Θ. Τσίκας: G20 συμφώνησαν σε επιβολή 15% φορολογίας στις μεγάλες επιχειρήσεις. Πολύ θετική εξέλιξη.Θεόδωρος Τσίκας

θ. Τσίκας: Δεν κατόρθωσαν οι χώρες του G20 να στείλουν ένα ισχυρό μήνυμα για την κλιματική κρίση.

Με τον πολιτικό επιστήμονα και διεθνολόγος Θεόδωρο Τσίκα. συζητάμε για την πρόσφατη Σύνοδο τον 20 μεγαλύτερων αναπτυγμένων οικονομιών του πλανήτη γνωστού ως G20. αναφέρεται επίσης στην διάσκεψη COP25 πού γίνεται στη Γλασκώβη υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική κρίση.

Ποιος είναι ο βασικός στόχος της COP25? Είναι να μην ανέβει η μέση θερμοκρασία του πλανήτη πάνω από 1,5 το πολύ το πολύ το υπογραμμίζω 2 βαθμούς Κελσίου τα επόμενα χρόνια. Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ σημερινός Αντόνιο Γκουτιέρες είναι πολύ ενεργός ιστορία αυτή.

Αρνητικό το γεγονός ότι δύο από τις μεγαλύτερες χώρες η Ρωσία και η Κίνα δεν πήγαν όπως δεν πήγαν και στη διάσκεψη του G20 . Συναντήθηκαν οι μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη αλλά εκεί πέραν της απουσίας του Πούτιν της Ρωσίας. Όμως και άλλες σημαντικές χώρες, όπως η Ινδία η οποία και αυτή συγκαταλέγεται στις ρυπογόνες χώρες δεν ανέλαβε δεσμεύσεις. Δυστυχώς δεν κατόρθωσαν οι χώρες του G20 να στείλουν ένα ισχυρό μήνυμα για την κλιματική κρίση.

YouTube player
Θεόδωρος Τσίκας πολιτικός επιστημών διεθνολόγος

Οι G20 συμφώνησαν να διαθέσουν πολλά εκατομμύρια δολάρια για να υλοποιηθεί Ένα παγκόσμιο εμβολιαστικό πρόγραμμα.

Στη σύνοδο των G20 βασικά θέματα ήταν η Πανδημία και οι εμβολιασμοί. σημαντικός ο ρόλος του Ντράγκι στην Σύνοδο. Προβλέπω ότι στο επόμενο διάστημα ο πρωθυπουργός της Ιταλίας θα παίξει σημαντικό ρόλο στα θέματα της Ευρώπης. Αφού έχουμε μετεκλογική διαδικασία στη Γερμανία και σε λίγο ξεκινά να προεκλογική περίοδος προεδρικών εκλογών στη Γαλλία.

Εάν δεν κάνουμε επανειλημμένους παγκόσμιους εμβολιασμούς δεν θα απαλλαγούμε γρήγορα από την Πανδημία. Οι G20 συμφώνησαν να διαθέσουν πολλά εκατομμύρια δολάρια για να υλοποιηθεί Ένα παγκόσμιο εμβολιαστικό πρόγραμμα. Οι G20 συμφώνησαν για την επιβολή 15% φορολογίας στις μεγάλες επιχειρήσεις.

Οι μεγάλες επιχειρήσεις είναι υποχρεωμένες πλέον να φορολογούνται στις χώρες που δραστηριοποιούνται και όχι σε αυτήν που δηλώνουν φορολογική έδρα.

150 δισεκατομμύρια δολάρια είναι το εκτιμώμενο όφελος από την απόφαση αυτή. Το ποσό αυτό μπορεί να διατεθεί για βοήθεια στις φτωχότερες χώρες και υλοποίηση αναπτυξιακών σχεδίων. Ήταν μία πολύ θετική εξέλιξη.

Τσίκας
Θεόδωρος Τσίκας

Υπερβολές χωρίς σοβαρότητα των ελληνικών μέσων ενημέρωσης για τη συνάντηση προέδρου Μπάΐντεν και προέδρου Ερντογάν Ερντογάν. Να σημειώσουμε ότι ο πρόεδρος Ερντογάν έχει συναντηθεί δύο φορές με τον πρόεδρο Μπάιντεν, σε αντίθεση με τον κύριο Μητσοτάκη και τον πρόεδρο της Κύπρου Αναστασιάδη που δεν έχει γίνει καμία συνάντηση μέχρι τώρα.

Ας μην κάνουν λοιπόν τους έξυπνους κάποια Ελληνικά ΜΜΕ γιατί έτσι στερούνται σοβαρότητας. Η Τουρκία παρά τα προβλήματα που έχει με τις Ηνωμένες Πολιτείες είναι μία μεγάλη χώρα του δυτικού κόσμου σύμμαχος του ΝΑΤΟ. ο πρόεδρος Μπάϊντεν βρήκε την ευκαιρία να θέσει και τα θέματα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Όμως βρέθηκαν και σημεία συμπτώσεων και διατυπώθηκαν και οι διαφορές. Στην Ελλάδα συμφέρει σε κάθε περίπτωση να υπάρχει διάλογος και συνεννόηση της Τουρκίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ας αναρωτηθούμε λοιπόν μία Τουρκία, που έχει εχθρικές σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση ,εχθρικές σχέσεις με με τις Ηνωμένες Πολιτείες και απομακρύνεται από το Δυτικό κόσμο. Είναι καλό αυτό για την Ελλάδα? Η Ελλάδα δεν πρέπει να κάνει συμμαχίες με μοναδικό στόχο να αντισταθμίσει της τουρκικής επιρροής.

Θ. Τσίκας: Σπαταλάμε χρόνο και διπλωματικό κεφάλαιο

Έχουμε βάλει “όλα τα λεφτά μας” στις διμερείς συμμαχίες. Δυστυχώς η Ελλάδα “επενδύει” διπλωματικό κεφάλαιο σε παρανοϊκά έργα που είναι ασύμφορο να πραγματοποιηθούν. Η Ελλάδα έχει υπερβολική έκθεση στη διπλωματία της με χώρες που δεν έχουν κανένα στοιχείο Δημοκρατίας.

Για παράδειγμα συναντήθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με το διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας. Είναι γνωστό ότι ο Αμερικανός πρόεδρος δεν θέλει ούτε στο τηλέφωνο να μιλήσει μαζί του μετά την δολοφονία του γνωστού δημοσιογράφου στην πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη.

Σπαταλάμε χρόνο και διπλωματικό κεφάλαιο συζητώντας με διάφορες χώρες για να αντιμετωπίσουμε την Τουρκία. Αντί να κάνουμε το πλέον λογικό να κάτσουμε και να συζητήσουμε απευθείας με την Τουρκία. Με δύο επιλογές η πολιτική διαπραγμάτευση η προσφυγή στη Χάγη. Οι άντιτουρκικές συμμαχίες εκτιμώ δεν θα μας ωφελήσουν.

Οι υπέρογκοι εξοπλισμοί θα μας οδηγήσουν σε νέα χρεοκοπία.


Αρχική