαμε την πρότασή του.

– 20.6.2021: συναντηθήκαμε με τον κ. Τοκαμάνη Χρήστο και 4 συμβούλους του. Συζητήσαμε για 2 ώρες επί του θέματος και μας δήλωσε κατηγορηματικά πως στο δημοτικό συμβούλιο θα προτείνει και θα υποστηρίξει εναλλακτικές προτάσεις (αντί του 3ου Δημοτικού Σχολείου) για την προσωρινή εγκατάσταση του 1ου έτους του Τμήματος Ψυχολογίας, οι οποίες δεν θίγουν υφιστάμενες εν
λειτουργία δομές. Σε περίπτωση που θα δοθεί ως μοναδική επιλογή η πρόταση της Δημοτικής Αρχής, θα την υπερψηφίσει.

– 20.6.2021: είχαμε τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ. Σκίνδρη, ο οποίος δήλωσε ότι μέχρι και την τελευταία στιγμή θα σταθεί στο πλευρό μας συντασσόμενος με τις απόψεις μας, ακόμα κι αν χρειαστεί η δική του ψήφος να είναι η μοναδική υπέρ του σχολείου μας, καθώς και ότι δεν έχει καμία αντίρρηση να δημοσιοποιήσουμε ότι αυτή είναι η τοποθέτησή του, ενημέρωση
την οποία είχαμε πραγματοποιήσει προς όλους τους αρχηγούς των παρατάξεων.

Όλοι, λοιπόν, όσους συναντήσαμε γνώριζαν για το σημερινό Δελτίο τύπου. Οι αντιδράσεις όταν το αναφέραμε ήταν ποικίλες. Οφείλουμε να υπενθυμίσουμε σε όλους ότι η δημοσιογραφία συμβάλλει ισχυρά στο δικαίωμα το πολιτών για πληροφόρησή τους και οι λειτουργίες της κατοχυρώνονται συνταγματικά με το άρθρο 14 (ελευθερία έκφρασης, δικαίωμα του πληροφορείν), ιδιαίτερα όταν πρόκειται για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Αυτά είναι τα αποτελέσματα της προσπάθειάς μας. Ελπίζουμε στην πιο προσεκτική κι ευσυνείδητη τελική απόφαση του κάθε δημοτικού συμβούλου, έτσι ώστε να διαφυλάξουμε την βελτίωση του επιπέδου ζωής μας συνεργαζόμενοι κι όχι διχασμένοι, όπως έχουν καταλήξει να αισθάνονται σήμερα πολλοί πολίτες, εξαιτίας του ηθικού πανικού που έχει καταφέρει να δημιουργήσει Δημοτική αρχή, που όπως φημολογείται λέει ότι δεν μας ενδιαφέρει η εξέλιξη του τόπου επειδή δεν συμφωνούμε να καταστρέψουμε ένα άριστο σχολείο για να στεγαστεί το Τμήμα Ψυχολογίας, φήμες τις οποίες πιστεύουμε, διότι ειπώθηκαν και σ’ εμάς στην πρώτη μας συνάντηση.

Ελπίζουμε να διαψευστούν οι ανησυχίες που μας δημιουργήθηκαν έπειτα από την απάντηση που μας δόθηκε κατά πλειοψηφία στις συναντήσεις και στην επικοινωνία μας με τον αρχηγό της εκάστοτε παρατάξεως του Δήμου Διδυμοτείχου κι ευχαριστούμε θερμά όσους ανταποκρίθηκαν θετικά κι άμεσα στην πρόκλησή μας. Δηλώνουμε ότι θα συνεχίσουμε να βαδίζουμε εκτελώντας τις αποφάσεις που ομόφωνα ψηφίστηκαν από τα μέλη του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Σχολείου μας στην 1η και 2η έκτακτη Γενική Συνέλευση κι ότι θα προχωρήσουμε σε όσες ακόμη ενέργειες μας επιτρέπει ο νόμος. Επαναλαμβάνουμε ότι θα προσβάλουμε βάσει νόμου κάθε αυθαίρετη απόφαση, που θίγει τα δικαιώματα των παιδιών μας.”

Πηγή: e-evros.gr


Αρχική