Στυλιανίδης: Η Θράκη Διεθνές πρότυπο Δημοκρατίας. Εγγυητής ενεργειακής ασφάλειας ολοκλήρου της Ευρώπης

Φιλοξενούμενος σε σημερινή εκπομπή είναι ο Βουλευτής  και πρώην υπουργός της Νέας Δημοκρατίας στη Ροδόπη ο Ευριπίδης Στυλιανίδης.

YouTube player

Παραθέτουμε μερικά βασικά σημεία  της εκπομπής.

Στην πρώτη ερώτηση ζητήσαμε την άποψή του Ευριπίδη Στυλιανίδη ώς έγκριτο γνώστη και αναλυτική των θεμάτων εξωτερικής πολιτικής.   Αλλά επίσης και ενός πολιτικού που γνωρίζει καλά τα θέματα της Θράκης.  Ζητήσαμε λοιπόν την άποψη του αναφορικά με τη σημερινή κατάσταση έτσι όπως διαμορφώνεται με τους υψηλούς τόνους που αναπτύσσει η Τουρκία και της διεκδίκησες στη Θράκη και στο Αιγαίο.

Ευριπίδης Στυλιανίδης:

“Η επιδίωξη μας δεν είναι να πλήξουμε τους γείτονες  να πλήξουμε τους γείτονες. Η επιδίωξη μας είναι να προστατεύσουμε τα δικά μας δικαιώματα και με την ισχύ εφόσον προκληθούμε. Να σύρουμε στην λογική και στην συνεννόηση τους συνομιλητές της άλλης πλευράς του του Αιγαίου. Σε μία συνεννόηση όμως η οποία αναμφισβήτητα θα εδράζεται επάνω στο Διεθνές δίκαιο.

Η Θράκη πάντοτε όταν υπήρξε ένταση  μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας χρησιμοποιήθηκε από την Τουρκία ως εργαλείο. Όχι γιατί ενδιαφέρεται πραγματικά η Τουρκική πολιτική για τη μοίρα των μουσουλμάνων της θρησκευτικής μειονότητας στην περιοχή. Αλλά κυρίως γιατί έχει μάθει να τις χρησιμοποιείτε στην Ελλάδα και κάνει το ίδιο  ακόμα και στην Ευρώπη.

 Όμως η  Ελληνική Πολιτεία τα τελευταία χρόνια, κυρίως μετά την μεταπολίτευση έκανε σωστά τη δουλειά της. Οι δικοί μας άνθρωποι όταν ήρθαν εδώ δεν υπήρξαν ποτέ εκδικητικοί.

Τους αγκάλιασαν και έκτισαν όλοι μαζί εδώ στη Θράκη μία ανοιχτή Δημοκρατική κοινωνία. Μία κοινωνία πρότυπο που σέβεται απόλυτα τα μειονοτικά και τα ανθρώπινα δικαιώματα . Διόρθωσαν λάθη και παραλείψεις που είχανε γίνει κυρίως κατά τη διάρκεια της δικτατορίας και σήμερα μπορώ να πω ότι η περιοχή μας αποτελεί ένα διεθνές πρότυπο της Δημοκρατίας. Ένα παράδειγμα προς μίμηση όχι μόνο για τους λαούς των Βαλκανίων οι οποίοι έχουνε ζήσει αιματηρές συγκρούσεις τέτοιου τύπου αλλά και για ολόκληρο τον κόσμο και για την Ευρώπη και για την Αμερική.

Για παράδειγμα  όταν ήρθαν στρατολόγοι του Isis και του ακραίου Ισλάμ στη Θράκη για να στρατολογήσουν επί της ουσίας κάποιους με ευρωπαϊκά Ελληνικά διαβατήρια βρήκαν κλειστές πόρτες. Γιατί οι μετριοπαθης μουσουλμανική μειονότητα και όχι μόνο είναι απολύτως ενταγμένη. Επιπλέον πιστεύω ότι διαβιεί και σε στάνταρντ πολύ υψηλού επιπέδου γιατί απολαμβάνει το σύνολο των ελευθεριών που απολαμβάνει ο πολίτης ενός ελεύθερου δημοκρατικού ευρωπαϊκού κράτους.

Η Θρησκευτική Ελευθερία δεν αντέχει σε σύγκριση  με την Τουρκία.  Επίσης ότι αυτά τα δικαιώματα τα οποία έχουν κατακτήσει εδώ. Έχουν  ξεπεράσει και την αρχή της αμοιβαιότητας. Της συνθήκης της Λωζάνης .  Κάνουμε πολιτική θετικής  διάκρισης  και στην εκπαίδευση και στη θρησκευτική Ελευθερία και στις πολιτικές ελευθερίες παντού.

Επίσης Ευριπίδης Στυλιανίδης αναφέρθηκε στο ρόλο των συνδυασμένων μεταφορών και κυρίως στον ρόλο του ενεργειακού κόμβου που μπορεί να έχει στο μέλλον η περιοχή της Θράκης με σημαντικό σημείο αναφοράς το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης.

Ευριπίδης Στυλιανίδης:

“Η  Ανατολική Μακεδονία και Θράκη Σήμερα όπως διαμορφώνεται μπορεί να αποτελέσει τον εγγυητή ενεργειακής ασφάλειας ολοκλήρου της Ευρώπης.”

Στυλιανίδης

Ευριπίδης Στυλιανίδης . Βουλευτής και πρώην Υπουργός με την Νέα Δημοκρατία στην Ροδόπη. Professor, Dr.Evripidis Stylianidis, PhD Constitutional Law Uni Hamburg,Attorney at Law, former Min