Τσίκας

Ο διεθνολόγος για πολιτικός-επιστήμονας Θεόδωρος Τσίκας, μία μέρα πριν την επέτειο της εισβολής των Ρώσων στην Ουκρανία κάνει τις εκτιμήσεις του για το πώς έχει διαμορφωθεί η κατάσταση.

Στην αρχή της εκπομπής ζητήσαμε από τον Τσίκα Θεόδωρο να εκτιμήσει τα αποτελέσματα της επίσκεψης του Υπουργού Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Άντονι Μπλίνκεν στην Ελλάδα.

YouTube player

Βασικά σημεία από την εκπομπή.

Τσίκας Θεόδωρος:

“Έχουν περάσει δύο χρόνια και δεν είχε κάνει καμία επίσκεψη στην περιοχή μας και στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και τα Βαλκάνια. Ήταν λοιπόν μία προγραμματισμένη επίσκεψη.

Προσπαθούν να επανέλθουν οι Αμερικάνοι κατά κάποιο τρόπο. Να δείξουν το παρόν τους στην ευρύτερη περιοχή. Ειδικά μετά την Προεδρία Τράμπ ο οποίος λόγω μιας απομονωτικής ιδεολογίας τους. Ουσιαστικά είχαν αποσυρθεί βίαια από την περιοχή.

Αυτό το γεγονός βέβαια έδωσε την ευκαιρία σε άλλους παράγοντες όπως η Ρωσία του Πούτιν, ο Πρόεδρος Μacron, ο Ερντογάν να καλύψουν το κενό. Τώρα βέβαια οι Αμερικανοί επειδή βλέπουν ότι η κατάσταση δεν πάει άλλο δείχνουν ξανά ένα ενδιαφέρον για την περιοχή.

Επίσης είναι σημαντικό στοιχείο της επίσκεψής του Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών η συνάντηση του με τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα. Με δεδομένο επίσης ότι ο Αλέξης Τσίπρας ήταν πρωθυπουργός της Ελλάδας και ότι επί της δικής του διακυβέρνησης υπήρξε βελτίωση των Ελληνοαμερικανικών σχέσεων.

Οι Αμερικανοί αναγνωρίζουν τη συμβολή όλων των κυβερνήσεων.

Πιστεύω λοιπόν ότι θέλει να σηματοδοτήσει το γεγονός ότι οι Αμερικανοί αναγνωρίζουν τη συμβολή όλων των κυβερνήσεων. Στην βελτίωση και αναβάθμιση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων. Προσβλέπουν επίσης τη συνέχιση της βελτίωσης και στο μέλλον.

Στην ερώτηση που αφορά την περίπτωση ειρηνευτικού σχεδίου όπως κάποιες διαρροές την προηγούμενη εβδομάδα υπήρχαν για τον πόλεμο στην Ουκρανία Θόδωρος Τσίκας απάντησε:

Υπάρχει μία ευρύτερη άποψη μεγαλοιδεαλισμού του καθεστώτος της Ρωσίας. Θεωρούν λοιπόν ότι χώρες γειτονικές με τη Ρωσία όπου υπάρχουνε ρωσόφωνοι πληθυσμοί είναι η εσωτερική αυλή της Ρωσίας.

θεωρούν επίσης, εσφαλμένα βέβαια, ότι έχουν το δικαίωμα να παρεμβαίνουν στις χώρες αυτές.

Υπάρχει όμως και ένα άλλο μεγάλο πρόβλημα για τον Πούτιν. Έτσι όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση και να ήθελε να τερματίσει τον πόλεμο θα κινδύνευε άμεσα από τους εσωτερικούς του αντιπάλους δηλαδή τους υπερεθνικιστές.

Θα κινδύνευε επίσης και με δικαστικές διώξεις από το Διεθνές Δικαστήριο.

Είναι λοιπόν εξαιρετικά σημαντικό για αυτόν η συνέχιση του πολέμου για την διατήρηση της εξουσίας του.

Άρα όσο η Ρωσία είναι σε θέση επίθεσης, τόσο η Ουκρανία θα αμύνεται με τη στήριξη των Αμερικανών και της Δύσης.

Τέλος κανείς δεν περίμενε την παλλαϊκή αντίσταση του ουκρανικού λαού. Οι οποίοι βέβαια στην πορεία εξοπλίστηκαν όπλα από την Δύση και εκπαιδεύτηκαν επίσης από δυτικούς συμβούλους.

Ο κόσμος άλλαξε μετά την Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Οι συνέπειες αυτής της εισβολής θα επηρεάσουν τον κόσμο τα επόμενα 20-30 χρόνια .

Τέλος η Κίνα επιδιώκει να καλύψει το κενό που θα αφήσει αντικειμενικά κατά τη γνώμη μου η αποδυνάμωση της Ρωσίας στο Διεθνές σκηνικό. Με τη μόνη διαφορά ότι η Κίνα είναι δύναμη της παγκοσμιοποίησης δηλαδή είναι μία δύναμη πού βασίζεται στο εμπόριο και την οικονομία.

Τσίκας

Τσίκας Θεόδωρος διεθνολόγος πολιτικός επιστήμονας


Αρχική