ΤσίκαςΘεόδωρος Τσίκας

Τσίκας: Η Κα Μέρκελ στην Ελλάδα ήρθε μετά από πρόσκληση του Έλληνα πρωθυπουργού.

Με τον πολιτικό επιστήμονα και διεθνολόγος Θεόδωρο Τσίκα. συζητάμε για την πρόσφατη επίσκεψη της καγκελαρίου Μέρκελ στην Ελλάδα.

Η κυρία Μέρκελ Επέλεξε να κάνει Ορισμένα ταξίδια ως απολογισμό της 16ετούς θητείας της στην καγκελαρία της Γερμανίας. αυτά τα ταξίδια ήταν τόσο σε ορισμένες χώρες σημαντικές όπως για παράδειγμα στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, που φυσικά παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο σε όλο τον πλανήτη. Στην Γαλλία η οποία είναι μαζί με τη Γερμανία, η κυρία του μηχανή της της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στη Ρωσία διότι η Γερμανία έχει ανεπτυγμένες οικονομικές ενεργειακές εταιρείες. Ορισμένες άλλες χώρες για παράδειγμα, επέλεξε το Ισραήλ. Η μεταπολεμική Γερμανία έχει ιδιαίτερες σχέσεις με το Ισραήλ διότι το κάνει αυτό σαν αναγνώριση της ενοχής της ναζιστικής γερμανίας στο ολοκαύτωμα των Εβραίων κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.

Επομένως διατηρεί κάποιες πολύ στενές σχέσεις λόγω αυτής της αρνητικής μένει παράδοσης. Που προσπαθεί να ξεχαστεί . Πήγε στην Τουρκία με την οποία η Γερμανία έχει προφανώς ανεπτυγμένες οικονομικές και εμπορικές σχέσεις. Ενδιαφέρεται όμως πάρα πολύ και το προσφυγικό ζήτημα επειδή το προσφυγικό ζήτημα για την Ευρώπη δεν μπορεί να επιλυθεί χωρίς συνεργασία με την Τουρκία .

YouTube player
Θεόδωρος Τσίκας πολιτικός επιστημών διεθνολόγος

Η Ελλάδα δεν ήταν στο πρόγραμμα σαν προορισμός. Στην Ελλάδα ήρθε μετά από πρόσκληση του Έλληνα πρωθυπουργού.

Εγώ πάντα πιστεύω ότι επαφές και επισκέψεις των ξένων ηγετών στη χώρα μας όπως και οι δικές μας επισκέψεις είναι πάντοτε κάτι θετικό υπό την έννοια ότι μπορούν να προχωρήσουν ορισμένα πράγματα . Η Μέρκελ έριξε γιατί τα φώτα της δημοσιότητας στην Ελλάδα. Η χώρα χρειάζεται να φαίνεται ότι είναι συνομιλητής ισχυρών χωρών και σίγουρα η κυρία Μέρκελ έκανε έναν απολογισμό της δικής της πορείας στη γερμανική πολιτική και στην Ευρωπαϊκή πολιτική. Σε ότι αφορά το προσφυγικό η κυρία Μέρκελ το αντιμετωπίζει πώς θέμα συνολικά της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Τουρκίας.

Τσίκας
Θεόδωρος Τσίκας

Εξάλλου η διμερής συμφωνία που υπάρχει είναι μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας. Οι εξοπλισμοί είναι πάντοτε ένα θέμα περίεργο περίπλοκο και με πολλές επιρροές και με πολλές αντιδράσεις. Η Γερμανία έτσι κι αλλιώς είναι μία χώρα η οποία μπορεί να συνομιλεί με την Τουρκία υπό την έννοια ότι θεωρείται αξιόπιστος συνομιλητής.

Ειδικά η καγκελάριος Μέρκελ θεωρείται αξιόπιστη συνομιλήτρια από τον πρόεδρο Ερντογάν της Τουρκίας. Αυτό είναι κακό για την Ελλάδα? Να το πω αλλιώς η οπωσδήποτε κακό για την Ελλάδα? Εγώ δεν πιστεύω ότι είναι κακό για την Ελλάδα. Σαν Ελλάδα, σαν χώρα χρειαζόμαστε κάποιες διεθνείς δυνάμεις και ισχυρές χώρες που να μπορούν να γίνονται διαμεσολαβητές σε περιπτώσεις εντάσεις ανάμεσα.

Ας μην ξεχνάμε τον καθοριστικό ρόλο της κυρίας Μέρκελ στην σοβαρή ένταση που δημιουργήθηκε στην Ανατολική Μεσόγειο το καλοκαίρι του 2020. Η παρέμβαση της απέτρεψε ένα πόλεμο. Η κα Μέρκελ υποστηρίζει σταθερά το διάλογο ως μέσο επίλυσης προβλημάτων μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας.

Επίσης εγώ δεν θα εκπλαγώ, και ίσως έχει την σημασία του και τα ταξίδια που κάνει εάν διεκδικήσει στο άμεσο ή στο μεσοπρόθεσμο μέλλον μία θέση κορυφαία στην Ευρώπη ή σε κάποιον διεθνή οργανισμό. Άρα οι σχέσεις και οι συμμαχίες που φτιάχνει είναι κρίσιμες.


Αρχική